Türkiye'yi bataklığa sürüklüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD’e karşı ABD’nin bile gündeminde olmayan güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgenin de ötesine geçerek ‘kara harekâtı’nı net şekilde ifade etti. Koalisyon güçlerinin bu konudaki ayrıntıları çalıştığını söyleyen Erdoğan, “Türkiye üzerine düşeni yapacak” dedi.

Yayınlanma: 27.09.2014 - 23:05
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, IŞİD’le mücadele planı çerçevesinde Türkiye’nin de kara harekâtına katılabileceğini ilk kez açık bir şekilde ifade etti. New York dönüşü uçakta beraberindeki gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, gelinen aşamada NATO ülkelerinin IŞİD’e karşı düzenleyeceği harekâtta Türkiye’nin de yer alabileceğini belirtirken şöyle konuştu: “Şu anda bölgede karşımızdaki tüm terör eylemlerine karşı hassasiyetimiz var. Ha bilinmelidir ki, eğer burada askeri bir harekât olacaksa; bizim hudutlarımız kim tarafından korunuyor, asker tarafından; dolayısıyla böyle bir tehdit altında olduğumuz zaman askeri harekât buna karşı yapılacaktır.. Sınırlarımız tehdit altına giriyorsa bu adımların da atılması lazım...”

Bir terör örgütünün yalnızca hava operasyonuyla bitirilemeyeceğinin altını çizen Erdoğan, “Bir defa mütemmim cüzü karadır. Eğer karayla bağlantısı dışında bir de deniz varsa, deniz de buna dahil olur. Bütün olarak ele almak durumundasınız. Kara esastır” diye ekledi. Erdoğan, koalisyon güçlerinin şu an hava ve kara harekâtı konusundaki ayrıntıları çalıştığını, kimin hangi rolü üstleneceğine yönelik çalışmaları yaptığını belirtti, “Türkiye üzerine düşen görevi yerine getirecek” dedi.

“Bizim üzerinde ısrarla durduğumuz konu, bir uçuşa yasak bölge ilanı, güvenli bölge ilanı, üzerinde ısrarla durduğumuz eğitim-donatım konusu” diyen Cumhurbaşkanı, “Bütün bunlara yönelik çalışmalarda da öyle zannediyorum ki mutabakat sağlanacaktır” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Ekim’de Meclis’e gelecek tezkere kabul edildikten hemen sonra Türkiye’nin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, “Şartlar önceki gibi değil. Tezkerenin çıkışıyla birlikte gerekli adımları atmamız gerekiyor. Burada, ikinci, üçüncü sınıf bir ülke konumunda değiliz. Birinci derecede etkilenen konumundaki bir ülke tabii ki önce ne yapacağının kararını kendisi bir defa vermesi lazım” diye konuştu.

Erdoğan, gazetecilerin tampon bölge ya da güvenli bölge konusunda bir çalışma olup olmadığı sorusunu yanıtlarken, önceliğin Suriye sınırlarında bir güvenli bölge oluşturulması olduğunu söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti: “Bunun çalışmaları tabii yapıldı... Sadece Süleyman Şah saygı türbesinin zaten 38 km kadar bir mesafesi var. Şu anda oradaki hassasiyetimiz devam ediyor. Ama bütün bunlarla beraber (sığınmacı) girişler devam ediyor. Bütün bu girişlere bizim tedbirlerimizi almamız gerekiyor.”

Erdoğan, Türkiye’nin hedeflerini anlatırken “Bizim hedefimiz böyle bir işin içine girdiğimiz takdirde sadece Suriye değildir veya sadece Irak değildir. Irak ve Suriye’dir. Ama Irak’ta rejimle bizim şu anda bir şeyimiz yok. Fakat Suriye’deki rejim meşru değildir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler