Çin'den ABD'ye çağrı: Asya-Pasifik'te sağlıklı etkileşimler gerçekleştirmeliyiz

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin ve ABD'nin Asya-Pasifik'te sağlıklı etkileşimlere girmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 12.07.2022 - 11:34
Çin'den ABD'ye çağrı: Asya-Pasifik'te sağlıklı etkileşimler gerçekleştirmeliyiz
Abone Ol google-news

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin ve ABD'nin Asya-Pasifik'te sağlıklı etkileşimlere girmesi gerektiğini söyledi.

Wang Yi, Çin'in diğer ulusların Asya-Pasifik meselelerine katılımına her zaman açık olduğunu belirterek, kilit noktanın, eylemlerinin bölgesel barış ve istikrarı korumaya yardımcı mı olduğu yoksa gerginlik ve çatışmayı kışkırtmaya mı çalıştığı, bölgesel kalkınmayı ve yeniden canlanmayı teşvik etmeye yardımcı mı olduğu yoksa ayrışmaya ve bağlantıları koparmaya mı çalıştığı, bölgesel birlik ve işbirliğini geliştirmeye yardımcı mı olduğu yoksa kendi istediğini yapmaya, hatta bölünmeler yaratmaya mı çalıştığı olduğunu ifade etti.

Wang, bölgede yer alan tüm ülkelerdeki insanların kendilerinin hüküm sahibi olacağına ve tarihin bu konuda adil bir değerlendirme yapacağına inanıldığını kaydetti.

Wang, Birkaç gün önce Endonezya'nın tatil beldesi Bali'de biraraya geldiği ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a, Çin ve ABD'nin açık bölgeselcilik uygulamak amacıyla Asya-Pasifik'te iki taraf arasında sağlıklı etkileşimler için kurallar oluşturma yollarını araştırmayı önerdiğini söyledi.

Wang ayrıca, kuralların temel unsurunun, ASEAN'ın merkezi konumunu desteklemek ve mevcut bölgesel işbirliği çerçevesini sürdürmek, Çin ve ABD'nin Asya-Pasifik'teki meşru hak ve çıkarlarına saygı göstermek ve düşmanlığı seçmek ya da diğer tarafı kontrol altına almayı amaç olarak kabul etmemek, sorumlu bir büyük ülke rolünü oynamak, bölgesel istikrar ve kalkınmayı teşvik etmek ve tüm ülkeler için daha fazla kamu yararı sağlamak olduğunu belirtti.

'ÇİN VE ABD SAĞLIKLI ETKİLEŞİMLER GERÇEKLEŞTİRMELİ'

Wang Yi, Çin ve ABD'nin bölgede sağlıklı etkileşimler gerçekleştirmesinden daha iyi bir şey olmayacağına dikkat çekerek, bunun yalnızca Çin-ABD ilişkileri için olumlu beklentileri artırmaya yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda bölge ülkelerinin genel beklentilerini de karşılayacağını vurguladı.

Wang, ABD tarafının nasıl yanıt vereceğinin zamanla görüleceğini belirterek, bunun ABD'nin hegemonik zihniyetini bırakıp bırakamayacağını, Soğuk Savaş zihniyetinin üstesinden gelip gelemeyeceğini, sıfır toplamlı oyunu terk edip edemeyeceğini ve Asya-Pasifik bölgesinde barış ve refahta içten bir yapıcı rol oynayıp oynayamayacağını test edeceğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler