'Enkaz' korkusu: Bankalara gelen altın birikimi 3 kat arttı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kimi yurttaşların yastık altı birikimlerini kaybolmasından korkarak bankalara yöneldiği belirtiliyor. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, "Önceden bir haftada bize 50 kilo altın gelirken, şimdi üç katına çıktı" dedi.

Yayınlanma: 06.03.2023 - 12:03
'Enkaz' korkusu: Bankalara gelen altın birikimi 3 kat arttı
Abone Ol google-news

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından değerli eşyaların kaybolmasından korkan yurttaşların yastık altı birikimlerini bankalarda saklamaya başladığı aktarılıyor.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Biz kuyumcular olarak bankaların altın konusundaki eksperliğini yapıyoruz. Deprem öncesine göre ekspertizini yaptığımız altın oranı üç katına çıktı. İnsanlar enkazda kalır korkusuyla, yastık altı olarak tabir edilen sistem dışındaki birikimlerini, bankalara teslim etmeye başladılar” dedi.

"GÜVENLİ LİMAN OLARAK BANKALARI GÖRÜYORLAR"

ekonomim.com'dan Handan Sema Ceylan'ın haberine göre; "Kuyumcuların bankalar üzerinden ekspertiz konumunda olduğunu hatırlatan Başkan Yakın, “Önceden bir haftada bize kontrol için 50 kilo altın gelirken, şimdi üç katına çıktı. Vatandaş yastık altındaki altınını bankalara teslim etmeye başladı. Yastık altında bana göre 400 milyar dolarlık altın ve döviz var. Bunun ne ülkeye ne tasarruf sahibine katkısı var. Vatandaş güvenli liman olarak bankaları görmeye başladı. Ayrıca artık rahatlıkla bankalarda altın hesabı açılabiliyor. Evde tutmaktansa bankaya yatırıp katma değerini almak daha doğru” diye konuştu.

"YASTIK ALTI ALTIN KRİZ DÖNEMİNDE HAYAT KURTARIYOR"

Türkiye'nin geçen yıl 20 milyar dolar altın ithal ettiğini belirten Yakın, "Bu ülkede para olmasa bu altın ithalatı nasıl yapılsın? Bunun 6 milyar doları ihracat, 5 milyar dolar da kredi kartı, özel fatura ve Laleli ticareti var; 11-12 milyar dolar eder. Merkez Bankası, Darphane almış, onun dışında yastık altına gitmiş, ekspertiz yoluyla banka kasalarına gitmiş. Deprem ile beraber altın sisteme girmeye başladı” dedi.

Yakın, şunları kaydetti:

“Hurda işi de var; bilezik, saat, çeyreğini çıkarıyor onu bozduruyor. Hayatı devam ettiriyor. Altın ülkesiyiz. Yastık altı altın dediğimiz aslında kriz dönemlerinde depremde, pandemine hayat kurtaran bir işlev görüyor.”


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler