Aydın Engin

Sapıklığa kılıf arayan fetva

11 Ocak 2016 Pazartesi

Sapık olmayan birinin aklına şöyle bir soru gelebilir mi:
“Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü?”
Tamam, bu soruyu soran herif besbelli ki sapık. Kendi öz kızına sulanmış, sonra da Müslüman olduğu aklına gelmiş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Müslümanlığın Hanefi ve biraz da Şafii mezheplerinden sorumlu kurumu Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurmuş. Derdi çok büyük. “Kızıma şehvetle sarıldım. Acaba karımla nikâhım düştü mü?
Sapık herifin aldığı cevaptan sonra ne halt ettiğini bilemem, merak da etmem.
Ancak herifin başvurusunu ciddiye alan; ciddiye almakla yetinmeyip gündemine alan ve ciddi bir bilimsel (teolojik) araştırma yapıp cevap veren koca koca adamların oluşturduğu kurula ne diyeceğiz?
Kurulun adına bir bakın hele: Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu…
Vay be.
Hani o kurulda görevli birine “Nerede çalışıyorsun” diye sorsalar; o da kurulun tam adını söylese, insanın içinden ayağa kalkıp ceket düğmelemek gelir.
Bu kurum aslında İslami konularda fetva veriyor. “Müslümana ne caizdir ne değildir; ne haramdır, ne helaldir” sorularına cevap veriyor. Aklı yetmeyen Müslümanlar bu adamlara danışıyor, kişisel kararlarını bu fetvalara bakarak veriyorlar…
İşte bu adı gümbürtülü kurulun anlı şanlı ve herhalde birer İslam âlimi oldukları için oraya getirilmiş üyeleri yazının başında andığım sapığın sorusunu tartışıp cevaplamışlar.
Bencileyin mideniz bulansa da, utançtan yüzünüz kızarsa da dişinizi sıkın, verilen fetvanın tam metnini okuyun. Okuduysanız bir daha okuyun:
“Babanın kendi öz kızını öperken şehvet duyması durumunda nikâhın ne olacağı konusunda görüş ayrılığı vardır. Bazı mezheplere göre, babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur (bkz. İbn Rüşd, Bidayetü’l- Mücdehid, Mısır 1975, II, 33; İbn Kudame, el-Muğni, VII, 486; İbn Cüzey, el- Kavaninü’l Fıkhiyye, 138). Hanefilere göre ise; babanın, kızını şehvetle öpmesi, kızına şehvetle sarılması durumunda kızın annesi bu babaya haram olur. Ancak bu tür sonuç doğuracak tutmanın, teni tenine değerek olması ya da altının sıcaklığını iletecek kadar ince bir örtüden olması gerekir. Kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duymak, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir. Şehvet duymanın işareti, erkeğin organında bir uyanma, uyanıksa uyanışının artması, kadının da kalbinin heyecanla çarpmasıdır. (Merğinani, el-Hidaye, I, 192; Mevsıli, el-İhtiyar, III, 109).”
İslam adına fetva veren bu zatların cevabında bir babanın kendi öz kızına sulanmasının, onu bir cinsel nesne olarak görmesinin bir utanç, bir dinsel suç ve bağışlanmaz bir günah olduğuna ilişkin tek satır var mı?
Semavi dinler öncesindeki ilkel kavimlerin bile tabu, günah ve suç kabul ettiği bir fiili mahkûm filan etmeyip, ahlakdışı bir cevap üretenler bu ülkede çok büyük bir kitleyi kucaklayan Hanefiler adına hüküm kesip fetva veriyorlar…
Soruyu soranın bir sapık olduğuna kuşkum yok.
Peki, sapık sadece soruyu soran mı?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları