17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklık Günü: Türkiye kuraklıkla mücadele ediyor
Dünya genelinde her yıl 12 milyon hektar arazi çölleşiyor. Yanlış politikalar yeraltı kaynaklarını bir bir kuruttu. Geçen yıl sıcaklıklar Türkiye ortalamasının üzerindeydi. Uzmanlar “Yağmur beklemekle kuraklık sorunu çözülmez” diyor.
İklim değişikliğiyle birlikte mevsim normalleri üzerinde yaşanan sıcaklar ve yağışlar yaşamı tehdit ediyor. Dünya genelinde her yıl 12 milyon hektar arazi çölleşirken suyun yanlış politikalarla yönetilmesi ise yeraltı kaynaklarını bir bir kurutuyor. Güneydoğu’nun tarım arazilerinde son 50 yılın en kurak dönemi yaşandı. Kış aylarının yağışsız geçmesi meteoroloji verilerine göre, geçen yıl yaşanan sıcaklıklar Türkiye ortalamasının üzerinde seyretti.
(Erol Kesici)
‘YÜZDE 40 KAYIP VAR’
Yağmuru beklemekle kuraklığın çözülemeyeceğini de hatırlatan hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, “Geçen yıla kıyasla yüzde 40 su kaybımız var. Nüfus artışı ve su yönetimini ele alırsak ağustosta kuraklık yaşayacağız. Her sene önlemler için toplantı yapıyoruz ama değişen bir şey yok” diye konuştu.
‘ÇÖLLEŞİYORUZ’
Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü kapsamında TEMA Vakfı’ndan da açıklama geldi. Açıklamada, Türkiye’nin yüzde 50.9’unun orta, yüzde 22.5’inin de yüksek derecede olmak üzere toplam yüzde 73.4’ünün çölleşme tehlikesi altındaki alanlardan oluştuğu belirtildi.
En Çok Okunan Haberler
- Köyüne dönmek isteyene 5 gebe düve verilecek
- Barış Atay’dan Özgür Özel'e sert yanıt
- Gaga Bulut'tan skandal pedofili yayını!
- AYM o maddeyi iptal etti, tazminat yolu doğdu
- Yatak odasında yakalandı: Kaçarken balkondan düşüp öldü
- Rusya'dan, Bakan Fidan'ın Suriye açıklamalarına yanıt
- Bakan Yerlikaya'dan 'kayyum' açıklaması
- Cemal Enginyurt'tan, Soylu'ya büyük taş
- İstanbul'da AVM yangını: Çok sayıda itfaiye sevk edildi!
- AKP'li üst düzey isimden 'genel af' yanıtı