Tarımsal sulamada sorun yaygınlaşıyor
Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği’nin çiftçilere yolladığı ve belli ürünler (güzlük soğan, patates, sebze vb.) ekilmesi halinde su verilmeyeceği şeklindeki yazı hem tartışma yarattı hem bu sorunun daha yaygın olduğunun ortaya çıkmasına neden oldu.
Türkiye’de çiftçilerin işi git gide zorlaşıyor. Artan girdi maliyetleri ve düşük açılan alım fiyatlarının ardından şimdi de susuzluk sorunu ortaya çıktı. Yıllardır yapılan uyarılara karşın su konusunda gerekli yatırımların yapılamamasının üzerine kuraklık ve su kaynaklarının verimsiz kullanımı eklendi. Bu kapsamda Türkiye’nin tarım açısından en verimli ovalarından biri olan Adana Çukurova’da suyun bittiği ortaya çıktı. Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, toplam 102 köye gönderdiği yazıda, “suyun ancak meyve bahçelerine yeteceği, güzlük soğan, patates, sarımsak ve her türlü sebze ekiminin yapılmaması gerektiğini, ekim yapılırsa su verilemeyeceğini” ifade etti.
‘SULAMA PLANLAMASI KAĞIT ÜSTÜNDE KALIYOR’
Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bunun gibi durumların yalnızca Çukurova’da değil, Aydın başta olmak üzere tüm Ege bölgesinde de yaşandığını belirtti. Sulamanın tarım için çok önemli olduğunu vurgulayan Suiçmez, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) sulama planlamasının yeterince başarılı olmadığını söyledi. Bu kapsamda Suiçmez, “DSİ geçmişteki kadar alanı düzenleyemiyor. Sulama yatırımları arttırılsa bile su konusunda hâlâ yetersiziz. Kuraklığa karşı tarımsal eylem planı hazırlanıyor ama kağıt üstünde kalıyor” dedi. Çukurova’nın Türkiye’nin en verimli arazilerinden biri olduğuna da işaret eden Suiçmez, “Bu gibi uyarılar sezonun başında, çiftçilerin önünü görebileceği şekilde yapılmalı. Sezon ortasında ‘su veremiyoruz’ demenin yanlışlığına dikkat çekmek istiyorum. Barajlardaki doluluk oranları azalacaksa önceden üreticinin uyarılması, sulu tarıma göre ürün düzenini ayarlayıp ayarlayamayacağı sağlanmalıydı. Sezon ortasında suyun kullanılması gereken bir ortamda yolun yarısında size su veremiyoruz demek devletin sulama planlamasındaki zaafiyeti gösterir” ifadelerini kullandı.
‘ÇİFTÇİ ZARAR ETMEYE DEVAM EDECEK’
Su verilemeyeceğinin sezonun ortasında belirtilmesiyle birlikte çiftçilerin zor durumda kalacağını aktaran Suiçmez, suyu kullanamayan çiftçinin topraklarını boş bırakmak zorunda kalacağını söyledi. Bir üründen zarar ederken yanına iki veya üç ürün daha ekerek zararını dengelemeye çalışan çiftçinin zarar etmeye devam edeceğini de vurgulayan Suiçmez, üreticinin üretim miktarının azalacağını ve üretim kaybı yaşanacağını belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi