Obezitenin tetiklediği hastalıklara dikkat

Manisa Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Erhan Ergin, obezitenin siroza neden olduğunu belirterek, karaciğer kanserini de tetiklediğini söyledi. Hastalıktan korunma yollarını anlatan Dr. Engin, çeşitli uyarılar yaptı.

Yayınlanma: 11.03.2016 - 11:20
Abone Ol google-news

Manisa Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Erhan Ergin, obezitenin yarattığı tehlikelere dikkat çekip çeşitli açıklamalar yaptı. Hepatit B hastalığında artış olduğunu söyleyen Dr. Ergin, "Bunun nedeni şişmanlıktır. Şişman olan şeker hastalarında karaciğer sirozu yağlanmayla başlar, sonra yağlanma intihabı ve giderek artan siroz ve en sonda da giderek karaciğer kanserine dönüşebilme riski vardır. Karaciğer sirozunun tek tedavisi artık karaciğer naklidir. Amerika'da toplumun yüzde 50'si, obezlerden oluşmaktadır. Bu özellikle fastfoodlardan beslenmeden kaynaklanmalıdır. Obezite konusunda özellikle dikkatli olmamız lazım. Sağlık Bakanlığı'nın başlatmış olduğu obeziteye karşı kampanyalarını desteklemekteyiz" dedi.

Dr. Ergin, çabuk yorulma, iştahsızlık, sarılık, kaşıntı, bulantı, aşırı gaz birikimi, özellikle bacaklarda ve karında şişlik, kabızlık, erkeklerin göğsünün büyümesi gibi belirtilerin başlangıçta görülebildiğine dikkati çekti.

ALKOLE BAĞLI SİROZ TEHLİKELİ

Alkole bağlı sirozun tedavisinin mümkün olmadığını söyleyen Dr. Ergin, "Günde 60 gramdan fazla uzun süre alkol alan bir erkek karaciğer sirozu tehlikesi altındadır. Kadında ise bu miktarın 20 gram olması yeterlidir. Bunun sebebi ise erkeklere nazaran bünyelerinin daha dirençsiz ve zayıf oluşudur" dedi.

ÖNERİLERİ SIRALADI

Özellikle alkol tüketimin tamamen terk edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Ergin, "Vücuttaki eksikliklerin giderilmesi ve depolanması için vitamin alımı şarttır. Sirozlu hastaların tansiyonu genellikle yüksek olur. Buna bağlı olarak tansiyon ilaçları daima bulundurulmalıdır. Doktorun önerdiği ilaçların dışına çıkılmamalı, aşırı yağlı yemekler yenmemeli" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler