Süleymaniye’de iç savaş: Talabani'ler birbirine girdi, muhalif kuzen tutuklandı

Süleymaniye’de iç savaş: Talabani'ler birbirine girdi, muhalif kuzen tutuklandı

22.08.2025 12:35:00
Güncellenme:
Süleymaniye’de iç savaş: Talabani'ler birbirine girdi, muhalif kuzen tutuklandı

Irak'ın Süleymaniye kentinde, KYB lideri Bafil Talabani ve kuzeni Lahur Cengi Talabani arasındaki rekabet çatışmaya dönüştü. Aynı zamanda, muhalif Kürdistan Halk Cephesi Partisi'nin lideri de olan Lahur Cengi Talabani, uzun süren silahlı çatışmaların ardından gözaltına alındı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentini kontrol altında bulunduran Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) eski eş başkanı ve Kürdistan Halk Cephesi Partisi lideri Lahur Cengi’ye yönelik operasyon uzun süreli ağır çatışmalara yol açtı. 

KYB’ye yakın medya organları, Cengi ve kardeşi Polad’ın gözaltına alındığını duyurdu. Sosyal medyada yayılan görüntülerde ise güvenlik güçlerinin Cengi’yi götürdüğü anlar yer aldı.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA 

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

ÇATIŞMALAR SAATLER SÜRDÜ

Yerel kaynaklar, Cuma sabahı itibarıyla Süleymaniye'ye tüm giriş ve çıkışların kapatıldığını ve şehirde sıkı güvenlik önlemleri uygulandığını duyurdu.

Kuzey Irak medya kaynaklarından edinilen bilgilere göre, operasyon sırasında Süleymaniye’de saatler süren silahlı çatışmalar yaşandı. 

Görgü tanıkları kent üzerinde yoğun duman yükseldiğini aktardı. Sağlık kaynakları en az üç kişinin öldüğünü, 10 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılar güvenlik eşliğinde bögedeki hastanelere sevk edildi.

Image

Lahur ve Bafil Talabani

YAKALAMA KARARI

Süleymaniye Emniyet Komutanlığı, Irak Ceza Kanunu’nun 56. maddesi kapsamında Lahur Cengi hakkında yakalama kararı çıkarıldığını duyurdu. Karar, 21 Ağustos 2025’te (dün) Asayiş Soruşturma Mahkemesi tarafından verilmişti.

Kararın ardından güvenlik güçleri Cengi’nin evini kuşatma altına aldı. Ertesi sabah özel birlikler, komando güçleri ve KYB Asayişi, Cengi ile kardeşinin bulunduğu belirtilen Lalezar Oteli’ne operasyon düzenledi. Uzun süren çatışmaların ardından otel kontrol altına alındı ve çok sayıda kişi teslim oldu.

Image

CENGİ'DEN 'SOKAĞA ÇIKIN' MESAJI

Operasyon sırasında Lahur Cengi video ve sesli mesajlar yayımladı. Videoda, “Ayakta duruyoruz ve ayakta öleceğiz. Bu belki de Kürdistan halkına son mesajımdır” ifadelerine yer verdi.

Ses kaydında, olan olaylardan kuzeni Bafil Talabani’yi sorumlu tutan Lahur Cengi, destekçilerini sokağa çıkmaya çağırdı.

Aynı sabah, KYB lideri Bafel Talabani’nin evinin yakınında iki drone saldırısı düzenlendiği iddia edildi. Bölgeden duman yükseldiği bildirildi, ancak güvenlik makamları olayı doğrulamadı.

Image

BARZANİ'DEN 'HUKUK' ÇAĞRISI

Süleymaniye Valisi Heval Ebu Bekir: “Şiddet krizi derinleştirir, sivillerin güvenliği öncelik olmalı” dedi.

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ise mesajında, “Çatışmalar bölgesel istikrara tehdit. Sorunlar kanla değil hukuk yoluyla çözülmeli. Genç Kürtler iç çekişmelerin bedelini ödememeli” ifadelerine yer verdi.

ÇATIŞMANIN ARKA PLANI

Lahur Cengi, 2020–2021 arasında KYB’nin eş başkanlığını yürütmüş, kuzeni Bafil Talabani ile yaşadığı gerilim sonrası görevden alınmıştı. Görev döneminde, Terörle Mücadele Grubu (CTG) ve Zanyari istihbarat servisini yönetmişti.

Image

2024’te kurduğu Halk Cephesi Partisi, Kuzey Irak Parlamentosu’nda iki sandalye kazanmıştı. Kuzey Irak medya kaynaklarına göre, partinin kurumsal gücü azalsa da Süleymaniye’de geniş bir destek tabanına sahip.