Türk-İş 1 Mayıs'ı Zonguldak'ta kutladı
Zonguldak'ta, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) katılımıyla coşku içinde kutlandı.
Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı mitingde konuşan Türk- İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "İş cinayetlerine kurban gitmemek için alanlardayız. Biz çalışanlar bu ülkede köle düzeninde, yoksulluk sınırında çalışmak istemiyoruz" dedi.
Türk-İş'in, geçen yıl maden sektöründe yaşanan facialar anısına bu yıl ilk kez Zonguldak'ta kutladığı 1 Mayıs'a katılım da geçen yıllara göre yoğun oldu. Çevre il ve ilçelerden çok sayıda işçi otobüslerle kente geldi. Sabahın erken saatlerinden itibaren 100'üncü Yıl Otobüs Terminali önünde toplanan kalabalık, Milli Egemenlik Caddesi'ni takiben Gazipaşa Caddesi'ndeki Madenci Anıtı'na yürüdü. Yürüyüşte Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, AK Parti ve CHP milletvekili adayları da yer aldı.
Yürüyüş güzergahı ve 1 Mayıs mitinginin yapılacağı Madenci Anıtı çevresinde polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Kortejde yer alan sendikalar ve sivil toplum örgütleri, polis arama noktalarında üst aramaları yapıldıktan sonra alana alındı.
Yürüyüşte yer alan Genel Maden İşçileri Sendikası'na (GMİS) üye maden işçileri, üzerinde Türk bayrağı ve madenci bareti bulunan tabut taşıdı. Bazı madenciler ise Soma ve Kozlu'daki büyük maden facialarında kaybedilen işçi sayısını kömür ile yüzlerine yazdı. Bir madenci kucağında ekmekle yürüdü.
Gruplar Madenci Anıtı önünde toplanırken 1 Mayıs mitingi başladı. Şehit madenciler anısına saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı okundu.
Mitingde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, geçen yıl 13 Mayıs'ta Soma, 28 Ekim'de Ermenek'te 330 madencinin iş cinayetine kurban gittiğini, Zonguldak bölgesinin 5 bin maden şehidi verdiğini söyledi.
1 Mayıs'ı bu yüzden Zonguldak'ta kutladıklarını ifade eden Atalay, Türkiye Taşkömürü Kurumu'daki (TTK) işçi açıklarına dikkat çekti. TTK'da 15 bin işçi çalışması gerekirken 9 bin işçi çalıştığına vurgu yapan Atalay, maden kazalarının iş cinayeti olduğunu belirtti. Atalay, şöyle konuştu:
"Biz çoluk çocuğumuzla bu ülkenin 50 milyonuyuz. 50 milyonun taleplerine ülkeyi idare edenler kulak vermeli. İş cinayetlerine kurban gitmemek için alanlardayız. Biz çalışanlar bu ülkede köle düzeninde, yoksulluk sınırında çalışmak istemiyoruz.
Bu ülkede 800 bin taşeron işçisi var. Bunların 100 bini asıl işte çalışanlar. Biran evvel onları kadroya geçirmek gerekiyor. 20 yıldır geçici olarak çalışan işçiler var. Onların kadroya geçmesi için bugün bu alanlardayız.
Bedel ödemekten yorulduk, bedel ödemekten bıktık, acı vermekten bıktık, bunlara mani olmak için alanlardayız. 20 yıldır 5 ay 29 gün çalışan geçici işçiler var. Böyle bir zihniyet olamaz. Biran evvel bunu değiştirmek zorundayız."
Mitingin ardından kutlamalar sona ererken, bazı sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Madenci Anıtı önünde beklemeyi sürdürdü.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması