Konfederasyonlar farklı şehirlerde ‘Geçinemiyoruz’ mitingleri için düğmeye bastı
Türk-İş, Disk ve Hak-İş konfederasyonları, her ilde kendi mitinglerini düzenleyecek. Böylece talep edilen konular sürekli gündemde tutulacak.
Türk-İş Başkanlar Kurulu önceki gün toplandı. Toplantıda ana gündem maddesi Türk-İş, Hak-İş ve DİSK tarafından 9 Temmuz’da dile getirilen 10 talep oldu. Üç konfederasyon asgari ücrete zam, vergide adalet başta olmak üzere hükümetten 10 talepte bulunmuştu. Ancak aradan geçen sürede bu talepler konusunda bir gelişme olmadı. Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda konu enine boyuna tartışıldı. Bazı kararlar alındı. Buna göre önümüzdeki günlerde illerde, bölgelerde, Türk-İş yönetimi sendikalarla toplantılar yapacak. Basın açıklamaları gerçekleştirilecek. Bunun dışında Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ayrı ayrı bazı kentlerde kitlesel mitingler yapacak. Her konfederasyon kendi mitingini gerçekleştirecek. Örneğin Türk-İş, Zonguldak ve Çerkezköy’de kitlesel mitingler yapacak. DİSK’in de İzmir’de kitlesel bir miting gerçekleştireceği dile getiriliyor. Mitingler hafta içi saat 18.00 gibi yapılacak. Türk-İş’in Zonguldak mitinginin 3 Eylül’de yapılması bekleniyor. Her konfederasyon ayrı miting yapacağı için talep edilen konular da sürekli gündemde tutulmuş olacak. Konfederasyonların mitingleri farklı günlerde olacak. Aynı gün iki miting yapılmayacak. Mitinglerde temel başlığın “geçinemiyoruz” olacağı belirtiliyor. Vergide adalet, asgari ücrete zam, kamu sözleşmeleri mitinglerdeki temel talepler olacak. Bu arada bazı sendikalar özel sektördeki sözleşmelerin de revize edilmesini talep ediyor. Eğer illerdeki bu mitinglerden de bir sonuç alınamazsa Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda bu kez üç konfederasyonun katılımı ile büyük bir miting yapılması de Türk-İş’in Başkanlar Kurulu’nda konuşuldu.
Türk-İş’in temel taleplerinden birisi kamu sözleşmelerinde ek protokol yapılması. 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında imzalanan toplu iş sözleşmelerinde; yürürlük sürelerinin farklı aylarda başlaması nedeniyle enflasyondan kaynaklı altı aylık ücret zamlarında farklılıklar ortaya çıktı. Bazı sözleşmelerde enflasyon farkı düşük kaldı. Bu nedenle de iş barışının sağlanması ve ücretlerdeki dengenin bozulmaması için ocak ayı başlangıçlı toplu iş sözleşmelerine uygulanan yüzde 24.73 oranının diğer aylarda başlayan sözleşmelere de uygulanması için ek çerçeve anlaşma protokolü imzalanması talep ediliyor.
Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada da şöyle denildi:
“Açıklanan enflasyon rakamlarına göre söz konusu zam oranları henüz ücretlere ve maaşlara yansımamışken elektrik ve doğalgaz fiyatına yüzde 38 oranında bir zam yapılmıştır. Açıklanan enflasyon ile halkın yaşadığı fiyat artışları arasındaki bu uçurumun bir an önce gerekli düzenlemelerle giderilmesi talebimizdir” denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu