2020 Mart ayından bu yana 192 motokurye hayatını kaybetti
Pandemi dönemde artan paket servis talebini karşılamak için yoğun mesai saatleriyle çalışan motokuryeler, yorgunluk ve sağlıksız çalışma koşullarından dolayı ölüme mahkûm edildi.

2019 yılında 19 motokurye hayatını kaybederken 2020 yılının mart ayından bu yana bu sayının 192 olduğunu belirten Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) Genel Sekreteri Ferhat Zorbay, yaralanan ve çalışma yeteneğini kaybeden motokuryelere dair net bir rakam bulunmadığını da söyledi.
Motokuryelerin çoğunluğunu pandemi döneminde işsiz kalan komi ve aşçıların oluşturduğunu aktaran Zorbay, “Bu insanlar yağmurda ve karda saatlerce direksiyon başındaydı ve büyük mobbing altında sipariş yetiştirmeye çalışırken hayatlarını kaybettiler” dedi. Kayıtlı çalışan olarak 100 bin motokurye bulunduğunu hatırlatan Zorbay, pandemi ile birlikte kayıtsız çalışmanın arttığını ve bu sayısının kayıt dışı çalışanlarla birlikte 900 bini bulduğunu söyledi.
Eğlence ve hizmet sektöründe 913 bin kayıtlı işçi bulunduğunu hatırlatan Zorbay, bu işçilerin 62 bininin pandemi döneminde işten çıkarıldığını belirtti ve şu anda 851 bin kayıtlı işçi bulunduğunu aktardı. Kayıt dışı çalışan işçilerle birlikte bu rakamın üç milyonu bulduğunu aktaran Zorbay, restoran ve kafelerin açılması ile birlikte bu işçilerin sadece yüzde 20’sinin işbaşı yapabildiğini söyledi. Daha önce 15 işçi çalıştıran küçük işletmelerin mekânlar açılınca en fazla iki veya üç işçi ile çalışmaya devam ettiğini aktaran Zorbay, zincir restoranlarda da ise bu oranının yüzde 5-10 arasında olduğunu vurguladı.
Video Haberler
-
Antalya'da trafikte skandal görüntüler
-
İstanbul'da baskın anı! İçerisi böyle görüntülendi
-
Trafik kazasında can pazarı! Yaralılar var
-
Erdoğan ve İmamoğlu anmada bir arada
-
Taksicinin vurulma anı kameraya böyle yansıdı
-
Kuduz vaşak dehşeti! Eşine yapışan hayvana silah çekti
-
Afiş de tıpkı 128 milyar dolar gibi uçup gitti
-
Arkasından gizlice yaklaşıp dehşeti yaşattı
-
Ekrem İmamoğlu'ndan dikkat çeken paylaşım
-
Nihat Hatipoğlu'na 'astral seyahat' sorusu gündem oldu
En Çok Okunan Haberler
-
Yavaş'tan gençlere Kripto para uyarısı
-
İstanbul'da kira fiyatlarının en çok arttığı 5 ilçe
-
AKP ve MHP oylarında büyük düşüş... İşte son anket
-
İşkence görüntülerine tepki
-
KKTC’den Ankara’ya tepki
-
Tartışılan öneri reddedildi
-
Bakanlık marka marka açıkladı: İşte güvensiz maskeler
-
128 milyar dolar nerede diyenleri hedef aldı
-
Sağlık Bakanlığı koronavirüs tablosunu açıkladı
-
19. Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ yaşamını yitirdi