Ata'ya akın

10 Kasım 2016 Perşembe, 21:57
Ata'ya akın
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78. yılında Türkiye’nin her köşesinde özlem, saygı ve minnetle anıldı. Anıtkabir, sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı resmi anma töreninden sonra halka açıldı, vatandaşlar Anıtkabir’e akın etti. 09.05’te gönderdeki Türk bayrağı yarıya indirildi. Türkiye’nin her yerinde saatler 09.05’i gösterirken çalınan sirenlerle hayat durdu, tüm yurttaşlar sokaklarda saygı duruşuna geçti. İstanbullular ise Atatürk’ün hayatını kaybettiği Dolmabahçe Sarayı’nı doldurdu. Atatürk’ün yaşama gözlerini yumduğu 71 numaralı odadaki yatağın üstü çiçeklerle donatıldı.
Ata'ya akın
BİTMEYEN ÖZLEM Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılmasının 78. yılında özlemle anıldı. Resmi törenlerin düzenlendiği Anıtkabir’de yine yoğun güvenlik önlemleri alındı. Anıtkabir’e çok erken saatlerde gelen Türk Silahlı Kuvvetler (TSK) personelinin dışında halk ve çok sayıda rütbeli asker Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Anıtkabir’e gelişinden sonra içeri alınmadı. 09.05’te halk çevik kuvvet polisinin ve bariyerlerin önünde kaldı. Ancak devlet erkânının ayrılmasından sonra Anıtkabir’e girebildi. TSK’nin daha önce duyurusunu yaptığı “Ordu Millet El Ele” etkinliği Genelkurmay Başkanlığı’nın güvenlik gerekçesiyle ile iptal edildi.
Ata'ya akın
Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu 78. yılında, saat tam 09.05’te Ankara’da Anıtkabir’de anma töreni düzenlendi. Tören öncesi Anıtkabir’e çıkan yollar kapatıldı. Tören için Anıtkabir’e gelen aralarında rütbelilerin de olduğu çok sayıda asker, tek tek aranarak içeri alındı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda da tepki çeken uygulamadan geri adım atılmadı. Ayrıca askerlerin kimlikleri elektronik kart okuyucularla kontrol edildi.
Ata'ya akın
Rütbeliler de giremedi Tören için görevlendirilen çok sayıda rütbeli asker saat 08.30’dan sonra Anıtkabir’e alınmadı. Halk ve hatta tören için görevli öğrenciler ve onlarla birlikte gelen öğretmenleri de 09.05’te tüm yurtta sirenlerin çalındığı anda Anıtkabir’de değil, kapıda çevik kuvvet polislerinin ve bariyerlerin önünde kaldı. İçeri giremeyen halk ve askerler ile birlikte Anıtkabir’in dış güvenliğini sağlayan polisler arasında zaman zaman tartışma yaşandı.
Ata'ya akın
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki heyette, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yüksek yargı organları başkanları, kuvvet komutanları, milletvekilleri ve bürokratlar katıldı. Erdoğan Anıtkabir Özel Defteri’ne, “En büyük eserim’ diyerek bizlere emanet ettiğiniz Cumhuriyet’e sahip çıkmayı görev biliyor, her alanda daha güçlü, itibarlı ve müreffeh bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Terör örgütlerinin, ihanet çetelerinin ve bunları maşa olarak kullanan karanlık odakların huzurumuzu, istikrarımızı ve bin yıllık kardeşliğimizi bozmasına, ülkemizi hedeflerinden alıkoymasına asla izin vermeyeceğiz” ifarelerini yazdı. Kahraman katılmadı Anıtkabir’deki ve Meclis’teki anma törenine Meclis Başkanı İsmail Kahraman katılmadı. Kahraman’ın rahatsızlığı nedeniyle törenlere katılamadığı öğrenildi.
Ata'ya akın
DOLMABAHÇE'YE AKIN Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 78. yıldönümünde İstanbul’da özlemle anıldı. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te, hayat durdu. Otoyollarda araçlarını durduran, servislerden, otobüslerden inen yurttaşlar saygı duruşuna geçti. Atatürk’ün dünyaya gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’na yurttaşlar akın etti. Yerden metrelerce yüksekte çalışan işçiler de saatler 09.05’’i gösterdiğinde işlerini bırakarak saygı duruşunda bulundu. 80 metre yüksekliğinde vinçte çalışan bir işçi de kabinin dışına çıkarak Ata’yı andı.
Ata'ya akın
Dev Türk bayrağı ve zincir Beşiktaş Belediyesi, 1011 metrelik dev Türk bayrağıyla ‘Ata’ya saygı yürüyüşü’ düzenledi. Dev Türk bayrağını taşıyan binlerce kişi, Barbaros Caddesi’ndeki Sabancı Lisesi’nin önünden Dolmabahçe’ye yürüdü. Kadıköy Belediyesi gönüllülerinin çağrısıyla her yıl düzenlenen ‘Ata’ya saygı zinciri’, Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı Sahili Yürüyüş Yolu arasında oluşturuldu. Binlerce insan el ele tutuşarak saat 09.05’te saygı duruşunda bulundu. Saygı zincirine tekneler de sahil boyunca kıyıya yanaşarak sirenleriyle destek verdi. Anmaya katılan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Bugün yine hüzünlü bir gündeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün kaybetmemizin yıldönümündeyiz. Bostancı sahilinde binlerce insan soğuk havaya rağmen Ata’ya bağlılıklarını, Cumhuriyete olan sadakatlarını dile getirmek için erken saatten itibaren buradalar” dedi.
Ata'ya akın
Taksim’de anma... Ulu Önder için Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda da tören düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1’inci Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Musa Avsever, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da aralarında bulunduğu, kamu ve sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve AFAD temsilcileri katıldı. Anıta çelenk bırakılmasından sonra, Atatürk ve ebediyete intikal etmiş silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı okunurken, bayraklar yarıya indirildi. Bu sırada çevrede çok sayıda vatandaş toplandı.
Ata'ya akın
Öğrencilere hediye İstanbul Valiliği’nin Cemal Reşit Rey Kongre Merkezi’ndeki anma programında, Birinci Ordu Komutanlığı’nda görevli öğretmen Albay Erhan Altınok, “İçimizdeki Biri... Mustafa Kemal Atatürk” konulu bir sunum yaptı. Resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Çocuklarla anma Avcılar Belediyesi Kent Enstitüsü Çocuk Kulüpleri ve Çocuk Evleri’nin öğrencileri Belediye Başkan Dr. Handan Toprak Benli ile beraber, Atatürk Evi Müzesi’ni ziyaret etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Atatürk’ün resminin bulunduğu yatağa kırmızı karanfil bıraktılar. Maltepe Belediyesi’nin Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlediği konserde, belediyenin 70 kişilik Türk sanat müziği korosu sahne aldı.
Ata'ya akın
Anlamlı açılış Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi 10 Kasım’da Beylikdüzü’nde açıldı. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Zübeyde Ana, nasıl ki Mustafa Kemal Atatürk’ü yetiştirdi, O’nun bu güzel yuvasında Atatürk’ün gösterdiği yolda ve çizgide çocuklar yetişsin diye çok sıkı çalışacağız” diye konuştu
Ata'ya akın
Tören ve sergi Kartal Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen anma törenine, Kartal Kaymakamı Cemil Aksak, Garnizon Komutanlığı’nı temsilen Deniz Kıdemli Albay Enver Ünal ve Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz anıta çelenk koydu. Törene belediye personeli, ilçe okullarının yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler, demokratik kitle örgütleri ve Kartallılar da katıldı. Kartal Belediyesi ve Kartal Atatürkçü Düşünce Derneği işbirliğiyle düzenlenen ‘10 Kasım Ata’ya Saygı’ karma resim sergisi Hasan Âli Yücel Kültür Merkezi’nde açıldı. Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlenen anma töreni Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından sahnelenen 1881’den 1938’e Atatürk Oratoryosu duygu dolu anlar yaşattı. İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Florya Kampusu’nda gerçekleşen törende, üniversitenin müzik grubu mini bir konser verdi. 10 Kasım Atatürk’ü Anma ve Atatürk Haftası dolayısıyla açılan, Atatürk fotoğrafları ve dönemin gazetelerinden oluşan serginin açılışı da yapıldı.
Ata'ya akın
İZMİRLİLER ATA'SI İÇİN BİR ARADA İzmirliler, Atatürk’ü, 78’inci ölüm yıldönümünde on binlerin katıldığı yürüyüşle andı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl 9. kez düzenlenen 10 Kasım yürüyüşünde yurttaşlar ellerinde taşıdıkları Atatürk posterleri ve Türk bayrakları ile Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na dek yürüdü. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüşte Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile eşi Türkegül Kocaoğlu ve CHP il yönetimi ile ilçe belediye başkanları hazır bulundu.
Ata'ya akın
Özlüyoruz Kocaoğlu, konuşmasında “Kahraman, yiğit bir halk önderini, usta bir diplomatı ve gerçek bir devrimciyi anıyoruz. Anıyoruz, arıyoruz ve çok özlüyoruz. Adalete ve özgürlüklere olan sarsılmaz inancını özlüyoruz mesela! Minnet ve şükran duygularımız kartopu gibi çoğalıyor her geçen yıl biraz daha. Karanlığı ve taassubu değil, bilimi, sanatı ve aydınlığı seçtiği, en sıkıntılı anlarda bile umudun, cesaretin yitirilmemesi gerektiğini bize öğrettiği, ‘umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. ‘Hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım akıl ve ilimdir’ cümlelerini hiç aklımızdan çıkarmıyoruz” dedi.
Ata'ya akın
Başka yollar aranmasın Kocaoğlu, “Kimse karanlıktan çıkış için başka y ollar, başka formüller aramasın, anlatmasın. Kafaları karıştırmaya çalışmasın. Bizim aydınlık yolumuz Atatürk, umudumuz Cumhuriyettir. Canımız pahasına korumak zorunda olduğumuz en büyük mirasımız. Yaşadıkça yaşatacağız Atamızı. O bir ışık, asla sönmeyecek ve açtığı bu yoldan kimse dönmeyecek” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği koroları, Atatürk’ün sevdiği şarkı ile türküleri seslendirdi. Konserlerine ‘Sarı Zeybek’ türküsüyle başlayan koronun Yemen Türküsü’nü söylediği sırada alanı dolduranlarda hep birlikte eşlik etti. Canlı mankenler kımıldamadan durarak performans sergiledi.
Ata'ya akın
Maden ocağında saygı ZONGULDAK: Valilik önünde Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenler eşliğinde 2 dakika saygı duruşunda bulunuldu. Cadde ve sokaklarda yürüyenler saygı duruşuna geçti, ardından İstiklal Marşı okundu. Kilimli’de özel kömür ocağında çalışan işçiler, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu 09.05’te sirenlerin çalmasıyla işe ara verdi. İşçilerin bir bölümü ocağın ana giriş galerisinde Atatürk posteriyle, bir bölümü de ocağın önünde saygı duruşunda bulundu.
Ata'ya akın
El izleriyle Ata portresi ELAZIĞ: İstiklal Ortaokulu Anasınıfı öğrencileri, minik elleriyle 10 Kasım etkinlikleri çerçevesinde Atatürk portresi yaptı. Öğretmenleri Şermin Aslan önderliğinde kendilerine verilen parmak boyası ile ellerini boyayan minikler, 6 metrekarelik bez üzerine el izleri ile Atatürk portresi yaptı. 3 saat süren portre çalışmasında öğrenciler hem eğlenirken hem de farklı bir etkinliğe imza attı. Öğretmen Şermin Aslan, bu proje ile Elazığ’da bir ilke imza attıklarını söyledi.
Ata'ya akın
Cumhuriyet gazetesi ile törene almadılar ADANA: Kurtuluş Savaşı gazisi Ali Rıza Ergün’ün torunu emekli öğretmen 70 yaşındaki Makbule Ergün, Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e nakledildiği törende çekilen fotoğrafıyla katıldığı törende, büyük önderi andı. Ergün, “Ankara’daki törene rahmetli annem Ülviye Ergün ile katılmıştım. Atatürk sevgim hiç eksilmedi. Her yıl Atatürk’ü anma törenlerine katılıyorum, yine büyük özlem duyuyorum” dedi. Geniş güvenlik önleminin alındığı anma törenine, gazetemiz Cumhuriyet ile girmeye çalışan CHP üyelerine izin verilmedi. Vali Mahmut Demirtaş ve protokol üyeleri, anıta çelenk koydu. Atatürk’ün yaşama gözlerini yumduğu saat 09.05’te siren sesleri eşliğinde herkes saygı duruşunda bulundu. Katılımcılar, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı attı.
Ata'ya akın
Sevdiği türküleri söylediler SİNOP: Sinop Halk Eğitim Merkezi’ndeki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Sinop Valisi Hasan İpek’in konuşmasının ardından, Sinop İMKB Şehit Ertan Yılmaztürk Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerinin oluşturduğu koro Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği türküleri seslendirdi. Vali Hasan İpek, Halk Eğitim Merkezi’nin salonunda açılan ‘Atatürk’ konulu sergiyi de ziyaret etti.
Ata'ya akın
Kırmızı karanfillerle anıldı ANTALYA: Atatürk, 78’inci ölüm yıldönümünde Muratpaşa Belediyesi Kent Meydanı’nda anılırken, Belediye Başkanı Ümit Uysal resmi törenlerin ardından Cumhuriyet için Antalya El Ele Platformu’nun 10 Kasım dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma etkinliğine katıldı. Atatürk Anıtı’na kırmızı karanfiller bırakıldı. Muratpaşa Belediyesi Mesleki Eğitim ve Sanat Toplulukları (MEST) öğretmenlerinden oluşan bando eşliğinde hep bir ağızdan söylenen İstiklal Marşı’nın ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde saygı duruşunda bulunuldu.
Ata'ya akın
'Cumhuriyet her geçen gün büyüyor' SAMSUN: Kavak Atatürk Parkı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından sirenler çaldı, saygı duruşu gerçekleştirildi. Türk bayrağı göndere çekildikten sonra yarıya indirildi. Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 78. yılında büyük bir özlem içerisinde anıyoruz. Bugün onun bizlere emanet ettiği ve ‘en önemli eserim’ diyerek nitelendirdiği Türkiye Cumhuriyeti, her geçen gün büyümekte, bölgesinde ve dünyada en saygın ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır” dedi.
Ata'ya akın
Balmumu heykeline büyük ilgi ESKİŞEHİR: Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 78. yıldönümünde Eskişehirli yurttaşlar, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’ne akın etti. Yurttaşlar, Başkan Yılmaz Büyükerşen’in uzun süredir üzerinde çalıştığı Atatürk’ün Balmumu Heykeline yoğun ilgi göstererek fotoğraf çektirdiler. Atatürk’ün Balmumu Heykeli ile karşılaşan ve duygulanan yerli ve yabancı turistler Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e teşekkür etti.
Ata'ya akın
Atatürk sergisine büyük ilgi EDİRNE: Edirne’de saatler 09.05’i gösterdiğinde adeta hayat dururken, Atatürk’ün portresi ve Türk bayrağı asılı paramotor Selimiye ve çevresinde tur attı. Atatürk Anıtı önündeki törenin ardından törenler Halk Eğitim Merkezi’nde Hasan Rıza Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin programının ardından son buldu. Saraçlar Caddesi’ndeki Atatürk sergisi büyük ilgi çekti.
Ata'ya akın
1730 metrelik bayrakla zincir MERSİN: Resmi törenlerin ardından Mezitli Belediyesi’nin bu yıl ilk kez gerçekleştirdiği Ata’ya saygı insan zincirinde binlerce insan 1730 metrelik Türk bayrağının etrafında birleşti. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan,“Hiç kimseden korkmuyoruz. Hiç kimse bizi yıldıramayacak. Anayasamızdan aldığımız demokratik direniş hakkımızı her zaman kullanacağız” dedi.
Ata'ya akın
YALOVA: 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törende Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Saat 09.05’te 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Atatürkçü Düşünce Derneği Yalova Şubesi üyeleri anıta çiçek bıraktı. Yalova Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda, Termal Fen Lisesi tarafından hazırlanan anma programı gerçekleştirildi.

En Çok Okunan Haberler