2020’de tamamlayıcı sağlık, yangın, mühendislik sigortaları öne çıktı

Sektörün 2021 yılı performansını Covid-19 salgınının belirleyeceğini ifade eden üst düzey yöneticiler, kârlılık uyarısı da yaptı.

Yayınlanma: 16.02.2021 - 06:00
2020’de tamamlayıcı sağlık, yangın, mühendislik sigortaları öne çıktı
Abone Ol google-news

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verilerine göre, geçen yıl 2019’a kıyasla toplam prim üretimi yüzde 19.3 artışla 82.6 milyar liraya ulaştı. Bu artış hayatdışında yüzde 17.7, hayatta yüzde 27 oldu. 2020’yi değerlendiren ve sektörün yurttaşın risklerini teminat altına alarak yarına güvenle bakmasını sağladığını hatırlatan TSB Başkanı Atilla Benli, şu vurguyu yaptı:

HIZLI AKSİYON ALDIK

“Sigortalı olmanın ne kadar önemli olduğunu, salgın gibi hiç beklemediğimiz risklerin bir anda tüm dünyayı nasıl da büyük ölçüde etkileyebileceğini gördük. Sektörün hızlı aksiyonu sonuçlara da yansıdı.” Sektör deprem kapsamında 717 milyon TL, salgında 425 milyon TL’si hayat ve 137 milyon TL’si sağlık tazminatı üstlendi. Benli, sigortanın önemini anlatmayı sürdüreceklerini de belirtti. 2020’de, ciddi ilgi gören tamamlayıcı sağlığın dışında yangın, mühendislik gibi branşların öne çıktığını ifade eden Ray Sigorta Genel Müdürü Koray Erdoğan, kasko ve zorunlu trafiğin ise enflasyonun altında büyüdüğünü hatırlattı. Kasko ve trafikteki durumun, en çok satış yaptıkları alan olduğunu için özellikle acenteleri olumsuz etkilediğini anlatan Erdoğan, “Salgın ve salgına bağlı kısıtlamalar bu branşları etkiledi. Hasar frekanlarında da düşüş oldu. Bunlar da ortalama primleri aşağı çekti. Bu branşlarda önemli bir fiyat rekabeti de var” dedi. Salgının seyrinin sektörün bu yılki performansında belirleyici olacağını anlatan Erdoğan, normalleşmeyle birlikte hasar frekanslarının da artabileceğini söyledi. Ayrıca, salgının 2020 kârlılığını olumlu etkilediği, bu yıl ise normalleşme, rekabet ve maliyet artışları nedeniyle düşüş olabileceğini ifade etti. Erdoğan, bu yıl konut, DASK, emtia, nakliyat, mühendislik gibi branşlarda ilginin artmasını bekliyor. Kaskoda ise “dar, ekonomik” gibi özel paketler gelişecek.

SAĞLIĞIN ÖNEMİ ARTTI

Sektörün 2020’yi iyi sınav vererek kapattığını ifade eden Doğa Sigorta Üst Yöneticisi Nihat Kırmızı da şöyle devam etti: “2021 ile birlikte toparlanma sürecine girerek yıl içerisinde ekonomik iyileşmelerin oluşacağı ve aynı zamanda sigorta sektörü olarak da olumlu gelişmeler yaşayacağımız bir yıl olması beklentisindeyiz. Sektörümüz, bu yıl da sigortalı ve sigortalı adaylarına güven duygusunu yaşatacak.” Ayrıca salgının sağlığın önemini artırdığına atıf yapan Kırmızı, tamamlayıcı sağlık sigortasına ilginin bu yıl da sürmesini beklediklerini kaydetti.

‘SERMAYE PİYASASI’ İÇİN SİGORTA GEREKLİ

Sektörün yeni gündemine ilişkin farklı bir noktaya dikkati çeken Marsh Türkiye Başkan Yardımcısı Servet Gürkan, “sermaye piyasası” yatırımlarının bugün için herhangi bir koruması olmadığını, bu konunun en kısa sürede çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Bunun hem yatırımcıların korunması hem sermaye piyasasının gelişmesi açısından çok büyük önem taşıdığını anlatan Gürkan, TSPB’nin yayımladığı “Araştırma ve Analist Raporları İlkeleri Yönergesi”ne atıfla şunları söyledi: Yatırım yapılacak kurumun gerekli sigortaları yaptırdığının kontrol edilip, bu durumun raporlara eklenmesi yatırımcının korunması, bilgilendirilmesi ve güven duyması açısından çok yararlı olacak.”

SİGORTA ŞUBELERİNE OLAN İHTİYAÇ ARTACAK

Pandemi ve doğal afetlerin sigortanın önemini artırdığını belirten Sigorta Gross Genel Müdürü Abdurrahman Köse, “Sigorta şubelerine olan ihtiyacın önümüzdeki süreçte daha da artacağını söylemek mümkün. Potansiyeli gören yatırımcılar için de, pusula sigorta şubeliğini gösteriyor” dedi. Şirket olarak sigorta sektöründe girişimci olmak isteyen kişilere destek olduklarını belirten Köse, halen 20 sigorta şirketiyle anlaşmaları bulunduğunu, bu yıl Türkiye genelinde 40 sigorta şubesi açmayı hedeflediklerini belirtti.

‘HAYAT SİGORTASI VE BES’E YÖNELİM OLDU’

AvivaSA’nın, 2020 finansal sonuçlarına göre, otomatik katılım dahil toplam BES’te 2019 sonuna kıyasla yüzde 32 artışla 30.5 milyar TL’lik fon büyüklüğüne ulaştığı, katılımcı sayısının da 1.5 milyonu aştığı açıkladı. Şirketin hayat ve ferdi kaza prim üretimi de yüzde 35 artarak 1.3 milyar TL’e yükseldi. Dönemsel net kâr da 350 milyon TL oldu. Geçen yılı, küresel Covid-19 salgınının etkilerine rağmen özel sektörde fon büyüklüğü açısından sektör lideri olarak kapatma başarısını gösterdiklerini belirten AvivaSA Genel Müdürü Fırat Kuruca, şu noktaya dikkati çekti: “Pandemi sürecinde toplumda tasarruf bilinci önemli şekilde arttı. Bu durum tüketicilerin hayat sigortası ve BES’e yönelmesini sağladı.”

SEKTÖR AŞI LOJİSTİĞİNDE BÜYÜK SINAV VERECEK

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Üst Yöneticisi Murat Çiftçi, birçok zorlayıcı unsurun yer aldığı en büyük lojistik operasyonunda Covid-19 aşısı sevkıyatlarının, sigorta sektörü açısından toplam 100 milyar dolarlık bir değere ulaştığı belirtti. Çiftçi, şu bilgileri verdi: “IATA ve DSÖ’ye göre aşıların yüzde 25’i soğuk zincirdeki sıkıntılar sebebiyle kullanılamaz hale gelecek. Sevkıyatların ısı kontrollü konteynırlarla zarar görmesi durumunda 15-50 milyon dolar arası kayıp yaşanabileceği ve sigorta şirketlerinin bu tutarda tazminat yüküyle karşılaşabileceği hesap ediliyor.” Öte yandan Uluslararası Nakliyat Sigortaları Birliği’ne göre son bir yılda 600 milyon dolar kargo sigorta hasarı yaşandı.

HASARDA İLK 5 GÜN ÖNEMLİ

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED), 2 Şubat’ta İzmir’de yaşanan sel afetine ilişkin açıklamada bulunurken, hasarla karşılaşan tüm sigortalılara da uyarılar yaptı. Derneğin açıklamasında branş farkı olmaksızın hasarın ortaya çıktığı an itibarıyla sigortalı yurttaşların 5 gün içinde sigorta şirketine ihbarda bulunması ve dosya açtırması gerektiğinin altı çizilirken, TÜSED Genel Sekreteri Selim Kesici, vatandaşların poliçeden kaynaklanan haklarının zarar görmemesi amacıyla hasar dosyasını ivedilikle açması ve sigorta eksperlerinin yönlendirmelerine uyması konusunda uyarılarda bulundu. Kanunen bağımsız ve tarafsız olan sigorta eksperinin tanzim ettiği ekspertiz raporunun delil niteliği taşıdığını hatırlatan Kesici, ayrıca sigorta poliçesi olmayan yurttaşların da özellikle hasarının rücu imkânı olabileceği olaylarda sigorta eksperlerinden hasar tespiti talebinde bulunma hakkına sahip olduğunu hatırlattı. Bu tür talepler için TÜSED’e başvurulabilir.

CİGNA TAMAMLAYICI SAĞLIK DA SUNACAK

Cigna Sağlık Hayat ve Emeklilik’in, sağlık sigortacılığına tamamlayıcı sağlık sigortası ürünüyle giriş yaptığı açıklandı. Covid-19 gibi tüm salgın hastalıkları kapsamına alan yeni ürün, “yatarak tedavi teminatı” ile bireysel ve kurumsal müşterilerle buluşacak. Göz ve diş sağlığı, online doktor gibi ücretsiz hizmetler bulunan yeni üründen 0-55 yaş aralığındaki herkes ve 14 gününü doldurmuş yenidoğan bebekler faydalanabiliyor. Ayrıca, 18 yaş altı için ebeveyn ile birlikte sigorta yapma şartı da yok.

GROUPAMA’DAN ÖZEL KASKO UYGULAMASI

Groupama Sigorta’nın, kasko poliçesi sahibi müşterilerinin yararlanabileceği “Oto Ekspres’O” başlıklı özel bir hizmet başlattığı açıklandı. Bu tür poliçe sahipleri, hasarsızlık indirimini koruma imkânı, onarım süresince ikame araç, servislere 7/24 araç kabulü, orijinal parça değişimi, 2 yıl garantili araç onarımı, vale hizmeti, yakın noktalara sigortalıyı mobil araçla bırakma hizmeti, dezenfeksiyon ve ozon ile sterilizasyon hizmeti ile cilalı şampuanla temizleme gibi avantajlardan faydalanabiliyor.

KANSERLİ ÇOCUKLAR İÇİN YENİ İŞBİRLİĞİ BAŞLATTILAR

MetLife Emeklilik ve Hayat’ın, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) ile yapılan işbirliği kapsamında, kanser veya kritik hastalıklar teminatı bulunan ürünlerini satın alan müşterileri adına kanser tedavisi süren çocuklara ve ailelerine destek olacağı açıklandı. MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, “Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde eğitim ve sağlık gibi alanlardaki toplumsal sorunlara sosyal sorumluluk projeleriyle çözümler üretmek bizim için büyük önem taşıyor” derken, KAÇUV Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız ise Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin 500 çocuğa kanser tanısı konduğunu vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler