28 Şubat'a operasyon: 28 gözaltı

28 Şubat soruşturması kapsamında 31 adrese baskın düzenlendi. Operasyonlarda haklarında gözaltı kararı bulunan 31 kişiden 28'i gözaltına alındı, 3 kişinin ise yurt dışında olduğu belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında emekli Orgeneral Çevik Bir de bulunuyor. Bir, şu sıralarda Ankara Emniyeti'nde...

Yayınlanma: 12.04.2012 - 06:53
Abone Ol google-news

Türkiye güne 28 Şubat soruşturması kapsamında emekli generallerin evlerine yapılan baskın haberleriyle uyandı.

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında, aramalar bu sabah saat 08.00 itibarıyla başladı. Soruşturma kapsamında Ankara, İstanbul, Niğde, Çanakkale ve Eskişehir'de arama yapıldı.

HSYK Başkanvekilinden alınan bilgiye göre; Çevik Bir dahil olmak üzere Ankarada 11, İstanbul'da 17, Çanakkale ve Niğde de 1'er kişi gözaltına alındı.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin, 28 Şubat soruşturmasını, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan yürüttüğü bildirildi.
 

Çevik Bir Ankara'da: Sağlık kontrolüne alındı

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında İstanbul'da gözaltına alınan eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirildi.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan polislerle THY'ye ait TK 2162 sefer sayılı uçağa binen Bir'e uçağın en arka bölümünde yer ayrıldı. Bir ve beraberindekilerin uçağa binişleri sırasında gazetecilerin görüntü almaları üzerine polislerle basın mensupları arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Seyahat boyunca uçağın penceresinden dışarıyı seyretti

Bir grup gazeteci de yolcu olarak Bir'i taşıyan uçağa bindi. Bir'in seyahat süresince uçağın penceresinden dışarıyı seyrettiği gözlendi.

Uçağın, Esenboğa Havalimanı'na inmesinin ardından uçakta bulunan gazeteciler yerlerinden kalkarak görüntü almaya başladı. Bunun üzerine polisler Bir ve beraberindekileri uçağın arka tarafında hosteslerin bulunduğu bölüme yönlendirdi. Burada perdeler kapatılarak, gazetecilerin görüntü alması engellendi.

Bir ve beraberindekiler daha sonra kendileri için uçağın arka kapısına yanaştırılan merdivenlerden inerek, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne ait minibüslere bindirildi. Polis ekipleri tarafından gazetecilere görüntü almasını engellemek amacıyla minibüslerin çıkacağı kapının hangisi olduğu hakkında bilgi verilmedi.

Bir ve beraberindekileri daha sonra Ulus Devlet Hastanesi'ne getirilerek, sağlık kontrolüne alındı.

Çevik Bir'in de bulunduğu 9 kişi, hastanedeki sağlık kontrolünden sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne alındı.

Emekli Tuğgeneral'in evinin önüne ambulans geldi

Evinde arama yapılan ve hakkında gözaltı kararı olan emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, Süleymaniye'de Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayı sırasında Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısıydı.

Arama sırasında Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan'ın Ankara Birlik Mahallesi'ndeki evinin önüne ambulans geldi. Kılıçarslan'ın oturduğu Çağıl Apartmanı'nın önünde duran ambulanstan bir doktor inerek binaya girdi. Yaklaşık yarım saat içeride kalan doktor, daha sonra ambulansla evin önünden ayrıldı.

Nuh Mete Yüksel: Evimde arama da yok

Dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel hakkında da gözaltı kararı olduğu iddia edildi. Ancak Yüksel yaptığı açıklamada, evinde arama yapılmadığını belirtti.

Nuh Mete Yüksel, Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturması kapsamında evinde arama yapıldığı iddialarına ilişkin, “Bana intikal eden bir şey yok. Evimde arama da yok” dedi.

Ankara'da aramalar tamamlandı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 28 Şubat Soruşturması kapsamında Ankara'da 17 noktada arama gerçekleştirdi. İstanbul'dan getirilenler ile Ankara'da gözaltına alınanların, sağlık kontrolünden geçirilmelerinin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildiği kaydedildi.


HAKLARINDA GÖZALTI KARARI ÇIKAN ASKERLER

Ankara

  • Abdullah Kılıçarslan- Emekli Tuğgeneral
  • Hüsnü Dağ- Emekli Kurmay Albay
  • Arslan Daştan- Emekli Kurmay Albay
  • Oğul Kalelioğlu - Emekli Kurmay
  • Albay Sezai Kürşat Ökte- Emekli Kurmay Albay
  • Ahmet Nazmi Solmaz- Emekli Kurmay Albay
  • Mustafa Kemal Savcı- Emekli Albay
  • İbrahim Selman Yazıcı - Emekli Kıdemli Albay
  • Ziya Batur- Emekli Albay
  • Ruşen Bozkurt- Emekli Albay
  • Ahmet Aka- Emekli Binbaşı
  • Mehmet Şinasi Çalış- Emekli Albay
  • Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu- Emekli Albay
  • İsrafil Aydın- Emekli Albay
  • Yahya Cem Özarslan- Emekli Albay
  • Serdar Çelebi- Emekli Kıdemli Albay
  • Hamza Özaltun- Emekli Başçavuş


İstanbul

  • Çevik Bir- Emekli Orgeneral
  • İdris Koralp- Emekli Tuğgeneral
  • Ünal Akbulut- Emekli Tuğgeneral
  • Yüksel Sönmez- Emekli Albay
  • Eser Şahan- Emekli Albay
  • Cengiz Çetinkaya- Emekli Albay
  • Salih Eryiğit- Eemekli Binbaşı
  • Mustafa Babacan- Emekli Yüzbaşı
  • Necdet Batıran- Emekli Başçavuş
  • Orhan Nalcıoğlu- Emekli Yüzbaşı Aydın Karaşahin


Çanakkale

  • Ahmet Tarık Yelkenci - Emekli Astsubay

Niğde

  • Ümit Şahintürk - Emekli Kıdemli Albay


Eskişehir

  • Alican Türk- Emekli Albay

 

Çevik Bir kimdir?

Çevik Bir, 1954 yılında Kuleli Askerî Lisesi'nden, 1958 yılında da Kara Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1970 yılında Kara Harp Akademisi'ni bitirdi. 1973-1976 yılları arasında Shape Karargahı'nda proje subayı, daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda NATO plan subayı olarak görev yaptı. 1983 yılında tümgeneralliğe terfi ederek, bu rütbede NATO Avrupa Karargahı'nda 2 yıl süreyle Daire Başkanlığı görevini yürüttü. 1991 yılında korgeneral, 1995 yılında da orgeneral oldu. Somali'de Birleşmiş Milletler Barış Gücü Komutanlığı görevinde bulundu. 28 Şubat Süreci'nde Genelkurmay Başkanlığında 2. Başkanlık görevini yapmaktaydı. Bu süreçte anayasal açıdan bağımsız olması gereken yargı organlarına ve savcılara Genelkurmay Başkanı adına talimatlar göndermişti. Ayrıca, ordu içinde faaliyet gösteren "Batı Çalışma Grubu" ile medyanın gündemine geldi.
 

Batı çalışma grubunun fikir babası

Emekli Orgeneral Çevik Bir, Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) da fikir babasıydı. BÇG, Postmodern darbe olarak bilinen 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu kararlarının uygulanıp uygulanmadığının denetimi amacıyla kurulmuş ve Güven Erkaya'nın komutanı olduğu Deniz Kuvvetleri bünyesinde faaliyet gösteriyordu. İrticai faaliyet içerisinde olduğu iddia edilen kişilere karşı tedbir almak amacıyla kurulan BÇG'nin 28 Şubat sürecinde 6 milyona yakın insanı fişlediği iddia edildi. Bir, 28 Şubat günlerini, "Demokrasiye balans ayarı yaptık" sözleriyle anlatmıştı.
 

Andıç skandalı

28 Şubat süreciyle ilgili bugün başlatılan arama ve alınan gözaltı kararlarında ismi geçen dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, gönderdikleri sahte belgeyle Sakık'ın ifadesinde bazı gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının "para karşılığı PKK'ye destek verdiklerini" iddia etmişti. Bunun üzerine Sabah gazetesi sahibi Dinç Bilgin başta olmak üzere bazı medya patronları adı geçen gazetecilerin işine son verdi. Bu gazeteciler arasında Kürt sorununda devletin resmi politikasına uyum göstermeyen Cengiz Çandar, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Mehmet Barlas, Mehmet Ali Birand gibi gazeteciler bulunuyordu. Belgede adı geçen Akın Birdal da suikasta uğramış, suikasttan ağır yaralı olarak kurtulmuştu. Daha sonra bu belgenin Çevik Bir ve Özkasnak tarafından "Andıç" adı verilen bir yazıyla hazırlandığı anlaşıldı. Belgenin Genelkurmay'ın bir andıçı olduğunun anlaşılmasıyla beraber olay hakkında hiçbir komutandan açıklama gelmezken, olaydan 11 yıl sonra belgenin sahte olduğunun anlaşıldığı dönemde 2. Başkan olan emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt "Evet hata idi.." açıklaması yapmıştı.
 

Ergenekon'da ifade verdi

Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli Orgeneralin ifadesini 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da "Devrimci Karargah Örgütü" soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler