Milyonları ilgilendiriyor... BES yaptırmak mantıklı mı? İşte BES'te 67 bin lira ayrıntısı
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni dönemin ayrıntıları geçen günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak netleşti. Katılımcılar artık evlilik, konut alımı ve afet gibi durumlarda birikimlerinin bir kısmını çekebilecek. BES’teki paralarının en az yüzde 50’sini çekmesi için ne yapması gerekiyor? Ekonomist Muhammet Bayram ayrıntılarını açıkladı.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni döneme ilişkin detayları Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle duyuruldu.
Buna göre katılımcılar sözleşmelerini sonlandırmadan, konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda birikiminin yüzde 50'sini kullanabilecek.
Kısmen ödeme tutarı başvuru sonrasında gerçekleşecek. Devlet katkısının oranı ise talep durumuna göre değişecek.
Konuyla ilgili Milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:
“Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) daha cazip hale getirmek adına yeni bir düzenleme yapıldı ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Kur Korumalı Mevduattan (KKM) çıkışın organize edilmesi belli bir tutarın BES’e tasarruf mekanizması olarak aktarılması amaçlanmakta.
"FONDA 700 MİLYON TL TOPLANDI"
Bu amaç doğrultusunda bazı düzenlemeler getirildi ve BES’te yüzde 50 tutarın katılımcılar tarafından alınması sağlandı. Daha önceden 18 yaşın altına katılımın yolu açılmıştı. Bu sayede 700 milyon TL’ye yakın fonda para toplandı. Toplamda katılım sayısı 16 milyona ulaştı ve sayının ilerleyen zamanda daha da fazla artmasını bekliyoruz.
BES’TE ‘67 BİN TL’ AYRINTISI
Alınan kararlara göre BES’teki paralarının en az yüzde 50’sini çekebilecek olan vatandaşların brüt asgari ücretin 5 katı kadarlık kısmı yani 67 bin TL’yi yatırması gerekiyor. Eğer bu parayı yatırmışsa yüzde 50’lik kısmını çekmesi sağlanabilecek.
KONUT ALIMINDA YÜZDE 50 SAHİPLİK ŞARTI
Konut alımında yüzde 50 sahiplik olursa eğer vatandaşların konut alabilmek için BES’te yüzde 50’sini çekebilme şartı var.
EVLENMEK İÇİN PARA ÇEKİLMEK İSTENSE BELGE İBRAZ EDİLMELİ Mİ?
Evlenmek isteyenlerin de evlilik belgelerini iki aylık süreç içerisinde sunması gerekiyor. Yine eğer afetten dolayı tutar çekildiyse afet olduktan sonra 6 ay içerisinde buna ilişkin bir bildirim yapılması gerekiyor. Eğitim için çekilecekse en az 21 yaşında olması gerekiyor. Toplamda yapılan ödemelerle birlikte devlet katkısı konut ve evlenmede yüzde 20 olarak uygulanacak. Öğrenim ve doğal afetlere yüzde 25 katkı verilecek. Normalde devlet katkı tutarı yüzde 30 seviyesindeydi.
BES’TE 3 YIL KALMA ŞARTI
Eğer yüzde 50’lik tutarın çekilmesine ilişkin hak kullanılırsa BES’te 3 yıl kalma şartı getiriliyor. Eğer 3 yıl kalma şartı sağlanmazsa ödenen tutarlar gecikme faiziyle geri alınacak.
ŞU ANDA BES YAPTIRMAK MANTIKLI MI?
Düzenlemeler BES’in cazibesini artıracaktır. Kendisi, eşi, çocukları adına BES’e girebilecekler. Bununla beraber Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) getirilecek. İşveren nasıl sigorta primi yatırıyorsa bu primin bir kısmı emeklilik sistemine aktarılabilecek. TES, Orta Vadeli Program’da (OVP) açıklandı ancak detayları henüz belli değil. BES’e gün geçtikçe daha fazla rağbet olacağını düşünüyorum.”
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması