2017 hasar yılı oldu
Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, özellikle beklenmedik bir anda yoğun olarak yağan dolunun, 2017’yi hasar yılına çevirdiğini dile getirdi.
Sadece İstanbul’da yaşanan dolu hasarının 500 milyon lira civarında olduğunu söyleyen Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, bu miktarın geçen yılı, hasar yılı olarak tanımlanmasına neden olduğunu dile getirdi. 2017’yi hem sektör hem de Anadolu Sigorta için değerlendirmek üzere sorularımızı yanıtlayan İlhami Koç, finans sektörünün dünyada genelde daha fazla regüle olmasına doğru bir gidiş olduğunu dile getirdi. Bunun sektör açısından hem yararlı hem de riskli olduğunu anlatan Koç’un yaptığı değerlendirmenin satır başları özetle şöyle;
* Sektöre ilişkin ilk saptama, dünyada genelde finans sektörünün daha fazla regüle olmasına doğru bir gidişat var. Burada da öyle, regülasyon önemli faktörlerden biri olmaya başladı.
* Geçenlerde ‘sigorta sektörünü etkileyen riskler’ nelerdir diye anket yapılmış. Regülasyon riski, en önemli risk olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü regülasyon hem iyi hem kötü. Daha regüle bir ortamda rekabet yapmak iyi bir şey. Ama fiyatlara müdahale olursa bu da kötü.
Fırtına gibi geçti
* Geçen yıl çok fazla hasar oldu. Hasar yılı oldu diyebiliriz bu yıla. Birincisi şu fırtına hasarları sigortacılığı çok fazla etkiledi. Dünyanın bir köşesinde çok büyük bir hasar olduğu zaman, maliyetler yukarı çıkmaya başlıyor. Çünkü bir yerde olan hasar reasürans maliyetlerini yukarı çektiği için tüm fiyatlar zamanla yukarı çıkıyor. Sigorta hem yerel hem uluslararası bir iş.
Yüzde 1’in altı
* Dolu ve selin ciddi etkisi oldu. Özellikle de dolu hasarı. Beklenilmeyen bir hasar türüydü. Hem şiddeti çok yüksekti hem saat olarak herkesin trafikte olduğu bir saatte oldu. Bu tür dolular kırsal alanda oluyordu. En yoğun saatte oldu, bölgesel olarak da.. Dolayısıyla çok etkiledi bizi.
* Hasar 500 milyon TL’ler civarında bir şey tahmin ediliyor. Hâlâ dolu hasarından olup da gelen müşteriler var. “Şunu artık yapın” diye. Çünkü dolu hasarını yapacak usta sayısı Türkiye’de sınırlı. Yetmiyor bu yüzden. Birçok kurum -biz dahil- yurtdışından usta ithal ettik. Yeter ki müşterinin işi hallolsun. Dolu hasar ustası ithal ediliyor.
* Finansın diğer bölümlerine nazaran teknolojinin daha az kullanıldığı bir alan sigorta sektörü. Ama artık bilgisayar bile değil, cepten halloluyor her şey. Sigorta satışlarının çok azı web’den gidiyor. Yüzde 1’in altında. Bankacılıkta son rakamları bilmiyorum ama işlemler yüzde 80’den fazlası web ve cepten gidiyor ama bizde öyle değil. Ama bu bize özgü de değil, yurtdışında da böyle.
* Biz de şöyle bir şey yaptık, 5 saniyede hasar tespiti, turbo jet. Faturanızı alıp, fotoğrafını telefonunuzdan çekip, banka hesap numaranızı girdiğiniz andan itibaren para hesabınıza geliyor. Gittikçe yaygınlaşacak.
Trafikte tavan yumuşar
* 2018, 2017’den daha iyi olacak diye düşünüyorum. Zaten sigorta genel ekonomik büyümeden bağımsız değil. Bu kadar çok yüklü hasarlar bu sene olmayabilir.
* Bu yıl sibere karşı daha ciddi ürünler görmek mümkün olacak, biz de bu konuda çalışmalar yaptık.
* Bireylere yönelik bir ilk. Büyük şirketlere bir hizmet veriliyor. Olmayan şey bireyler ve KOBİ seviyesiydi. En tepeye zaten yapılıyordu. En aşağıya da yapılmaya başlandı. Siber en çok konuşulan konulardan biri olmaya aday.
* Dolu hasarları sırasında Anadolu Sigorta’da iki lokasyonda Fransa, Brezilya, İspanya, Arjantin, Çin ve Romanya uyruklu yaklaşık 40 teknisyen çalıştı. Yaklaşık 2 bin 300 aracın onarım işlemleri yapıldı. Onarılan araçların bazılarında 2 binden fazla göçük olduğu saptandı.
Madenciler sigortalandı
* 26.01.2015 tarihli ve 2015/7249 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yer altı ve yer üstü kömür madenciliği, kömürden gayri yer altı madenciliği faaliyetlerinde bulunan gerçek ve tüzel kişilerin, Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigorta poliçesi yaptırmaları zorunlu tutulmuştu. Bu uygulamaya ilişkin bilgi veren İlhami Koç, kişi başına 150 bin lira sakatlanma ve ölüm teminatı verildiğini anlatarak, 01.11.2017 - 31.11.2017 arasında yaklaşık 50 bin maden çalışanın sigorta kapsamına alındığını, Anadolu’nun yüzde 28 pazar payı ile ikinci sırada yer aldığını ve 55 maden ocağında yaklaşık 14 bin maden çalışanına sigorta güvencesi sunduklarını anlattı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Colani’nin arabası
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'