'Sultan'a tuğra hazırlanıyor'

Türkiye’nin resmi armasının belirlenmesi amacıyla TBMM’de komisyon kurulacak.

Yayınlanma: 14.01.2015 - 22:15
Abone Ol google-news

Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi armasının belirlenmesini içeren yasa teklifinin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerinde “Cumhurbaşkanlığı Forsu” ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın 16 Türk devletini sembolize eden askerlerle karşılanması tartışması yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, “Cumhurbaşkanı yarın siz devlet arması yaptığınız anda ‘Ben devletin başıyım, dolayısıyla bu armayı kullanacağım’ diyerek, mevcut forsu kaldırabilir” diye teklife itiraz ederken MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, “Sultan var, debdebe, şaşaa, lüksüyle saray var. Herhalde sultanın tuğrası eksik. Onun için çalışma yapıyoruz gibi bir kanaat oluşmaya başladı” dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu’nda AKP Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu’nun Meclis’e sunduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi armasının belirlenmesini içeren yasa teklifi görüşüldü.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan armanın Türkiye’nin niteliklerini içinde barındırması gerektiğini vurgulayarak “Cumhuriyetin sembolü olan bayrakla birlikte aynı nitelikleri sağlayan, siyasi kimliklerimizin ötesinde, içinde hinoğlu hinlik olmayan bir arma olmasını istiyorum” dedi.

MHP’li Korkmaz ise devletin resmi arması için tüm siyasi partilerin ortak bir teklif vermesinin daha doğru bir yaklaşım olduğuna inandığını dile getirerek, AKP’nin bir ön alma yaklaşımı içinde olduğunu kaydetti.

Korkmaz, “Arma için bu kadar hassasiyet gösterirken bayrağın gönderden indirilmesine hükümet neden yeterli tepkiyi vermedi. Milletin armaya değil karnını doyuracak sarmaya ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Görüşmelerin ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi armasının belirlenmesini içeren yasa önerisi, komisyondan geçti. Buna göre, Türkiye’nin resmi armasının belirlenmesi amacıyla TBMM’de komisyon kurulacak.

Komisyon, Meclis Başkanı, yokluğunda ise her siyasi parti grubunun sırasıyla başkanlığında, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerinkanunun yayımını takip eden 15 gün içinde TBMM Başkanlığı’na bildireceği üçer adaydan oluşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler