Kars ve Erzurum yöresinde "Kesme Aşı" olarak da bilinen bu tarif, çorba ile ana yemek arasında muazzam bir doyuruculuğa sahiptir. Yemeğin alametifarikası; mercimeğin kendine has aromasıyla tereyağında esmerleştirilmiş soğanın ve ev eriştesinin nişastasının birleşerek yoğun, kıvamlı bir lezzet sunmasıdır.
KESME AŞI TARİFİ
Malzemeler
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı ev yapımı erişte
- 1 adet büyük boy kuru soğan (piyazlık veya ince yemeklik doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı tereyağı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 5 su bardağı sıcak et suyu veya kaynar su
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber ve toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber
Yapılışı
- Yeşil mercimekleri yıkayıp tencereye alın. Üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip kara suyu çıkana kadar yaklaşık 10-12 dakika yarı kıvamda haşlayın. Siyah suyunu süzüp kenara alın.
- Tencerede zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Doğranmış soğanları ve sarımsağı ekleyip soğanlar karamelize olana kadar 6-7 dakika kısık ateşte kavurun.
- Domates ve biber salçalarını ilave edip kokusu çıkana kadar 2 dakika kavurun. Pul biber ve toz kırmızı biberi ekleyin.
- Süzdüğünüz yeşil mercimekleri tencereye alın. Üzerine 5 su bardağı sıcak et suyunu ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika kısık ateşte pişirin.
- Mercimekler yumuşadığında ev eriştelerini tencereye ilave edin. Erişteler yumuşayıp yemeğin suyu hafif ağdalı bir kıvam alana kadar yaklaşık 8-10 dakika pişirmeye devam edin. En son tuz ve karabiberi ekleyin.
- Küçük bir sos tavasında kalan 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Kuru naneyi ekleyip hafifçe kızdırın ve tenceredeki yemeğin üzerine cızırdayarak dökün.
