'2010-2011 eğitim-öğretim yılına doğru alınan önlemler
Türkiye'nin dört büyük kentinden 2'sinde, öğrencilerin güvenliği için tehlike arz eden korsan servis araçları sorun olmaya devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, okul servis araçlarıyla ilgili denetimlerini yoğunlaştırdı. İstanbul'da okulların açılacağı hafta trafiğin yoğun olduğu sabah 06.00-10.00 ile akşam 16.00-22.00 saatleri arasında ağır tonajlı kamyonların çevre yollarına girişi yasaklandı.
Başkent Ankara ve İzmir'de korsan servisçilik hemen hemen bitme noktasına getirilirken İstanbul'da yaklaşık 5 bin, Bursa'da ise 2 bine yakın aracın korsan taşımacılık yaptığı tahmin ediliyor.
Dört büyük kentin servis aracı işletmecilerinin bağlı olduğu odaların yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul'da, esnaf odasına bağlı üyelere ait yaklaşık 15 bin, Ankara'da 6 bin 182, İzmir'de 4 bin 553, Bursa'da ise 2 bin 707 araç, personel ve öğrenci servisinde kullanılıyor.
İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Genel Sekreteri Gökhan Özdemir, AA muhabirine, odaları dışında İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı ya da hiçbir kayıt altında olmadan servis taşımacılığı yapanlar bulunduğunu söyledi.
Kent genelinde hiçbir kayıt altında olmadan servis taşımacılığı yapan 5 bin civarında ''korsan'' bulunduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Özdemir, ''Her okulda birkaç korsan servis var. Odamıza denetimle ilgili yetki verilse bu sorunu çözeceğimize inanıyorum'' dedi.
Özdemir, korsan servisçilik yapanların önüne geçmek için bu yıl öğrenci servis ücretlerine zam talebinde bulunmadıklarını, bunun üzerine geçen yılki fiyatların geçerli olduğunu dile getirdi.
Bursa'da korsanla yasal başbaşa gidiyor
Bursa da, korsan taşımacılık sorununun yaşandığı kentlerin başında geliyor. Bursa Servis Aracı İşletmecileri ve Halk Otobüsçüleri Odası Başkan Vekili Hilmi Yazıcı, personel ve öğrenci taşımacılığında kullanılan 2 bin 707 yasal servis aracına karşılık, 2 bine yakın aracın korsan servis olarak hizmet verdiğini tahmin ettiklerini vurguladı.
Bu duruma denetimlerin yetersizliğinin yol açtığını savunan Yazıcı, ''Biz, üyelerimizin araçlarının periyodik bakımlarını kontrol ediyor, yeterliliklerini denetliyoruz. Ama korsan taşımacılık yapanların araçları bakımsız. Servis araçlarının karıştığı kazalarda bu araçların bakımsızlıklarının rolü büyük'' diye konuştu.
Sorunsuz kentler Ankara ve İzmir
Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tunçay Elmadağlı ise 6 bin 182 servis aracı bulunan kentte, İl Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi bünyesinde korsan çalışanlarla ilgili birimlerin kurulmasıyla birlikte korsan taşımacılığın bitme noktasına geldiğini söyledi.
Kentte, yaklaşık 350 korsan aracın bulunduğu tahminini dile getiren Elmadağlı, ''Bu yıl korsanın daha da üzerine gidip korsan taşımacılığı bitirmeyi hedefliyoruz'' dedi.
İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı da yaklaşık bin 900'ü öğrenci servisi olmak üzere 4 bin 553 servis aracının dolaşımda olduğu kentte, İl Emniyet ve Milli Eğitim Müdürlükleriyle koordineli çalışmaları sayesinde, kentteki korsan servis sayısının yaklaşık 150 civarına kadar düştüğünü kaydetti.
Ankara Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı okul servis araçlarıyla ilgili uyarılarda bulundu
2010-2011 eğitim ve öğretim döneminin başlaması dolayısıyla, Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekiplerinin, okul servis araçlarıyla ilgili denetimlerini yoğunlaştırdıkları bildirildi.
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mehmet Ercan, yaptığı yazılı açıklamada, 20 Eylül Pazartesi günü şehir içindeki toplu taşıma araçları, minibüs, servis araçları ve kent trafiğiyle ilgili gerekli önlemlerin alındığını belirtti.
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Ulaşım Trafik Merkez Amirliği ekiplerince minibüs, servis aracı ve halk otobüslerinin periyodik olarak denetimlerinin devam ettiğini ifade eden Ercan, C plakası olmayan hiçbir okul servis aracının şehir içinde faaliyet göstermesine müsaade edilmeyeceğini bildirdi.
Mevzuat dışı taşımacılık yapan servis aracı ve minibüslere para cezası ile trafikten men cezası verileceğini hatırlatan Ercan,, okulların açılmasıyla denetimlerin yoğunlaştırıldığını açıkladı.
Servis araçlarında olması gerekenler
Okul servis araçlarında C plakası bulunmasının zorunlu olduğunu, araçlarda çalışma ruhsatı, çalıştığı yer güzergahı ile teftiş defterinin mutlaka bulunması gerektiğini belirten Ercan, servis araçları özelliklerini ise şöyle sıraladı:
-Okul taşıtı olduğuna dair ruhsatında kaşe bulunması,
-Aracın arkasında 'okul taşıtı' yazısı olması,
-Servis aracının arka kısmında kırmızı ışıklı 'dur' levhası yer alıp, öğrenci inip binerken levha ışığı yanması,
-Öğrencilerin kolayca yetişebileceği cam ve pencereler sabit olup, araç kapıları şoför tarafından kontrol edilecek şekilde otomatik olarak açılıp kapanması,
-Fiyat tarifelerinin aracın görünür bir yerinde asılı olması,
-Her öğrenci için emniyet kemeri bulundurularak, takılması sağlanacak,
-İlköğretim öğrencileri için rehber öğretmen olması,
-Servis araçlarını sürekli temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulması,
-6 ayda bir periyodik bakım ve onarımları yapılması,
-Servis sırasında müzik çalınmaması, sigara içilmemesi, sürücünün kılık kıyafeti düzgün olması,
-Hızlı ve trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanılmaması.
Öğrenci ve velilerden istenenler
-Öğrenciler emniyet kemerlerini mutlaka takmalı,
-Ayakta yolculuk edilmemeli,
-Şoförün dikkatini dağıtacak şekilde hareketlerde bulunulmamalı,
-Servislere okul bahçesi içinde inip binilmeli,
-Servis araçlarının cam ve kapılarından sarkılmaması,
-Veliler, servis araçlarıyla okulun açık olduğu günler için sözleşme yapmalı,
-Yarı yıl tatili için ücret ödenmeyerek, ücretlerin fiyat tarifesine göre ödenmesi,
-Servis aracının plakasının, sürücüsünün adı ve telefon numarası mutlaka alınmalı,
-Şikayetler Alo 153 nolu Mavi Masa hattına bildirilmeli,
İstanbul'da büyük tonajlı kamyonlara sınırlama getirildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, okulların açılması nedeniyle ağır tonajlı kamyonların çevre yollarına girişine sınırlama getirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul'da okulların açılacağı hafta trafiğin yoğun olduğu sabah 06.00-10.00 ile akşam 16.00-22.00 saatleri arasında ağır tonajlı kamyonların çevre yollarına girişi yasaklandı.
Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin aldığı karar doğrultusunda, izin verilen kamyonlar haricinde çevre yolları ve boğaz köprülerine kamyon girişi yasaklandı. PİK saatlerde trafik akışını hızlandırmak amacıyla; D-100 Karayolu, Otoyol (TEM) ve bunların bağlantı yollarına, sabah 06.00-10.00 ile akşam 16.00-22.00 saatleri arasında, kamyon, tır, çekiciler ve akaryakıt tankerleri giremeyecek.
Şehir içi nakliye yapan ve transit geçen tüm ağır vasıtalar 10.00-16.00 ile 22.00-06.00 saatleri arasında otoyol ve katılım noktalarını kullanabilecek. Birinci Boğaz Köprüsü'ndeki kamyonet ve kamyon giriş yasağı (resmi plakalı araçlar hariç) 24 saat olarak uygulanıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!