'2012'de de yeni sigara zamlarına hazır olun'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TÜİK tarafından açıklanan yılın ilk enflasyon rakamlarının, enflasyondaki artışın sürdüğünü gösterdiğine dikkat çekerek, "Vatandaşlar 2012'de de yeni sigara zamlarına hazırlıklı olsun" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yılın ilk enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Enflasyondaki artışın sürdüğüne dikkat çeken Öztrak, "Yıllık enflasyon yüzde 11 sınırına dayandı. Bu, asli görevi enflasyonla mücadele olan Merkez Bankası'nın, görevini unutmasının ve hedeflerinden çok çabuk vazgeçmesinin bir sonucudur. Nitekim aynı Merkez Bankası 2012 enflasyon hedefinin geçersiz olduğunu, daha 2012'nin ilk ayından, ilan etmiştir" dedi.
TÜİK'in enflasyon hesabında da bir takım değişiklikler yaptığına işaret eden Öztrak, bu çerçevede gerek ana mal gruplarının ağırlıkları, gerekse hesap yöntemlerinde değişikliklere gidildiğini, gıda ve alkolsüz içecek, giyim ve ayakkabı, sağlık, eğitim, gibi tüketicilerin temel kullanımı içinde yer alan mal gruplarının sepet içindeki ağırlığının düşürüldüğünü söyledi. Öztrak şunları kaydetti: "Ancak enflasyon sepetinde ağırlığı değişen bir mal grubu vardır ki, oldukça dikkat çekicidir. Enflasyon sepetinde 2011'de ağırlığı artırılan tütün ve alkollü içecekler grubunun, 2012'de ağırlığı düşürülmüştür. Bunun nedeni vatandaşların artık daha az sigara ve alkol tüketmesi midir, yoksa sigara ve alkole yapılacak yeni zamların etkisini şimdiden törpülemek midir? Anlaşılan Merkez Bankasının geçen yıl enflasyondaki artışa neden olarak 'tütün ve alkole yapılan zamları' göstermesi, yeni endekste dikkate alınmış ve zamlar için manevra alanı şimdiden oluşturulmuştur."
'Olumlu karşılıyoruz'
TÜİK'in enflasyon sepetindeki tüm malların ağırlıklarını ilk kez kamuoyuna açıkladığını, soru önergesi ile daha önce talep etmelerine rağmen bu ağırlıkları vermeyen TÜİK'in, mal ağırlıklarını kamuoyuna şimdi açıklamasını olumlu karşıladıklarını söyleyen Öztrak, "Ancak TÜİK, belirli ürünlerde kalite ayarlaması yapacağını da açıklamıştır. Kalite ayarlamasının hangi mallar için, hangi kural ve yönteme göre yapılacağı kamuoyuna açıklanmalıdır. Ayrıca kalite değişiminin dikkate alındığı her dönemde bunun enflasyon endeksine etkisinin ne olacağının da kamuoyuna ayrıca açıklanmasını bekliyoruz. Bunlar açıklanmadan yapılacak düzeltmeler, enflasyon hesaplamasında keyfiliği artıracaktır" diye konuştu.
Yine yöntem değişikliklerinden bir diğerinin ay içerisinde derlenen tüm ürünlerin aylık ortalama fiyatlarının geometrik ortalama yöntemi kullanılarak belirlenmesi olduğunu söyleyen Öztrak, "Bu özellikle meyve-sebze gibi bir ay içinde fiyatları oldukça yüksek bir aralıkta değişen ürünlerde fiyat artışlarını yumuşatacaktır. Bu nedenle TÜİK, geçmiş dönemlere ilişkin fiyat serilerine de aynı yöntemi uygulamak suretiyle, tüm seride düzeltmeye gitmelidir. Mevcut serinin sağlığı açısından bu daha doğru bir yaklaşım olacaktır" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması