67 milyar TL batık
Finans sektöründe tasfiye olunacak alacakların oranı giderek yükseliyor. Kasım 2016 itibarıyla krediler yüzde 17 artarken ödenmeyen borçlar yüzde 33 arttı.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin Kasım 2016 bültenine göre finans sektöründe tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 67 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde tasfiye olunacak alacak oranı ise yüzde 3.1’den yüzde 3.6’ya yükseldi.
Verilere göre tasfiye olunacak alacaklar diğer adıyla batık krediler en fazla bankalarda bulunuyor. Kasım itibarıyla bankaların 61 milyar, faktoring şirketlerinin 2, finansal kiralama şirketlerinin 3, finansman şirketlerinde 1 milyar TL’lik tasfiye olunacak alacağı var. Tasfiye olunacak alacakların toplam nakit kredilere oranı ise bankalarda yüzde 3.4, faktoring şirketlerinde yüzde 7.1, finansal kiralama şirketlerinde yüzde 6.8 ve finansman şirketlerinde yüzde 3.8 oldu.
Öte yandan TBB verilerine göre toplam nakit krediler Kasım 2016 itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 1.814 milyar TL oldu. Bir önceki aya göre olan artış ise yüzde 5 seviyesinde gerçekleşti. Nakit kredilerin 1.725 milyar TL’lik bölümü bankalar, 39 milyar TL’si finansal kiralama şirketleri, 27 milyar TL’si finansman şirketleri ve 22 milyar TL’si ise faktoring şirketleri tarafından kullandırıldı.
Konut kredileri birinci
Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları Kasım 2015’e göre yüzde 10 artarak 449 milyar TL oldu. Bireyselde en yüksek artış yüzde 14 ile konut kredilerinde görüldü. Tüm bireysel nitelikli ürünler toplamda bir önceki aya göre yüzde 2.1 artış gösterirken, konut kredileri yüzde 2 oranında arttı.
Bireysel nitelikli kredi bakiyesinin yüzde 37.7’sini konut kredileri, yüzde 37.3’ünü ihtiyaç kredileri, yüzde 18.1’ini kredi kartları ve yüzde 6.9’unu taşıt kredileri oluşturdu. Bireysel nitelikli ürünü olan kişi sayısı son bir yılda 3.1 milyon artarak 28.3 milyon kişi olurken, ortalama kredi miktarı ise 15.8 bin TL düzeyinde gerçekleşti. Bireysel kredi en fazla 157 milyar TL ile İstanbul’da kullanıldı. Ardahan, yüzde 20.5 ile son 12 ayda bireysel kredi kullanımı en çok artan il oldu.
EN BORÇLU PERAKENDE Ticari kredilerin toplam nakit krediler içindeki payı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.3 puan artarak yüzde 75.2 oldu. İmalat sanayi yüzde 25.7 ile ticari krediler içinde en yüksek paya sahip olan sektör olurken, bu sektörü yüzde 18 ile perakende ticaret ve yüzde 11.7 ile inşaat sektörü izledi. Kasım 2016 itibarıyla ticari kredilerde tahsili gecikmiş alacak oranı en yüksek olan sektör, yüzde 4.6 ile toptan ve perakende sektörü oldu. Bunu yüzde 4.2 ile inşaat sektörü takip etti. Tasfiye olunacak alacak tutarının son bir yılda en fazla arttığı sektör ise yüzde 51.4 ile taşımacılık, depolama ve haberleşme sektörü oldu. Söz konusu sektördeki tasfiye olunacak alacak oranı yüzde 2.8 oldu. |
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği