Ekonomist Onur Çanakçı Cumhuriyet TV'de açıklamalar: Yabancı yatırımcı nasıl gelecek?

İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana kurdaki yükseliş sürüyor. Dolar bugün yeni bir rekor kırdı ve 28'i aştı. Konuya dair Cumhuriyet TV yayınına katılan Ekonomist Onur Çanakçı, yıl sonunda doların 30 lirayı aşmasını beklediğini söyledi.

Yayınlanma: 24.10.2023 - 14:48
Abone Ol google-news

Ortadoğu'da gerilim sürerken Dolar/TL, eylül başından bu yana devam eden günlük sınırlı yükselişini sürdürüyor.

Kur güne yeni zirve olan 28.09 seviyesinden başladı. Bu verilere göre TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 33.4 değer kaybetti. Euro TL ise 30.04 bandında işlem görüyor.

"DOLAR YIL SONU 30'U AŞABİLİR"

Konuya ilişkin Cumhuriyet TV yayınında açıklamalarda bulunan Ekonomist Onur Çanakçı, "Normal şartlarda kurun adil değeri 40 lira. İki ülke arasındaki enflasyon farkından bunu hesaplamak mümkün. Arka kapıdan kamu bankaları vasıtasıyla dolar satışı yapılıyor. Merkez Bankası'nın ortalama dolar kuru tahminine bakılırsa doların 30'un üstüne çıkması lazım" dedi. 

"İSRAİL'İ KINAYACAK KADAR PARAMIZ YOK"

İsrail-Filistin savaşında yaşanan gelişmelerle ilgili iktidarın daha itidalli açıklamalar yapması gerektiğini belirten Çanakçı, "Ülkeyi dışa bağımlı yapmış bir iktidar var. İsrail ile de ticaret söz konusu. Savaşa bırakın taraf olmayı, kınayacak kadar bile paramız yok. Merkez Bankası'nda net rezervimiz eksi 55,7 milyar dolar. İkitdar başka şeyleri beka sorunu olarak işaret etse de asıl beka sorunu Merkez Bankanızda kendinize ait 1 dolar paranızın olmamasıdır. Mehmet Şimşek göreve geldiğinden beri kapı kapı gezip yatırım bulmaya çalışıyor. Kurlar hala beklenen seviyede değil. Kur 35-40 seviyelerine gelmeden faiz 65 seviyesine yükselmeden yabancı yatırım gelmez" diye konuştu. 

YEREL SEÇİMDEN SONRA ACI REÇETE!

Acı reçete için yerel seçimlerden sonrasını işaret eden Çanakçı, şu ifadeleri kullandı:

"Yabancı yatırımcı Türkiye'deki siyasi istikrara güvenmiyor. Dört tane maliye bakanı, Merkez Bankası başkanı değişmiş. Mehmet Şimşek rasyonel politikalar uyguluyor ama yarın Naci Ağbal'ın başına gelenlerin Mehmet şimşek'in de başına gelmeyeceğini kimse garanti edemez. Yerel seçimlerden sonra gelecek ekonomik paket ciddi bir acı reçeteyi içerecek. Şimdiye dek gördüğümüz zam ve vergi artışları bütçe açığının sadece yüzde 25'ini karşılıyor."


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler