23 yıldır adalet yok

Mumcu, katledilişinin 23. yılında yurdun çeşitli yerlerinde anıldı. Ankara’daki törende Mumcu’nun kızı Özge Mumcu, “Türkiye kötü günlere doğru gidiyor” diye konuştu.

Yayınlanma: 25.01.2016 - 08:35
Abone Ol google-news

Bombalı suikast sonucu 23 yıl önce yaşamını yitiren gazetemiz yazarı Uğur Mumcu, sevenleri tarafından özlemle anıldı. Ankara Batıkent’teki Uğur Mumcu Anıtı’nda düzenlenen törene, Yenimahalle Belediye Başkanvekili Mehmet Kartal, Batıkent Birlikteliği üyeleri, ADD üyeleri ve sivil toplum örgütleri katıldı. Törende konuşan Yenimahalle Belediye Başkanvekili Mehmet Kartal, “Uğur Mumcu’yu anlamak, Uğur Mumcu’nun mücadele ettiği iki hedefi doğru kavramaktan geçiyor. Mumcu bölücülüğe de gericiliğe de karşıydı” dedi.

Binler sokağa geldi

Mumcu’nun dostları ve sevenleri, ölümünden sonra her yıl olduğu gibi bu yıl da evinin önüne akın etti. Törende her yıl olduğundan farklı bir uygulamaya imza atıldı. Polis, sokağa girişleri kontrol altına alarak, herhangi bir saldırı girişimine karşı arama yaptı. Mumcu’nun evinin önündeki törene Birleşik Kamu İş, Haziran, CHP Gençlik Kolları ile Ankara İl Başkanlığı üyeleri, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Ankara Cumhuriyet Okurları, ADD gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri de katıldı. Mumcu’nun evinin sokağı sevenleri tarafından “Bir gün mezarımızda güller açacak, ey halkım, unutma bizi...”, “Her nasılsa mizacınız hem demokrat hem de Nurcu, benim failim hâlâ meçhul, adım Uğur Mumcu”, “Hukuksuz adalet, Uğur’suz Türkiye”, “23 yıldır Uğur yok, adalet yok” pankartları asılırken, “Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek” sloganları atıldı.

Kılıçdaroğlu ilk kez yok

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bu yıl ilk kez, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve eski CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in cenaze törenlerine katıldığı için törene gelemedi. CHP’yi temsilen törene Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi, Tekin Bingöl ve Mustafa Balbay katıldı. Gazeteci Ünsal Ünlü, Mumcu anısına bir konuşma yaptı. Mumcu’nun yıllar boyu sürdürdüğü yazılarında bir yandan güç odaklarıyla mücadelesine devam ederken, diğer taraftan da medyanın güçlünün yanında durmasının toplum yaşamı için ne kadar ağır bedeller oluşturabileceğini anlatmaya çalıştığını vurgulayan Ünlü, konuşmasında, Silivri’de tutuklu bulunan Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar ile Ankara Temsilcimiz Erdem Gül’e de selam gönderdi.

Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, çocukları Özgür ve Özge Mumcu ile birlikte Mumcu’nun katledildiği yer ile Faili Meçhuller Anıtı’na kırmızı karanfiller bıraktı; mumlar yaktı. Ardından da gazetemiz Cumhuriyet’in yer aldığı alana sevenleri küçük kâğıtlarda notlar bıraktı. Özge Mumcu “Acılar artıyor. Türkiye bugün daha kötü bir yere doğru gidiyor. Babamın ideallerine sahip çıkmaz zorundayız, başka türlü başa çıkamayız” dedi. Ardından Mumcu ailesi Mumcu’nun Cebeci Mezarlığındaki gömütüne de kırmızı karanfiller bıraktı. Anma akşam saatlerinde de devam etti. CHP, Kuğulu Park’ta saat 18.00’de Mumcu’nun sokağına kadar meşaleli yürüyüş düzenlendi. Ardından ise Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı tarafından, Çağdaşlar Sanatlar Merkezi’nde piyanist Emre Yavuz’un “Uğur Mumcu İçin” başlıklı müzik dinletisi gerçekleştirildi.

CHP’den meşaleli yürüyüş

Uğur Mumcu, katledilişinin 23. yılında Şişli ve Kadıköy’de düzenlenen meşaleli yürüyüşle anıldı. Şişli’deki yürüyüşe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de katıldı. CHP Şişli İlçe Başkanlığı önünden yürüyüşe başlayan grup Uğur Mumcu Anıtı’na geldiğinde Mumcu’nun daktilosunun ve bir fotoğrafının bulunduğu masaya karanfiller bırakılarak 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Muharrem Çatalkaya, “Onun üstlenmiş olduğu bu misyonu sahiplenmek ve devamını getirmek de bizlerin en büyük görevidir. Silivri zindanlarında tutuklu bulunan Erdem Gül ve Can Dündar nezdindeki kalemlere seslenmek istiyorum; kesinlikle umutsuzluğa ve yılgınlığa kapılmayın. Bizler buradayız. Bizler Silivri zindanlarının kapısındayız. Bizler barışın en ön saflarındayız” dedi.

Araba parçalı eylem

Uğur Mumcu için katledilişinin 23’üncü yılında yurdun İstanbul, Bursa, Malatya, Adana, Çanakkale, Eskişehir, İzmir gibi 4 bir köşesinde de etkinler düzenlendi. Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi tarafından yürüyüş düzenlendi. Yürüyen gruptan bazı kişiler Uğur Mumcu’nun yaşamını yitirdiği beyaz renkli Renault marka aracın temsili olarak parçalarını ve plakasını taşıdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon