Sandık iradesine saldırı

İstanbul Üniversitesi’nde Prof. Mahmut Ak’ın atanmasına büyük tepki! Öğrenciler, “Üniversitelerin siyasi iktidarın arka bahçesi haline getirilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Yayınlanma: 04.04.2015 - 07:03
Abone Ol google-news

Öğrenciler eylem kararı verdi

İÜ öğrencileri de dün öğlen saatlerinde İÜ Hukuk Fakültesi’nde toplandı ve iki saatlik forumun ardından üniversite içerisinde açıklama yaptı. Prof. Ak’ın rektörlüğünü kabul etmeyeceklerini açıklayan öğrenciler, pazartesi gününden itibaren bir dizi eylem kararı aldılar.

İstanbul Üniversitesi’ndeki (İÜ) rektörlük seçiminde ikinci olan Prof. Dr. Mahmut Ak’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasına üniversite ve akademi dünyası sert tepki gösterdi. Seçimlerde birinci olan Prof. Dr. Raşit Tükel düzenlediği toplantıda kararın sandık iradesine yönelik bir saldırı olduğunu söyledi. İÜ Demokratik Üniversite Girişimi’nden yapılan açıklamada ise üniversitelerin siyasi iktidarın arka bahçesi haline getirilmesine asla müsaade edilmeyeceği vurgulandı. İÜ öğrencileri de yaptıkları forumda Mahmut Ak’ın atanmasına ilişkin önümüzdeki günlerde bir dizi eylem kararını hayata geçireceklerini açıkladı.

İÜ rektörlük seçimlerinde 1202 oyla birinci seçilen Prof. Dr. Raşit Tükel, Erdoğan’ın Prof. Dr. Mahmut Ak’ı rektör olarak atamasının ardından dün İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Şükrü Aksel Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Öğretim görevlileri ve öğrencilerin alkışları arasında salona giren Tükel sıralamanın hangi gerekçeye göre değiştirildiğini bilmediğini söyledi. “Seçim sonucuna bağlı kalınmayacaksa neden seçim yapılır” diye soran Raşit Tükel, “Zaten 2547 sayılı 12 Eylül’ün tanımladığı yasayla ortaya konulan Yükseköğretim Kurulu ve Yükseköğretim Yasası antidemokratik bir yasa. Üniversiteyi devletin kontrolüne almak amacıyla yapılmış bir yasa. Aynı zamanda akademik özgürlükleri daraltan bir yasa. Bunun örneklerini de seçim süreçlerinde görüyoruz. Seçimden sonraki oylarımızın takipçisi olacağımızın sözünü vermiştik. En yakın adayla aramda yaklaşık 300 oy fark olmasına karşı, 20 Mart’ta YÖK açıklamasını yaparak sıralamayı değiştirdi. Biz gerekçesini sorduk ama yanıt alamadık. Seçim sonucuna bağlı kalınmayacaksa neden seçim yapılır” dedi.

Sandık iradesine saldırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sandığın iradesine saldırı gerçekleştirdiğini anlatan Tükel özetle şunları söyledi:

“Sandığın iradesinin bir kez daha yok sayıldığı, şu ana kadar sadece oy verenlerin değil, bütün üniversite bileşenlerinin tüm duyarlı bizi destekleyen kamuoyunun beklentisine sandığın iradesine bir saldırı olarak bunu değerlendirdik. Bundan sonraki süreçte bu mücadeleyi yükseltmemiz önümüzdeki en büyük görev. Bütün üniversitelerin akademik, özgür, demokratik katılımcı kurumlar olması için çalışmalarımızı her koşulda sürdürmemiz gerekiyor.

Seçilmemiş olan bir adayın rektör olarak atanmasını meşru olarak kabul etmeyeceğimizi bir kez daha burada sizlerle paylaşıyoruz. 2012 yılında Yunus Söylet seçilmiş en çok oyu aldığı için meşru rektör olmuştur. Demokrasinin gereği budur.

Sandığın iradesi, oy verenlerin kararına saygı göstermek, demokrasinin gereğidir. Üniversitelerdeki seçimlerinde sadece öğretim üyelerinin değil, tüm üniversite bileşenlerinin katılımıyla olması gerektiğini de bir kez daha ifade ediyorum.”

Cumhurbaşkanı tarafsız değil

Raşit Tükel’i desteklemek için salona gelen Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şimdi bizim önümüze yasayı gösterip daha önceki atama örneklerini gösterecekler. Daha önceki cumhurbaşkanları tarafsız cumhurbaşkanlarıydı. Bu Cumhurbaşkanı meydanlarda AKP için 400 milletvekili isteyen, AKP’nin seçim bildirgesini okuduğunu açıklayan, kendi ağzıyla açıklayan bir Cumhurbaşkanı, dolayısıyla bu olayın yasallığını tamamen ortadan kaldırıyor” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler