Çiğdem Toker

Büyük ihalede itirazlar dinlendi

27 Temmuz 2018 Cuma

Sağlık Bakanlığı’nın, -şartnamesine dolar üzerinden teklif verme koşulu koyduğu- tıbbi görüntülüme cihazları ihale sürecinde ilginç gelişmeler olmuş. Hatırlatalım. Bakanlık, kısa adı SİP olan Sanayi İşbirliği Programı’na göre yapılacak olan (iki kez ertelendi) ihaleyle, Türkiye genelindeki kamu hastaneleri ve şehir hastanelerine toplam 54 bin 593 adet tıbbi görüntüleme cihazı almayı hedefliyor. (MR, tomografi, ultrasonografi, radyografi, hastabaşı monitör cihazları.)
Bu büyük ihalenin, cari açık sorunu olan bir ekonomide döviz üzerinden yapılması ve yerli üreticiden cihaz almama anlamına gelen “kısmi teklife kapalılık” unsurları, bu köşede kısa aralarla birkaç kez eleştiri konusu oldu.
Yazının girişinde belirttiğim ilginç gelişmeler, salı günü yapılan toplantıya dair.
Sağlık Bakanlığı, büyük ölçekli ve uzun vadeli ihalenin kapsadığı görüntüleme sektörünün çok sayıdaki yerli/ yabancı temsilcileriyle bakanlık konferans salonunda bir araya gelmiş.
 
Ekranda yazılarım
Toplantıda, büyük ekrana yansıtılan slaytlar arasında, bu köşede yayımlanmış konuya dair yazılarımızın yer aldığını da öğrendik. Yazdıklarının okunup izlenmesi her gazeteciyi sevindirir kuşkusuz. Fakat slaytın sonuna yazılarımızın “bazı firma talepleriyle uyumlu” olduğu ibaresi notu düşülmüş.
Bu durumda bir cevap hakkı doğdu. Önce onu kullanayım:
Bizi başkalarıyla karıştırmasınlar.
Bu yazılarda dile gelen itirazlar, şirketler değil kamu çıkarları adınadır.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın daha dün “tasarruf tedbirleri” yapılacağını söylediği bütçe kaynaklarının, bizlerden toplanan vergilerin doğru ve etkin kullanımı adına yani...
 
Maliye’nin dövize uygun görüşü
Şimdi de toplantıda öne çıktığını öğrendiğimiz önemli başlıkları paylaşalım:
Sektör temsilcilerinden gelen yorumlar ilginç. Yerli üretime geçinceye kadar, adedi binleri bulacak cihazın ithal edilecek olması önemli bir itiraz başlığını oluşturuyor.
-Cihazların kullanım ömürleri ayrı bir tartışma konusu.
- Sürenin kısalığı bir başka başlık. Şartnamede belirlenen sürenin, talep edilen miktarları hazır etmek için yetmeyeceği belirtilmiş. “Yetkin ortak” olarak anılan dünya markaları temsilcilerinin dahi, kendi açılarından itirazlarını kayda geçirmişler.
Görünen o ki, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ni getiren 24 Haziran seçimlerinden çok önce planlanmış olan bu büyük alım, devlet yönetim sistemindeki değişimden etkilenecek gibi görünüyor. Özellikle karar alma süreçleri ve kural koyan bazı yönetmeliklerin geçersiz hale gelmesi nedeniyle.
Fakat bütün bu tabloda asıl çarpıcı olan, toplantı sunumunda aktarılan şu bilgi:
Döviz ile ihale yapılması konusunda Maliye Bakanlığı’ndan görüş sorulmuş. Ve bir sakınca olmadığına dair görüş alınmış.
Anlamak zor. Kamu alımlarında TL uygulanması yönündeki sözler, kurallar orada dururken gerçekten zor. 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları