TRT de utanmadı RTÜK de

CHP, MHP ve BDP'li üyeler TRT'nin yayınlarını raporlaştırdı ama AKP'li üyeler cezayı engelledi.

Yayınlanma: 09.07.2014 - 22:18
Abone Ol google-news

TRT’nin, cumhurbaşkanı adayları Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’a ayırdığı süreler, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) kavga çıkardı. Kurulun CHP, MHP ve BDP’li üyelerinin raporlarıyla saptadıkları eşitsizliğe karşın AKP’li üyelerin oylarıyla TRT’ye ceza verilmedi.

Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklandığı toplantıda TRT’nin 4 kanalı, Erdoğan’ı canlı yayınlarken aynı saatlerdeki CHP grup toplantısına zaman ayırma gereği duymamıştı. Bunun üzerine harekete geçen RTÜK’ün muhalefet kontenjanından seçilen üyeleri, 3 cumhurbaşkanı adayına ayrılan süreleri mercek altına aldı. Üyeler, TRT’nin yayın sürelerine ilişkin bir rapor hazırlayarak üst kurula sundu. Raporda, örneğin 3 Temmuz’da TRT Türk Erdoğan’a 30 dakika ayırırken diğer iki adayı yayınlarına hiç almadığını belirttiler.

4 Temmuz yayınlarında ise TRT Türk’ün Erdoğan’a 1 saat 20 saniye, İhsanoğlu’na bir dakika ayırdığını, Demirtaş’a ise yayınlarda hiç yer vermediğini vurguladılar. BDP, CHP ve MHP kontenjanından gelen adaylar, TRT’ye ceza verilmesini istediler.

Ancak AKP kontenjanından seçilen üyeleri bu itiraza karşı çıktı. Toplantıda TRT yayınları konusunda çıkan tartışma kavgaya dönüştü, üyeler birbirlerine hakaret ettiler.

RTÜK’e CHP kontenjanından seçilen üye Ali Öztunç, toplantıda yaşananları da Twitter hesabından duyurdu. Öztunç şöyle yazdı: “Dünkü üst kurul toplantısında TRT Yayınları nedeniyle sert tartışmalar yaşandı. TRT’nin yayınlarda sadece Erdoğan’ı verdiği açıkken TRT’ye yaptırım uygulanmaması için uzmanlara baskı ile raporlar hazırlattırılıyor. Yerel seçimlerden önce RTÜK, AKP’nin sopası demiştim. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce de anlaşılıyor ki RTÜK, Erdoğan’ın kontrolünde. Hak vicdan ve adalet ise maalesef RTÜK’te yok.”

Muhalefet kontenjanından gelen üyelerin itirazlarına rağmen AKP’li RTÜK üyelerinin çoğunluk oyları ile toplantıda TRT’nin yayınlarında ihlal olmadığı yönünde karar çıktı.

Muhalefet üyelerinin buna tepki olarak önümüzdeki günlerde basın toplantısı düzenlemeleri bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon