Dünyada 2017'ye damga vuran olaylar
OCAK
1 Ocak- BM'de Guterres dönemi
Eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres, 5 yıl sürecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği görevine resmen başladı.
20 Ocak- Donald Trump resmen ABD Başkanı oldu
Başkanlık yemini ederek görevi selefi Barack Obama’dan devralan Donald Trump ABD'nin 45. başkanı oldu. Trump’ın seçilmesi, birçok halkın tepkisine neden oldu.
20 Ocak- El Bab'da TSK’ye IŞİD saldırısı: 5 asker yaşamını yitirdi
Fırat Kalkanı operasyonunun sürdüğü El Bab’da TSK’nin bulunduğu alana IŞİD saldırısı gerçekleştirildi. Saldırıda 5 asker yaşamını yitirdi.
23 Ocak- Astana görüşmeleri başladı
Suriye krizine yönelik siyasi çözüm arayışları ve ülkedeki çatışmaların durdurulması amacıyla Türkiye, Rusya ve İran öncülüğünde Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayan görüşmelerin ilk toplantısında, Suriye’deki ateşkes ihlallerinin üçlü ortak mekanizmayla izlenmesi ve uygulanmasının sağlanması konusunda uzlaşmaya varıldı.
26 Ocak- Yunanistan darbeci askerleri iade etmedi
Yunanistan Yüksek Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye'ye iade edilmemeleri yönünde karar verdi.
27 Ocak- Trump'ın ilk icraatı
ABD Başkanı Donald Trump, "mültecilerin ülkeye kabulünü sınırlandıran ve göçmen vizelerine katı güvenlik prosedürleri getiren" ve "terörle ilintili olduğu düşünülen" ülkelerden gelenlerin 30 gün boyunca ABD'ye kabul edilmeyeceği başkanlık kararnamesini imzaladı.
31 Ocak- Trump'a itiraz edince görevden alındı
ABD Başkanı Donald Trump, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan 7 ülkenin vatandaşlarına kapıları kapatan kararnameyi uygulamayacağını açıklayan Adalet Bakanı Vekili Sally Yates'i görevden aldı.
ŞUBAT
11 Şubat- BM'de konuşan en genç Türk
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda "Uluslararası Bilim Kadınları ve Kızları Günü"nde düzenlenen toplantıda konuşmacı olan 10 yaşındaki Talya Özdemir, BM kürsüsünden hitap eden en genç Türk oldu.
<video:674579>
12 Şubat: Almanya 12. cumhurbaşkanını seçti
Almanya'da eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ülkenin 12. cumhurbaşkanı seçildi.
22 Şubat- NASA: 7 yeni gezegen keşfedildi, 3'ünde su olabilir
NASA bir basın toplantısı düzenleyerek Dünya'dan 40 ışık yılı uzakta bulunan 7 yeni gezegen keşfettiğini duyurdu. Güneş Sistemi dışındaki yıldızların yörüngesinde dolaşan ‘exoplanet’ olarak adlandırılan bu gezegenlerin keşfinin evrende dünya dışındaki canlı varlıkların keşfi için önemli bir temel oluşturabileceği düşünülüyor.
23 Şubat- TSK ve ÖSO El Bab'a girdi
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye'nin kuzeyindeki Bab ilçesinin merkezini ele geçirdi.
MART
2 Mart- Le Pen'in dokunulmazlığı kaldırıldı
Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri ve cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen'in dokunulmazlığı, terör örgütü IŞİD'in infaz fotoğraflarını paylaşmasına ilişkin soruşturma kapsamında kaldırıldı.
10 Mart- Güney Kore'de yolsuzluk skandalı
Güney Kore'de yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalı nedeniyle yetkileri geçici olarak elinden alınan Devlet Başkanı Park Geun-hye, görevinden azledildi.
11 Mart- ABD'li Başsavcı Preet Bharara görevden alındı
Reza Zarrab’ın yolsuzluk dosyasına bakan ABD’li Başsavcı Preet Bharara istifa çağrısına uymayacağını açıklaması üzerine görevden alındı.
12 Mart- Hollanda, Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'yı sınır dışı etti
Hollanda'nın Rotterdam kentinde konvoyu durdurulan Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, polislerce sınır dışı edildi. Kaya Almanya'ya gönderildi. 'Cumhurbaşkanımız 'dön' demeseydi orada ölmeyi göze almıştım' diyen Kaya, Almanya'dan özel uçakla Türkiye'ye döndü.
14 Mart- İran garantör ülke
Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu 3. tur görüşmelerde Türkiye, Rusya, İran ve BM heyetleri ikili görüşmeler yaptı. Taraflar, İran'ın da Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra ateşkesin garantörü olmasında anlaştı.
16 Mart- Trump'a yargı dersi
ABD Başkanı Trump'ın yeni vize düzenlemesi, yürürlüğe girmesine saatler kala Hawaii'de federal bir yargıç tarafından askıya alındı.
21 Mart- Uçaklarda elektronik sınırlama kararı
ABD, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Ortadoğu ve Afrika'da 10'dan fazla ülkeden Amerika'ya yapılan uçuşlarda yolcu kabinlerine elektronik cihazların alınmasını yasakladı. İngiliz hükümeti de Türkiye dahil 6 ülkeden doğrudan yapılan uçuşlarda, yolcuların bazı elektronik cihazları kabine almasının yasaklandığını duyurdu.
22 Mart- Londra'da terör
Londra'da Adrian Russell Ajao isimli saldırgan, aracını Westminster Köprüsü'nde saatte 120 kilometre hızla insanların üzerine sürdü. İngiltere Parlamentosunun demir parmaklıklarına çarparak duran araçtan çıkarak parlamentonun bahçesine giren saldırgan, burada görevli bir polisi bıçaklayarak öldürdü. Çevrede bulunan diğer güvenlik görevlileri saldırganı vurarak etkisiz hale getirdi. Saldırıda İngiliz polis memuru Keith Palmer, Amerikalı turist Kurt Cochran, babası Kıbrıs Türkü olduğu iddia edilen Ayşe Frade ve İngiliz vatandaşı Lesli Rhodes hayatını kaybetti.
24 Mart- Hüsnü Mübarek tahliye edildi
Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 6 yıldır tutuklu bulunduğu başkent Kahire'deki El-Meadi Askeri Hastanesinden serbest bırakıldı.
28 Mart- Hakan Atilla ABD'de tutuklandı
Gözaltına alınan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, Reza Zarrab ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle tutuklandı.
29 Mart- Brexit resmen başladı
İngiltere'de Başbakan Theresa May, AB'den çıkış sürecini resmen başlattı. İngiltere, Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleme koyarak 44 yıllık üyeliğin ardından AB'den ayrılma (Brexit) sürecini resmen başlattı.
29 Mart- Saadet Öğretmene Cesaret Ödülü
Türk öğretmen Saadet Özkan, İzmir'de cinsel istismar olayını ortaya çıkarmak için verdiği mücadeleden dolayı ABD Dışişleri Bakanlığının, "Uluslararası Kadınlar Cesaret Ödülü"nü aldı.
NİSAN
2 Nisan- Ekvador'da solun zaferi
Ekvador'da seçimde oyların yüzde 51'ini alan iktidardaki sol partinin adayı Lenin Moreno, yeni devlet başkanı oldu.
4 Nisan- Kerkük'te referandum kararı
Irak'taki Kerkük İl Meclisi, Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlanması için referandum yapılması kararı aldı.
6 Nisan- Rusya'dan Batı Kudüs kararı
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını, Doğu Kudüs'ün ise gelecekteki bir Filistin devletinin başkenti olması gerektiğine inandıklarını açıkladı.
7 Nisan- Stockholm saldırısı
İsveç'in başkenti Stockholm'ün merkezinde trafiğe kapalı Drottning Caddesi’nde bir kamyon büyük bir mağazaya daldı. Terör saldırısı olarak nitelenen olayda 4 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.
25 Nisan- Avrupa Konseyi Türkiye'yi yeniden denetim sürecine aldı
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, 45'e karşı 113 oyla Türkiye'yi siyasi denetime alma kararı verdi.
MAYIS
3 Mayıs- Soçi'de Erdoğan-Putin zirvesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi. İki lider, zirvede, domates ve vize konuları dışındaki tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak aynı anda kaldırma kararı aldı.
4 Mayıs- Astana Zirvesi
Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye konulu toplantıda garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'de "Çatışmasızlık bölgeleri" oluşturulması konusunda anlaştı.
7 Mayıs - Fransa'da Macron dönemi
Merkezdeki "En Marche" (Yürüyüş) hareketinin lideri Emmanuel Macron, ikinci turda yüzde 65,1 oyla Fransa Cumhurbaşkanı seçildi. Le Pen'in oy oranı ise yüzde 33,9’da kaldı. 39 yaşındaki Emmanuel Macron, Fransa'nın tarihindeki en genç cumhurbaşkanı oldu.
8 Mayıs- Akdeniz'de Göçmen faciası
Avrupa'ya ulaşma hayaliyle Libya’dan yola çıkan 113 göçmeni taşıyan bot, Libya açıklarında alabora oldu. Göçmenler Akdeniz’de kayboldu.
12 Mayıs- Hindistan'dan Google'a 'ahmak' davası
Hindistan, arama sonuçlarında Başbakan Narendra Modi'yi "dünyanın en ahmak lideri" olarak gösteren Google'a dava açtı.
19 Mayıs- İran'da ikinci Ruhani dönemi
İran'da Hasan Ruhani, oyların yüzde 57’sini alarak ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi.
20 Mayıs- ABD ile Suudi Arabistan arasında 380 milyar dolarlık anlaşma
ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in huzurunda iki ülke arasında 380 milyar dolarlık iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşma dahilinde 110 milyar dolara yakın ABD yapımı silahın Suudi Arabistan'a satılması kabul edildi.
22 Mayıs- İngiltere’nin Manchester kentinde Ariana Grande konserinde patlama oldu. Patlamada 22 kişi hayatını kaybetti, en az 59 kişi yaralandı. İngiltere polisi, Manchester Arena'da 22 kişinin öldüğü intihar saldırısı zanlısının Manchester doğumlu Libya kökenli 22 yaşındaki Salman Ramadan Abedi olduğunu duyurdu. Saldırıyı IŞİD üstlendi.
HAZİRAN
1 Haziran- Trump'tan iki kritik karar
ABD Başkanı Donald Trump, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını askıya aldı. Trump ayrıca ülkesini Paris İklim Anlaşması'ndan çekme kararı aldı.
4 Haziran- Londra'da IŞİD saldırısı: 8 ölü
İngiltere'de bir araç, Londra Köprüsü üzerindeki kalabalığın içine daldı. 8 kişi hayatını kaybetti. Terör örgütü IŞİD, web sayfasında İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen terör saldırısını üstlendiğini açıkladı.
5 Haziran- Katar krizi... Suudilerin öncülüğündeki ülkeler Katar'la ilişkilerini kesti
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, "teröre destek vermekle suçladıkları" Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı. Hava sahalarını Katar'a kapatan 5 ülke, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ayrılmasını istedi. Suudi Arabistan, Katar'ın tek kara sınırını da kapattı.
7 Haziran- Tahran'da Meclis ve türbeye IŞİD saldırısında 17 kişi yaşamını yitirdi
İran'ın başkenti Tahran'da Meclis binası ve Humeyni'nin türbesine silahlı saldırılar gerçekleştirildi. Saldırılarda 17 kişi yaşamını yitirdi.
8 Haziran- İngiltere’de erken genel seçim yapıldı. Seçimin sonucunda Muhafazakâr Parti (Conservative Party) 318, İşçi Partisi (Labour Party) 261, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 35, Liberal Demokrat Parti (LD) 12, Demokratik Birlik Partisi (DUP) 10, Diğerleri 13 koltuk aldı. Bir önceki seçimlere göre Muhafazakâr Parti 12 ve SNP 21 koltuk kaybederken, İşçi Partisi 29, Liberal Demokrat Parti 4 ve Demokratik Birlik Partisi ise 2 koltuk daha aldı.
11 Haziran- Seyfülislam serbest bırakıldı
Libya'da Kasım 2011'den bu yana tutuklu bulunan devrik lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi serbest bırakıldı.
14 Haziran- Londra'da Kensington ve Chelsea belediyelerine ait 24 katlı Grenfell Tower'da 14 Haziran gecesi bozuk bir buzdolabının patlamasıyla başlayan yangında 79 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerden sadece 5'nin kimlikleri tespit edilebildi.
16 Haziran- Berlin Duvarı‘nın yıkılması ve iki Almanya‘nın birleşmesindeki rolüyle bilinen eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl, 16 Haziran’da 87 yaşında iken hayatını kaybetti.
16 Haziran- Küba ile anlaşma iptal edildi
ABD Başkanı Donald Trump, eski Başkan Barack Obama'nın Küba’yla başlattığı normalleşme sürecini iptal etti.
19 Haziran- Camiden çıkanların üzerine aracını sürdü
İngiltere'de 47 yaşındaki Darren Osborne, aracını Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi'nden çıkan cemaatin üzerine sürdü. Saldırıda 51 yaşındaki Makram Ali olay yerinde hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.
21 Haziran- Suudi Arabistan'da veliaht prens değişti
Suudi Arabistan'da veliaht prens değişti. Krallık, Veliaht Prens Muhammed bin Nayif'in yerine Kral Selman'ın oğlu Muhammed bin Selman'ın getirilmesine karar verdi.
TEMMUZ
6 Temmuz- AB ile müzakereler askıya alındı
Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını talep eden tasarıyı kabul etti.
7 Temmuz- Olaylı G-20 Zirvesi
G20 Zirvesi, Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlendi. Protesto ve şiddet olaylarının damga vurduğu zirve sırasındaki gösterilerde 476 polis yaralandı, 411 kişi gözaltına alındı. Alman polisi, kaç protestocunun yaralandığını açıklamadı.
7 Temmuz- BM'den tarihi karar
Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması, BM'de nükleer silah sahibi ülkelerin boykotuna rağmen, 122 ülkenin desteğiyle kabul edildi.
9 Temmuz- Irak Başbakanı Haydar El İbadi, ülkenin en büyük ikinci kenti Musul'un IŞİD'den kurtarıldığını açıkladı. İbadi, devlet televizyonunda yayımlanan "zafer" konuşmasında, "Musul'un kalbinden zaferi duyuruyorum. Musul'dan ilan edilen hurafe devletinin (IŞİD) çöktüğünü Musul'dan ilan ediyorum." dedi.
9 Temmuz- Almanya Ordusu, İncirlik Üssü'nden çekilmeye başladı
Alman Ordusu İncirlik'teki askeri üsten çekilme işlemine başladı.
11 Temmuz- FARC militanlarına af
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) haklarında siyasi suçlama olan 3 bin 252 mensubuna af getiren kararı imzaladı.
14 Temmuz- Mescid-i Aksa'da 48 yıl sonra ilk cuma namazı
Mescid-i Aksa’da 1969’dan bu yana ilk kez cuma namazı kılınmadı.
21 Temmuz- İsrail polisinden Mescid-i Aksa saldırısı
İsrail'in Mescid-i Aksa uygulamalarını protesto eden Filistinlilere cuma namazı sonrası polis saldırdı. Saldırıda 3 kişi yaşamını yitirdi, 190 kişi de yaralandı.
28 Temmuz- Pakistan'da Panama Belgeleri depremi
Pakistan'da Başbakan Navaz Şerif, aile üyelerinden bazılarının Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından görevden uzaklaştırıldı ve siyasetten ömür boyu men edildi.
AĞUSTOS
5 Ağustos- Venezuela'ya darbe
Orta ve Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) kurucu üye ülkeleri, demokratik esaslara uymadığı gerekçesiyle Venezuela'nın üyeliğini süresiz olarak askıya aldı.
21 Ağustos- Tarihin en büyük güneş tutulması
Güneş'le Dünya arasında giren Ay'ın gölgesi ilk olarak ABD'nin batı kıyısındaki Oregon üzerine düştü. ABD'yi boydan boya geçen hat üzerinde hava açık olduğu için tutulma rahatlıkla izlendi. Düştüğü yerlerde yaklaşık 115 kilometrelik genişlikte bir alanı gölgede bırakan Güneş tutulmasının, tarihin en çok izlenen ve görüntülenen doğa olayı oldu.
25 Ağustos- Myanmar'da kanlı olaylar başladı
Myanmar'da polis ve sınır karakollarına silahlı bir grup saldırı düzenledi. Saldırıyı gerekçe gösteren Myanmar ordusu, Arakan eyaletinde sivilleri hedef almaya başladı. Ordunun saldırılarında binlerce Müslüman hayatını kaybetti, 150’den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yakıldı. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle bölgeyi terk etmeye başladı. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e yöneldi.
EYLÜL
3 Eylül- Kuzey Kore'den nükleer deneme
Kuzey Kore, 2006'dan bu yana altıncı ve en büyük nükleer denemesini yaptı. Kuzey Kore'nin denediği 160 kiloton gücündeki hidrojen bombası, 6,1 büyüklüğünde sarsıntıya yol açtı.
8 Eylül- Zarrab davasına eklenen Zafer Çağlayan hakkında tutuklama kararı verildi
Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklu yargılandığı davada ekonomi eski bakanı Zafer Çağlayan'a dair tutuklama ve mal varlığına el koyma kararı verildi. Erdoğan karara ilişkin 'Türkiye'ye yönelik bir adım' dedi.
12 Eylül- Irma kasırgası
Önce Karayipler ve Küba'yı ardından ABD'nin Florida eyaletini vuran Irma kasırgası, 134 kişinin yaşamına mal oldu.
13 Eylül- İlk başörtülü cumhurbaşkanı
Singapur'da cumhurbaşkanlığı seçimini Halime Yakub kazandı. Yakub, hem ülkesinin ilk kadın cumhurbaşkanı hem de dünyadaki ilk başörtülü cumhurbaşkanı oldu.
19 Eylül- Meksika'da 7.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
Meksika'nın Puebla eyaletinde meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki depremde 370 kişi yaşamını yitirdi.
20 Eylül- Irak Anayasa Mahkemesi Kuzey Irak'ta yapılacak referandumun geçersiz olduğunu açıkladı.
Irak Federal Mahkemesi, 25 Eylül'de Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen referanduma ilişkin sonuçların, anayasal olmadığı gerekçesiyle iptal edilmesini kararlaştırdı.
24 Eylül- Almanya'da seçimler
Federal Meclis seçimlerinde sağcı popülist parti AfD yıllar sonra meclise girmeyi başardı. Angela Merkel ise dördündü kez seçimleri kazandı ancak bir türlü hükümeti kuramadı.
25 Eylül -Kuzey Irak'ta referandum
Irak Kürdistan Bölgesi'nde yapılacak referandum öncesinde TBMM'de Suriye-Irak tezkeresini uzatan tezkere AKP, CHP ve MHP'nin oyları ile kabul edildi.
Tehditlerin gölgesinde gerçekleştirilen bağımsızlık oylamasında halkın yüzde 92.72'si “Evet” dedi. Büyük kısmı Iraklı Kürt olan 5 milyonun üzerinde seçmen referandumda oy kullandı. Bağdat yönetimi referandumu tanımadığını açıkladı.
26 Eylül- Dünya için küçük Suudi Arabistan için büyük adım!
Suudi Arabistan'da kadınlara da ehliyet alarak araç kullanma izni verildi.
EKİM
1 Ekim- Las Vegas’taki konser, 64 yaşındaki Amerikalı saldırganın bir otelden açtığı ateşle kana bulandı. Konser alanına 32’nci kattaki odasından ateş açan saldırgan, 58 kişiyi öldürdü, 515 kişi yaralandı. Daha önce Lockheed Martin’de iç denetçi olarak çalışan emekli saldırganın odasında intihar ettiği belirtilirken yanında 10’dan fazla tüfek ele geçirildi. Saldırı, ABD'deki en büyük silahlı katliam olarak tarihe geçti.
3 Ekim- Celal Talabani hayatını kaybetti
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri, Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani hayatını kaybetti.
6 Ekim- Nobel Barış Ödülü
Nobel Barış Ödülü'nü, Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN) kazandı.
7 Ekim- İdlib'e askeri operasyon başlatıldı
Türkiye, Astana’da Rusya ve İran’la varılan anlaşma sonrası İdlib operasyonunu 7 Ekim 2017 itibariyle başlattı.
8 Ekim- ABD ile vize krizi: ABD, Türkiye'den gelen vize başvurularını askıya aldı
ABD Büyükelçiliği: Türkiye'den yapılan başvurular süresiz olarak durduruldu. Gelişme, günlerce süren vize krizinin başlangıcı oldu.
15 Ekim- Avusturya'da seçim
Avusturya'da Federal Meclis üyelerinin belirleneceği genel seçim düzenlendi. Seçimleri oyların yüzde 31,5'ini alan Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi kazandı.
18 Ekim- ÇKP'de tarihi kongre
Çin Komünist Partisi 19. Ulusal Kongresi’ni düzenledi. Bir haftalık kongrede Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Merkezi Komitesi Genel Sekreteri Şi Cinping’in adı ve fikirleri parti tüzüğüne eklendi.
27 Ekim- Katalan Meclisi'nde bağımsızlık oylaması yapıldı. Oylama sonucunda, İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. İspanya yönetimi ise, Katalan Özerk Bölgesi Yönetimi'ni görevden aldı ve Katalonya Parlamentosunu feshetti.
29 Ekim- 2005’ten beri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı olan Mesud Barzani, 1 Kasım’da başkanlığı bırakacağını açıkladı. Peşmerge ve Barzani yanlılarının protesto için bastığı parlamento ise Barzani’nin yetkilerini devretmesini onayladı. “Kerkük’te meydana gelen büyük bir ihanetti” diyen Barzani, ABD’yi de “sessiz kalmakla” suçladı.
30 Ekim- Suudi kadınlara stat izni
Suudi Arabistan, 2018 yılı itibarıyla kadınlara ülkedeki 3 stada girme izni verdi.
Ekim Devrimi 100 yaşında
1917’de Rusya’da işçi sınıfının iktidarı aldığı Ekim Devrimi 2017’de 100 yaşına bastı. Ekim Devrimi’nin 100.yılı dünyanın bir çok ülkesi ile birlikte ay boyunca Türkiye'de de birçok ilde etkinlikler ve şenliklerle kutlandı.
KASIM
1 Kasım- Fransa'da OHAL kaldırıldı
Fransa'da 13 Kasım 2015'teki terör saldırılarından sonra ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulaması kalktı.
2 Kasım- Katalan liderlere tutuklama kararı
İspanya'da mahkeme, Katalonya özerk yönetiminin 8 eski bakanının tutuklanmasına, Belçika'da bulunan eski Katalan lider Carles Puigdemont ve 4 bakan hakkında Avrupa çapında tutuklama ve iade emri çıkarılmasına karar verdi.
4 Kasım- Lübnan Başbakanı Saad Hariri Riyad'da istifa etti
Lübnan Başbakanı Saad Hariri 'Hayatımı hedef alacak bir planın gizlice hazırlandığını hissediyorum' diyerek istifa etti.
4 Kasım- Suudi Arabistan'da prenslere gözaltı
Suudi Arabistan'da yolsuzlukla mücadele komisyonu, aralarında 11 prens, 4 bakan ve onlarca eski bakanın da olduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
9 Kasım- Suriye ordusu IŞİD'in son kalesini de ele geçirdi
Suriye ordusu, 9 Kasım'da Deyrezzor vilayetindeki stratejik sınır kenti Elbukemal'in IŞİD'den alındığını duyurdu.
12 Kasım- Irak-İran sınırında 7.3'lük deprem: 530 ölü
Irak'ta 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İran'ı da etkileyen deprem Türkiye'den de hissedildi. Çoğunluğu İran Kirmanşah vilayetinde olmak üzere 530 kişi yaşamını yitirdi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 7.3 büyüklüğündeki deprem sonrası yüzlerce insanın hayatını kaybettiği Kirmanşah vilayetinde incelemelerde bulundu.
Ruhani,"Devlet denetiminde yapılan konutlar yerle bir olmuş hâlbuki onun yanında halkın kendisi tarafından yapılan bina sağlam kalmış" dedi.
15 Kasım- Robert Mugabe'nin 37 yıllık iktidarı sona erdi.
Afrika kıtasının güneydoğusundaki Zimbabve'de ordu, ülkenin kontrolüne geçici olarak el koyduğunu ilan etti. Tümgeneral Sibusiso Moyo, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada bunun bir askeri darbe olmadığını savundu. Moyo, amacın "giderek kötüleşen siyasi, sosyal ve ekonomik krizi aşmak ve Devlet Başkanı Mugabe'nin çevresindeki suçluların yakalanması" olduğunu söyledi.
17 Kasım- NATO'da tatbikat krizi
Norveç’te düzenlenen ‘Trident Javelin’ adlı dijital NATO tatbikatı sırasında, bir teknisyen Atatürk büstünü ‘Düşman Liderler Biyografisi’ne ekledi.
21 Kasım- Mugabe istifa etti
Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, 37 yıldır yürüttüğü görevinden istifa etti.
22 Kasım- 'Bosna kasabı' Ratko Mladiç, soykırımdan suçlu bulundu
Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulunarak müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
24 Kasım- Mısır’ın Kuzey Sina eyaletine bağlı Ariş’in, Bir el Abd ilçesindeki Ravda köyü camisinin hedef alındığı terör saldırısında 27’si çocuk 311 kişi yaşamını yitirdi.
29 Kasım- Reza Zarrab ve Hakan Atilla davası
Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tek sanık olduğu ve İran yaptırımlarının yasa dışı yollardan delinmesiyle ilgili ABD'de görülen davada Reza Zarrab tanık olarak yer aldı. Kasım ayında başlayan duruşmaların son oturumu 20 Aralık tarihinde yapıldı. Zarrab duruşmalarda Türkiye'de eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a 45-50 milyon avro ve 7 milyon dolar rüşvet verdiğini söyledi. Ayrıca dönemin Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan'a da defalarca rüşvet verdiğini açıkladı.
27 Kasım- Prens Harry nişanlandı
İngiltere kraliyet tahtı varislerinden Prens Harry, Amerikalı oyuncu Meghan Markle ile nişanlandı.
27 Kasım- Hariri istifadan vazgeçti
Lübnan Başbakanı Saad Hariri, ülkesinin istikrarı için görevinin başında olmaya devam edeceğini duyurdu.
28 Kasım- Altena Belediye Başkanı Dr. Andreas Hollstein (57) bir dönercide bıçaklı saldırıya uğradı. Boynundan ağır yaralanan belediye başkanını Türk kökenli döner işletmecisi Demir Abdullah kurtardı.
ARALIK
1 Aralık- Trump'ı sarsan itiraf
Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in, Rusya'nın eski Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı görüşmeler konusunda Federal Soruşturma Bürosuna (FBI) yalan söylediğini itiraf etti.
6 Aralık- ABD Başkanı Donald Trump, İslam dünyasından gelen tüm tepkilere karşın Kudüs'ü İsrail'in resmi başkenti olarak tanıdı ve Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınacağını açıkladı.
Hamas'tan intifada çağrısı
7 Aralık- Hamas Lideri İsmail Haniye, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması sonrası yaptığı konuşmada yeni intifada çağrısı yaptı.Haniye, "Siyonist İsrail ’in Filistin topraklarındaki varlığını kabul etmiyoruz. Batı ve doğu Kudüs diye bir şey yoktur. Tek Kudüs, Filistin'in başkenti Müslüman Kudüs'tür" dedi.
7 Aralık- Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretinde Lozan gerginliği
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 65 yıl aradan sonra Yunanistan'ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretine 'Lozan' gerginliğe damga vurdu.
13 Aralık- Amerika Birleşik Devletleri'nin 6 Aralık'ta Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklaması üzerine İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyeleri ortak bir bildiri yayınlayarak Doğu Kudüs'ü, "Filistin'in işgal altındaki başkenti" olarak tanıdığını açıkladı.
18 Aralık- ABD, Başkan Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını reddeden tasarıyı BM Güvenlik Konseyi'nde veto etti. ABD son altı yıldır ilk kez veto hakkını kullanırken BMGK'nın diğer üyeleri tasarıya onay verdi.
21 Aralık- Türkiye ile Yemen tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler'e (BM) üye tüm devletlere "Kudüs'te diplomatik misyon kurmaktan kaçınma" çağrısı yapan karar tasarısı, BM Genel Kurulu'nda 128 oyla kabul edildi. 193 üyeli BM'de yapılan oylamada 9 ülke tasarının aleyhinde oy kullanırken, 35 ülke de çekimser kaldı. ABD ve İsrail ile bilrikte tasarıya karşı çıkan ülkeler Guatemala, Honduras, Togo, Micronezya, Nauru, Palau ve Marshall Adaları. Çekimser kalan ülkeler arasında ise Arjantin, Avustralya, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Macaristan, Letonya, Meksika, Filipinler ve Romanya da yer aldı. Kararın bir bağlayıcılığı ise bulunmuyor.
ABD ile vize krizi sona erdi
28 Aralık- ABD ile Türkiye arasında yaklaşık 2,5 aydır süren vize krizinde önemli bir gelişme yaşandı. ABD Büyükelçiliği randevu kısıtlamasını kaldırdı. Büyükelçilikten yapılan açıklamada Türkiye hükümetinin ABD'ye çalışanları ile ilgili verdiği güvenceye dayanarak kararın alındığına dikkat çekildi. Türkiye'nin ABD Büyükeçiliği'nden yapılan açıklamada da ABD vatandaşlarına yönelik vize kısıtlamasının kaldırıldığı belirtildi. Ayrıca ABD Büyükelçiliği'nin "güvence aldık" açıklamasının ise gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!