Bienali vurmasınlar

2. Çanakkale Çocuk Bienali’ne ‘sansür’ tebliği geldi

Yayınlanma: 13.05.2015 - 07:09
Abone Ol google-news

9 Mayıs ve 7 Haziran arasında Çanakkale’de yapılan 2. Çanakkale Uluslararası Çocuk Bienali’nde izlenen eserlerden bazıları, bienali grup halinde gezmek isteyen ilköğretim üçüncü sınıf öğrencileri için ‘sakıncalı’ olduğu gerekçesiyle Çanakkale Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Çanakkale Belediyesi’ne gönderilen resmi bir tebligat ile, sergiden kaldırılmak istendi.

Bienali düzenleyen küratör ve sanatçılar ilgili yapıtları bu tebligata karşın sergiden kaldırmazken, küratör Ani Setyan ve 30 kişilik bienal yapım ekibi de, etkinliğin asıl izleyicisinin çocuklar olmasından ötürü yaşanabilecek her türlü maddi manevi mağduriyetin önlenebilmesi için olağanüstü hassasiyet gösteriyor.

Bienal ekibinin, yaşanan gelişmeyle ilgili olarak bugün veya en geç yarın, yeni bir basın açıklaması daha yapması bekleniyor.

‘Berkin’i çıkartın’ şartı

Valiliğin bienal ekibine gönderdiği yazışmada, bienal kapsamında izlenen “Barış Yapan Parmaklar: Hangi İnsan Hakları Film Festivali Çocuk Atölyeleri Ekibi” videosu ile, ikinci katta izlenen “Teneffüs” isimli çalışmanın dışında, stopmotion animasyon tekniği ile hazırlanmış “Berkin Elvan ve Uçurtması” isimli eserlerin kaldırılması halinde, öğrencilerin bienali gezmelerine müsaade edileceği vurgulanıyor. 10 Mayıs tarihli, Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş imzalı resmî açıklamada eserlerin “pedegojik olarak yaş gruplarına uygun olmaması” gerekçe gösterilerek, ilgili talep şöyle dile getiriliyor: “Yukarıda bahsedilen videolardan ifade, sözler ve yazılar çıkarıldığı takdirde, ilkokul 3. sınıf öğrencilerimizin bienal sergisini gezmelerine Müdürlüğümüzce izin verilecektir.”

Valiliğin kaldırılmasını talep ettiği yapıtlarda, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Artık bu duruma bir son vermeliyiz,artık hakkımızı aramalıyız, yürüyün arkadaşlar” ve “Berkin ve Uçurtması / Berkin Elvan Ölümsüzdür” sesleri ve neredeyse üç saniye sürede görünen yazılar dikkat çekiyor

.

2. Uluslararası Çanakkale Bienali’ni gezmek isteyen miniklere Milli Eğitim Müdürlüğü engel oldu. Müdürlükçe Bienal koordinasyon ekibine yollanan tebligat ile, sergideki Berkin Elvan ve “Halkların Kardeşliği” ifadelerini içeren yapıtların kaldırılması istendi. 30 kişilik bienal ekibi ise henüz bir adım atmış değil.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler