ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelişiyle birlikte hayata geçirdiği politikalar, bazı büyük şirketlerin yılın ilk çeyreğinde hedeflerini düşürmesine veya askıya almasına yol açtı.
HEDEFLER YA REVİZE EDİLDİ YA DA GERİ ÇEKİLDİ
Dünya genelindeki bazı şirketler 2025’in ilk çeyreğine dair mali sonuçlarını açıkladıktan sonra yıl sonuna ilişkin kar ve büyüme öngörülerini ya aşağı yönlü revize etti ya da tamamen geri çekti. Bu değişikliklerde, ABD’nin yeni gümrük tarifeleri, maliyet enflasyonu, dövizdeki oynaklık ve talep zayıflığı ihtimali etkili oldu.
KORUMACI POLİTİKALAR BİLANÇOLARA YANSIDI
Trump’ın “Önce Amerika” sloganıyla yürüttüğü korumacı ticaret politikalarının etkileri, şirket bilançolarında da kendini göstermeye başladı. Tarife politikalarındaki değişiklikler ve belirsizlik ortamı, dünya ekonomisinde etkisini sürdürürken, önde gelen şirketlerin mali tablolarında olumsuzluklara ve sapmalara yol açtı.
TİCARET GERİLİMİ BELİRSİZLİĞİ ARTIRIYOR
ABD'nin tarifelere ilişkin açıklamaları ve özellikle Çin başta olmak üzere gelen karşı hamleler yılın ilk çeyreğinde ön plandaydı. Analistler, enflasyon ve resesyon ikileminin talep endişelerini tetiklediğini, bu durumun da önemli sektörlerde belirsizlik yarattığını belirtiyor.
YOL HARİTALARINDA SAPMALAR
Şirketlerin mali tablolarını açıklarken geleceğe dair planlamalarında da belirsizliklerin öne çıktığı gözlendi. Özellikle tarifelerin Çin’i hedef alması, şirketleri ve sektörleri zorlayan ana unsurlar arasında yer aldı.
EKONOMİK DARALMA HEDEFLERİ ETKİLEDİ
ABD ekonomisinin üç yıl aradan sonra yeniden daralmaya başlaması da şirketlerin hedeflerinde soru işaretlerine yol açtı. ABD ile Çin arasında son dönemde imzalanan anlaşmalara karşın analistler, risklerin sürdüğüne ve bu durumun şirket tahminlerini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
HİNDİSTAN ÇİN’İN YERİNİ DOLDURAMIYOR
ABD'nin Hindistan’la yakınlaşmasına karşın analistler, ölçek ekonomisi açısından Hindistan’ın Çin’in yerini tutamayacağını belirtiyor. ABD’nin ticaretinde Hindistan’ın, Çin’e alternatif olamayacağı vurgulanıyor.
ABD’Lİ ŞİRKETLERDE GERİ ÇEKİLME DİKKAT ÇEKİYOR
Danimarkalı Novo Nordisk’ten Japon Toyota’ya, Alman Mercedes-Benz’den ABD’li Ford ve General Motors’a kadar çok sayıda şirket, 2025 yılı hedeflerinde düşüşe gitti. Bazıları satış ve faaliyet karı tahminlerini revize ederken, bazıları da hedeflerini tamamen geri çekti.
TAHMİNLERDE BELİRSİZLİK HAKİM
Şirketler, tarifeler, yüksek maliyetler ve döviz dalgalanmaları gibi faktörler nedeniyle yılın geri kalanına ilişkin net tahminde bulunmakta zorlanıyor. Birçok şirket FAVÖK hedefini askıya alırken, bazıları yeniden yapılanma, maliyet kesintisi ve işten çıkarmaları gündemine aldı.