Çerkez mutfağının enfes lezzeti: Haluj tarifi

Çerkez mutfağının enfes lezzeti: Haluj tarifi

12.10.2025 18:50:00
Güncellenme:
Haber Merkezi
Takip Et:
Çerkez mutfağının enfes lezzeti: Haluj tarifi

Ev yapımı haluj, hem geleneksel hem de doyurucu bir lezzet arayanlar için harika bir tercihtir. Peki, Çerkez mutfağının enfes lezzeti olan bu yemek nasıl yapılır? İşte, leziz haluj tarifi...

Çerkez mutfağının en özel hamur işlerinden biri olan haluj, ince hamuru ve nefis iç harcıyla damaklarda iz bırakıyor. Peki, Çerkez mutfağının enfes lezzeti olan bu yemek nasıl yapılır? İşte, leziz haluj tarifi...

Image

HALUJ TARİFİ

Malzemeler

Hamuru için:

3 su bardağı un

1 su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta

İç harcı için (patatesli):

3 adet haşlanmış patates

1 adet küçük soğan

1 yemek kaşığı tereyağı

Tuz, karabiber, pul biber

Üzeri için:

2 diş sarımsak

1 kase yoğurt

2 yemek kaşığı tereyağı

Kırmızı toz biber

HALUJ YAPILIŞI

Unu derin bir kaba alın, ortasını açıp yumurta, tuz ve ılık suyu ekleyin.

Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Üzerini örtüp 20 dakika kadar dinlendirin.

Haşlanmış patatesleri ezin. İnce doğranmış soğanı tereyağında kavurun, patateslerle karıştırın.

Tuz ve baharatlarını ekleyip soğumaya bırakın.

Dinlenen hamuru iki bezeye ayırın.

Un serpilmiş tezgahta ince olacak şekilde açın.

Çay bardağıyla yuvarlak parçalar kesin.

Her hamur parçasının ortasına patatesli iç harçtan koyun.

Hamuru ikiye katlayarak yarım ay şeklinde kapatın ve uçlarını parmakla bastırarak iyice yapıştırın.

Geniş bir tencerede suyu kaynatın, içine biraz tuz ekleyin.

Halujları kaynayan suya atın, yüzeye çıktıklarında süzgeçle alın.

Tereyağını tavada eritip kırmızı toz biber ekleyin.

Yoğurda ezilmiş sarımsak karıştırın.

Halujları servis tabağına alın, üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağını gezdirin.

Afiyet olsun!