3 dolara sahte seçmen kartı satılıyor

Afganistan'da cumartesi yapılacak genel seçimlerde, Taliban'ın ölüm tehditlerine rağmen sıradışı adaylar da ülkenin geleneksel savaş ağalarına karşı parlamentoda sandalye kapma mücadelesi verecek.

Yayınlanma: 16.09.2010 - 08:14
Abone Ol google-news

Afgan seçmenler, şimdiye kadar büyük çoğunluğu hep aynı isimlerden oluşan ve Devlet Başkanı Hamid Karzai ile bakanların tavsiyeleriyle vekil adayı oldukları parlamentonun alt kanadının yenilenmesi için 2 bin 500'den fazla aday arasından 249'unu seçmek için sandık başına gidecek.

Taliban militanlarının seçimleri 150 bin yabancı askerin "işgali" altında olduğu için yasadışı ilan etmesi ve ölüm tehditleri savurmasına karşın, eski milletvekillerinin büyük bölümü yeniden aday oldu.

Eskiye göre çok sayıda kadın adayın yanı sıra, bu kritik seçimlerde, ülkesini 2004 ve 2008'deki Olimpiyat oyunlarında temsil eden eski atlet Robina Celali, "Afgan Elvis" lakaplı şarkıcı Zabibullah Civanmert, "Melamet ve Selamet" adlı televizyon şovuyla rüşvet alan hükümet görevlilerini eleştiren komedyen Zamir Kabuli gibi isimler de vekil adayı oldu.

Bu genç adaylar seçilirse, Afgan meclisinin önemli bölümü Devlet Başkanı Karzai'ye yakın isimlerden oluşan ve geleneksel türbandan takan sakallı klasik Afgan milletvekillerinden oluşan profilinde küçük de olsa değişikliğe yol açacak.

Talibandan boykot çağrısı


Bu arada, Taliban'ın askeri kanadından yapılan açıklamada, Afgan halkı cumartesi günü yapılacak "seçimleri boykot etmeye ve ülkeyi işgal eden yabancılara karşı cihat ve direnişe katılmaya" yeniden davet edildi.

Taliban bildirisinde, "Müslüman ümmeti yabancıların tüm oyunlarını bozmak için bu süreci boykota ve cihat ile İslami direnişe katılarak ülkemizi işgalcilerden kurtarmaya çağırıyoruz" denildi.

3 Dolara sahte seçmen kartı

Öte yandan, ülkede sahte seçmen kağıtlarının satıldığı, bu durumun genel seçimlerin güvenilirliğine gölge düşüreceği belirtildi.

El Cezire'nin, bölgedeki muhabirine dayanarak verdiği haberde, Pakistan'ın Peşaver kentinde basılan kartların 3 dolara (yaklaşık 4,5 TL) satıldığı bildirildi. Sahte seçmen kartlarını satan kişilerden birinin, son üç ayda 1,5 milyon kart sattığını söylediği kaydedildi.

BM desteğindeki Afganistan Seçim Şikayeti Komisyonu da bazı vilayetlerde "seçim yolsuzluğu olduğuna dair açık ve ikna edici delil" bulunduğunu bildirdi. Devlet Başkanı Karzai'nin seçim kampanyası sözcüsü ise seçim yolsuzluğu haberlerinin "dedikodu" olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler