Yeraltı suları tükeniyor

Küresel ısınma ve iklim değişiklikleriyle birlikte çiftçilerin kullandığı yeraltı sularında da büyük bir azalma yaşanmaya başlandı. Manisa'nın Alaşehir ilçesinde özellikle üzüm bağcılarının kullandıkları yeraltı suları her gün biraz daha derine iniyor.

Yayınlanma: 14.07.2023 - 04:00
Yeraltı suları tükeniyor
Abone Ol google-news

Dünya çapında yaşanan iklim değişikliğine bağlı olarak Manisa’nın Alaşehir ilçesinde özellikle üzüm bağcılarının kullandıkları yeraltı suları her gün biraz daha derine iniyor. Yaklaşık 10 yıl önce ortalama 70 metre derinlikten çıkarılan artezyen pompası suları günümüzde 300-400 metrelere kadar indi. 

KUYULAR KURUDU

Alaşehirli üzüm üreticisi Atilla Bilir, “Eskiden kışlarımız yağışlı ve sularımız bol oluyordu. Günümüzde iklimler değişti. Yağışlar azaldı, şiddetli yağıyor ve sular akıp gidiyor, yağmur suyu yeraltına inmeden derelere akıyor. Eskiden kalan ve kullandığımız 100 metrelik kuyular kurudu. Şimdi 400 metreye kadar derinlikte kuyular kazılıyor. Kuyu derinleştikçe dalgıçlar daha derinde kalıyor dolayısıyla maliyetler artıyor. Üretici için elektrik ücretleri daha yüksek geliyor. Kablo fazla gidiyor, dalgıçların daha güçlü olması gerekiyor. Su sıkıntımız gittikçe, yıllarımız kışlarımız yağışlı olmadığı için su sıkıntısı yaşamaya devam ediyoruz. Maliyetler arttığı için de çiftçimiz zor durumda kalıyor” diyerek mağduriyetlerini anlattı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler