1 Mayıs’ta İran, Suriye Irak’ta olmak vardı

Dünyada 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı, bazı yerlerde gerilim yaşansa da coşkuyla kutlandı. İranlılar 8 yıl sonra meydanlardaydı.

Yayınlanma: 02.05.2015 - 07:34
Abone Ol google-news

Dünyanın dört yanında milyonlarca emekçi ve çalışan, çalışma koşullarının ve maaşlarının iyileştirilmesi talebiyle dün meydanlardaydı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü pek çok ülkede coşkulu biçimde kutlanırken, bazı ülkelerde polisle gerilim ve çatışmalar da eksik olmadı.

İran’ın başkenti Tahran’da ise 8 yılın ardından ilk kez 1 Mayıs kutlandı. Güvenlik güçlerinin kitlenin önünü alamayınca yolları açtığı, onbinlerce işçinin Çalışma Bakanlığı yakınlarında toplandığı bildirildi. Eylemcilerin başlıca talebi, ülkede işsizlik yüzde 10’u geçerken inşaat ve tarımda 1 milyon Afganın çalıştırılmasının engellenmesiydi.

Suriye’de bayram

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Irak Komünist Partisi üyeleri gösteri düzenledi. Yüzlerce Iraklı emekçi gösterilere katıldı. Yine Suriye’nin başkenti Şam, Humus gibi kentlerinde de 1 Mayıs bayramı mitingler ve yürüyüşlerle kutlandı.

Fidel posterleri

Küba’nın başkenti Havana’da binlerce kişi efsane liderleri Fidel Castro’nun posterleriyle kutlamalar yaptı. Devrim Meydanı’nda üniformasıyla halkı selamlayan Küba lideri Raul Castro’ya Venezüella Başkanı Nicolas Maduro eşlik etti.

Rusya’nın başkenti Moskova’da festival havasında geçen kutlamaların adresi tarihi Kızıl Meydan’dı. İşçiler ve öğrenciler ellerinde Rusya bayraklarıyla yürüdü. Yaşlı katılımcılar da gençlik yıllarındaki 1 Mayıs’ları andı.

Yunanistan’da radikal sol ittifak SYRİZA iktidarındaki ilk 1 Mayıs kutlamalarına Başbakan Aleksis Tsipras ile Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in yanı sıra çalışma ve enerji bakanları da katıldı. Hükümet üyeleri yürüyüşlerde yerini aldı. 24 saatlik greve giden işçiler ise başkent Atina ve Selanik sokaklarında kemer sıkma politikalarını protesto etti.

Almanya’da taşlar

Almanya’nın başkenti Berlin’de gece boyu süren kapitalizm karşıtı sokak partilerine binlerce insan katıldı, polise havaifişek ve taş atan eylemcilerden 15’i gözaltına alındı. Alexanderplatz mahallesinde Yeşil Parti üyeleri ABD istihbarat ve askeri belgelerini sızdıran Edward Snowden, Julian Assange ve Chelsea Manning’i buluşturan bir heykelin açılışını yaptı.

‘Femen’in Le Pen’i’

Paris’te ise aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, Jeanne d’Arc’a adadığı 1 Mayıs konuşmasına başlayacakken üstsüz Femen aktivistlerinin hedefi oldu. Vücutlarına “Heil Le Pen” ve “Faşizmi Durdur” yazan ve Nazi selamı vererek Le Pen’e doğru yürüyen 3 kadın gözaltına alındı.

Güney Kore’de 3 haftadır hükümetin işten çıkarmaları kolaylaştırma planı için toplu greve hazırlanan işçiler, Seul sokaklarında polisle yer yer çatıştı ama yaralanan olmadı. Tayvan’daki göstericiler başbakanlık yakınlarında onlarca gaz bombası patlattı. Hong Kong’da yüzlerce yerli ve göçmen işçi şarkılar söyleyip dans etti. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da Petronas Kuleleri’ne yürüyen işçiler vergileri protesto etti. Pakistan, Endonezya, Burma ve Filipinler’de kutlamalar vardı.

 

Bağdat’ta Irak Komünist Partisi’nin yürüyüşüne binlerce kişi katıldı. Tahran’da coşkulu kalabalıklar eksik olmadı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler