‘15 Temmuz hiç yaşanmayabilirdi’

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un “FETÖ’nün siyasi ayağını” işaret ettiği 2009’da yapılan yasa değişikliğinden 4 gün sonra dönemin Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından ifadeye çağırılan ve özel yetkili mahkemenin tutukladığı emekli albay Dursun Çiçek, “Bu yasa teklifi nasıl getirildi, yasa metninde olmayan değişiklikleri son dakikada kim ekledi? Bunların ortaya çıkması lazım. 10 dakika içinde askerler FETÖ’ye teslim edildi. Bu değişiklikler olmasaydı 15 Temmuz da olmayabilirdi” dedi.

‘15 Temmuz hiç yaşanmayabilirdi’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.02.2020 - 02:00

O dönem Karargâh Evleri soruşturmasını yürütürken Zekeriya Öz’le yaşadığı “yetki” tartışmasının ardından tutuklanan emekli askeri hakim Ahmet Zeki Üçok ise “Yasa değişikliğinin FETÖ tarafından talep edildiğine hiçbir şüphe yok” görüşünü dile getirdi. 

Cumhuriyet’e konuşan Çiçek, “İlker Paşa demek ki doğru yere parmak basmış. Bu açıklamayı destekleyen, etkisini büyüten herkes onlar için hedef. ‘Siyasi ayak’ alanına girişmesini istemiyorlar, çünkü orası zayıf noktaları. Oraya girildiği anda feryatlar içinde hukuk arayışını kesmeye çalışıyorlar” dedi. 

Genelkurmay Harekat Başkanlığı’nda görevli olduğu sırada, 12 Haziran 2009’da, Taraf gazetesinde “İrticayla Mücadele Eylem Planı” hazırladığını iddia eden bir haber yayımlandığını, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasa değişikliğinin 26 Haziran’da kabul edilmesinin ardından, 30 Haziran’da tutuklandığını anımsatan Çiçek, şöyle konuştu: “Kumpas davaları daha önce tersine çevrilip bize kumpas kuran hakim ve savcılar içeri alınsaydı Türkiye 15 Temmuz’u yaşamazdı. Bu davalarla anayasaya aykırı olarak askeri yargı susturuldu, kumpas mağduru masum askerler FETÖ’nün etkili olduğu özel yetkili mahkemelere teslim edildi. ‘Ne istediler de vermedik’ demişlerdi ya, demek ki bu yasa değişikliği de bir siparişti.” 

Cumhuriyet’e konuşan emekli askeri hakim albay Ahmet Zeki Üçok ise FETÖ’nün TSK’ye karşı Kayseri’de kurduğu kumpası konu alan Karargâh Evleri soruşturmasında askerlerin yanında sivillerin de soruşturma dosyasına dahil edilmesinin ardından Zekeriya Öz’le “yetki” tartışması yaşadıklarını, Şubat 2009’da Taraf gazetesinin, “Karargâh Evleri soruşturmasının askeri savcılık tarafından yürütülmesi, Ergenekon soruşturmasının önündeki en büyük engeldir” görüşünü savunan haberler yaptığını anımsattı. 26 Haziran 2009’da, söz konusu değişiklik teklifinin TBMM’ye verildiğini belirten Üçok, “Bu değişiklik, kesinlikle bizim bu görev tartışmamız neticesinde Zekeriya Öz başta olmak üzere bugün FETÖ üyesi olmaktan aranan savcıların talebiyle yapılmıştır. Fakat bu değişikliği yapanlara ben hiçbir zaman FETÖ’cü demedim. Çünkü 2009 yılında FETÖ’ye bizden başka terör örgütü diyen yoktu, o dönemde insanlar bunları fakirlere yardım eden, dinlerarası diyalog faaliyetlerini, Türkçe Olimpiyatları’nı gerçekleştiren bir cemaat olarak görüyordu. Bu gelen teklifi de bu şekilde cemaatten gelen bir teklif olarak düşünmüş olabilirler” diye konuştu. Üçok, AKP’li vekillerin kendisi hakkında da suç duyurusunda bulunacakları haberleriyle ilgili ise “İsteyen suç duyurusunda bulunabilir. Benim hakkımda 30’dan fazla suç duyurusunda bulunuldu. Bunların içinde FETÖ’cüler var, eski ve yeni milletvekilleri var, komutanlar var. Bu bile benim kimseye eyvallahım olmadığını gösteriyor. Ben bunlara alışığım” ifadelerini kullandı.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler