Ahmet İnsel

Gazeteci istihbaratçıyla işbirliği yapınca...

02 Haziran 2018 Cumartesi

Ukrayna gizli servisinin (SBU) kendisinin düzenlediğini ifşa ettiği muhalif Rus gazetecinin bir cinayete kurban gittiği yalan haberi, gerçekten hazırlanan böyle bir suikastı açığa çıkarmak için mi yapıldı? Bir gün önce evinin girişinde sırtından üç kurşunla vurulup öldürüldüğü resmen ilan edilen Arkadi Babçenko ’nun ölümü ile ilgili bilgi almak için toplanan gazetecilere, muhalif Rus gazeteciyi karşılarına çıkaran Ukrayna başsavcısı ve SBU yöneticileri, kurdukları bu tuzak sayesinde Babçenko’yu öldürmek üzere emir almış iki Ukraynalıyı ve siparişi veren bir Rus ajanını yakaladıklarını ilan ettiler. Ama olayın detayına inince, yakalananlardan birinin bu işi kırk bin dolar karşılığı yapmaya hazırlandığı ama şimdi itirafçı olduğu ve SBU’nun bir aydır bu operasyona hazırlandığını başsavcı iddia etmekle yetindi.
Bu durumda, velev ki suikast hazırlığı doğru, böyle bir senaryoya ihtiyaç var mıydı sorusu akla geliyor. İzlendikleri belirtilen bu kişileri, eyleme geçmediklerine göre, teşebbüs halinde yakalamak için böyle bir senaryonun getirisi ne olabilir? Yoksa amaç Kırım’ı ilhak eden, Ukrayna’nın Donbas bölgesinde ayrılıkçı bir yönetim kurdurtan Rusya’ya karşı düşmanlığı körüklemek mi? Ama bir gün sonra ortaya çıkacak böyle bir yalanın tam tersi etki yaratacağını önceden kestirmek zor olmasa gerekir.
Ukrayna güvenlik kuruluşları resmi “fake news” üreterek Ukrayna yönetiminin zaten şaibeli olan güvenilirliğine öldürücü bir darbe vurdular. Babçenko ile çalışmış Rus gazeteciler, onun bu oyuna alet olmayı kabul ederek, gazetecilere karşı olan güvensizliği arttırdığını esefle ifade ediyorlar. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in Genel Sekreteri Christophe Deloire , Ukrayna gizli servisinin ve gazetecinin “nedeni ne olursa olsun” gerçekle böyle oyun oynamalarının üzücü ve düşündürücü olduğunu belirtti. Avrupa Gazeteciler Federasyonu “kamuoyunun manipüle edilmesini kabul edilemez” bulduğunu açıkladı.
Düzenlenen senaryonun Ukrayna’da bugüne kadar öldürülen birçok Putin muhalifi ile ilgili algıya da gölge düşürdüğünü ilave etmek gerekiyor. Bu cinayetlerin çoğunun katili bulunmadı. Ukrayna gizli servisinin bunların bir kısmının üzerini örtmek istediği iddia ediliyordu. Babçenko ise amacının hayatta kalmak ve ailesinin hayatını güvenlik altına almak olduğunu söylüyor. “İlk düşündüğüm buydu. O anda gazetecilik ilkeleri düşündüğüm en son şeydi” diyerek “gazetecilik polislik değildir” diyen, Rusya’yı bir yıl önce terk etemeden önce birlikte çalıştığı muhalif Rus meslektaşlarını yanıtlıyor. Ama yaptığının hayatta kalmasına nasıl yaradığı sorusunun yanıtını, kendisi dahil şimdilik kimse vermedi.
Nerden bakılırsa bakılsın, bu işin şimdilik yegâne kazananı Putin oldu. Bir sonraki gerçek bir gazeteci cinayetine önce kimsenin inanmayacağı ve ardından bunun arkasındaki güçleri daha fazla belirsiz kılacak bu sözde Sherlock Holmes senaryosu. Ayrıca Babçenko’nun Ukrayna gizli servisi ile böyle bir işbirliği yapmasının, muhalif gazetecileri yabancı güçlerin ajanı olarak göstermeyi alışkanlık edinmiş Putin’in işini kolaylaştıracağı açık.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bir otokrat prototipi 1 Eylül 2018
Kayırma ekonomisinin bedeli 28 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları