Milli Eğitim Bakanlığı'nın kamu kaynakları dini vakıflara açılıyor: Yaz okulları tarikatların elinde

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kamu kaynakları dini vakıflara açılıyor: Yaz okulları tarikatların elinde

18.06.2025 04:00:00
Güncellenme:
Ufuk Sepetci
Takip Et:
Milli Eğitim Bakanlığı'nın kamu kaynakları dini vakıflara açılıyor: Yaz okulları tarikatların elinde

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yaz da kamu okullarını dini vakıflara açtı. TÜGVA’nın ardından İlim Yayma Cemiyeti’nin 49 şube üzerinden 88 kamu okulunda yaz okulu düzenleyeceği ortaya çıktı. TÖBSEN, uygulamayı “laik eğitime darbe, kamusal alanın sistemli biçimde devri” sözleriyle eleştirerek durdurulması çağrısı yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kamu kaynaklarıyla yürütülen eğitimi dini vakıf ve cemaatlerin denetimine açmaya devam ediyor. TÜGVA’nın ardından şimdi de İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye genelinde 88 kamu okulunda yaz okulu açıyor. Yaz okullarında görev alacak eğitmenlerin maaşları, müftülükler ve halk eğitim merkezleri aracılığıyla doğrudan MEB bütçesinden karşılanacak. Eğitim sendikaları, uygulamanın laiklik ilkesini ve Milli Eğitim Temel Kanunu’nu açıkça ihlal ettiğini belirterek tepki gösterdi.

VAKIF YÖNETİCİLERİ AYNI ZAMANDA OKUL İDARECİSİ

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖBSEN), İlim Yayma Cemiyeti’nin yaz okulu açacağı 88 okulun büyük bölümünün imam hatip liseleri ve ortaokullarından oluştuğunu duyurdu. Sendikanın raporuna göre Kahramanmaraş Afşin, Manisa Akhisar ve Bursa Orhangazi gibi birçok kentte yaz okulu düzenlenecek kurumlarda aynı zamanda vakıf yöneticisi olan okul müdürleri ve öğretmenler görev yapıyor.

TÖBSEN Genel Eğitim Sekreteri Serkan Bebek, bu durumu “tesadüf değil, planlı bir peşkeş” olarak nitelendirerek, “Kamusal alanlar belli yapıların ideolojik örgütlenmesine sistemli biçimde tahsis ediliyor. Bu bir sivil toplum faaliyeti değil, organize bir devralma sürecidir” dedi.

LAİKLİK İLKESİ AÇIKÇA İHLAL EDİLİYOR

Anayasa’nın 2. maddesinde yer alan laiklik ilkesine atıf yapan Bebek, “İlim Yayma Cemiyeti’nin kamu okullarında yaz okulu açması, din temelli bir yapılanmanın devlet eliyle çocuklara doğrudan ulaşması anlamına gelir. Bu, laiklik ilkesine ve Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 4. maddesine açıkça aykırıdır” ifadelerini kullandı.

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun ilgili maddesi, eğitimin "Atatürk inkılâp ve ilkeleri doğrultusunda ve laiklik temeline dayalı olarak" yürütülmesini zorunlu kılmaktadır. Ancak bu açık hükme rağmen, dini cemaatlerin eğitim faaliyetlerine dahil edilmesi, söz konusu yasal düzenlemeyle bağdaşmamaktadır.

PEDAGOJİK BÜTÜNLÜK  YOK SAYILIYOR

TÖBSEN’in raporuna göre, yaz okullarında görev alacak eğiticilerin büyük bir bölümünün pedagojik formasyona sahip olmadığını belirtti. Öğrenilen bilgiye göre isteyen din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri bu kurslarda eğitim verebilecekken, öte yandan usta öğretici belgesi alarak görevlendirilen bazı eğitmenlerin gerici vakıflara bağlı kişiler olduğu ifade edildi.

Bebek, “Değerler eğitimi zaten din kültürü öğretmenleri tarafından veriliyor. Ancak burada eğitimci olmayan, uzmanlık ve pedagojik donanımı bulunmayan kişilere çocuklar emanet ediliyor. Bu durum hem eğitim bilimine hem de çocuk haklarına aykırıdır” dedi.

88 OKULDA YAZ OKULU: İŞTE BAZILARI

Sendika tarafından ulaşılan listeye göre İlim Yayma Cemiyeti’nin yaz okulu açacağı bazı kamu okulları şöyle:

  • İstanbul/Bahçelievler: Kudret Saraç İmam Hatip Ortaokulu, Bahçelievler Anaokulu

  • İstanbul/Bakırköy: İlçe meydanındaki bir devlet okulu

  • Ankara: Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi

  • Rize: Rize Anadolu İmam Hatip Lisesi

  • Antalya: Hamidiye İmam Hatip Ortaokulu

  • Kilis: Beş farklı okul

  • Konya: On üç okul

  • Artvin/Şavşat: Nedim Urhan İmam Hatip Ortaokulu

Toplamda 49 farklı şube üzerinden 88 kamu okulunda yaz okulu etkinliği düzenlenecek.


İlgili Konular: #okul #MEB