"AB tarihi bir kavşaktadır"

Cumhurbaşkanı Gül, AB'den bir grup gazeteciyle yaptığı görüşmede AB liderlerinin "tarihi bir kavşakta" bulunduklarını belirterek Türkiye konusunda karar vermeleri gerektiğini söyledi. AB'nin Kıbrıs sorununu müzakeleri engellemek için kullanmasından duyduğu rahatsızlığını yansıtan Gül, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıslıların "suçlular, katiller ve kara para aklayıcıları" olarak muamele görmesini kabul etmeyeceği uyarısını da yaptı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.05.2010 - 09:12

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB liderlerinin "tarihi bir kavşakta" bulunduklarını belirterek Türkiye konusunda karar vermeleri gerektiğini söyledi. AB'nin Kıbrıs sorununu müzakeleri engellemek için kullanmasından duyduğu rahatsızlığı yansıtan Gül, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıslıların "suçlular, katiller ve kara para aklayıcıları" olarak muamele görmelerini kabul edemeyeceği uyarısını da yaptı. Abdullah Gül ile görüşen The Times ise, Gül'ün tonunun Ankara'daki "yeni öz güveni" yansıttığı görüşünü dile getirirken "Güçlü ekonomik büyüme ve 73 milyonu aşan nüfusuyla Türkiye, giderek artan bir biçimde, zaten serbest ticaret avantajından yararlandığı bir örgüte tam üye olmadan da yapabileceğine inanıyor" yorumunda bulundu.

Ankara'yı ziyaret eden, AB ülkelerinden bir grup gazeteci arasında bulunan The Times'den Charles Bremmer, Çankaya Köşkü'nde yaptıkları görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Gül'ün Türkiye'nin AB sürecine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmeleri aktardı. Bremmer "Türkiye, AB'nin kendisine soğuk davranması nedeniyle giderek sabırsızlanıyor ve üyelik hedefine direnişinin Ankara'nın, yüzünü Müslüman dünyasına döndürme emelini körüklüyor" yorumunu yaptı.

Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Gül, görüşme sırasında AB ve liderlerinin "tarihi bir kavşakta bulunduğunu ve Türkiye'nin üyeliğini olumlu karşılayap karşılamama kararını vermeleri gerektiği"ni söyledi. Gül, AB liderlerine kastederek şöyle konuştu:

"Birliğin kapalı bir oluşumun olup olmadığına, AB'nin mevcut sınırlarının onu sonsuza dek tanımlayıp tanımlamayacağına, 50 yıllık planlarını yapıp çocuklarının geleceğini düşünüp düşünmeyeceğine karar vermeleri gerektiği noktasındalar."

 

"Kıbrıslı Türklerin suçlular, katiller ve kara para aklayıcıları olarak muamele edilmesini kabul etmeyiz"

Abdullah Gül Türkiye'nin müzakere sürecinin adeta dondurulmuş olmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirirken AB'nin Kıbrıs sorununu müzakeleri engellemek için kullanmasından duyduğu rahatsızlığı yansıttığını kaydeden gazeteye göre, Gül, Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıslıların "suçlular, katiller ve kara para aklayıcıları" olarak muamele görmesini kabul edemeyeceğini söyledi.

 

Sarkozy ve Merkel'i eleştirdi

Gül'ün, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin üyeliğine karşıtlığını, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in soğukluğunu da eleştirdiğini de belirten gazete, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin devam eden AB'ye tam üye olarak katılma arzusunu vurguladı ancak tonu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki AK Parti hükümetinin İran, Arap dünyası, Afrika ve Latin Amerika ile dostluğunu agresif bir biçimde geliştirmeye başlamasından bu yana Ankara'daki yeni öz güveni yansıtıyor."

 

"Türkiye AB'ye tam üye olmadan da yapabileceğine inanıyor"

The Times, Türkiye'nin AB üyeliğinin 2020 yılından önce gerçekleşmesinin beklenmediğini de belirttiği haberinde şu değerlendirmeyi de yaptı:


"Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyenler, İslam'dan ilham alan bir demokrasinin yükselmesini Batı için bir nimet ve İslam dünyası ile bir köprü olarak görüyorlar. İngiltere ve ABD büyük ölçüde bunların arasında. Başkaları için ise, Türkiye'nin laiklikten uzaklaşması, 60 yıla yakın bir süre NATO üyesi olan ülkenin onyıllarca takip ettiği Batılı modelden geri çekilme."

 

Onur Öymen: "Türkiye giderek daha az Avrupalı oluyor"

İngiliz gazetesi, bu çerçevede CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in görüşlerine de yer verdi. Öymen "Türkiye, giderek daha az Avrupalı oluyor. Dış politikasında Avrupalı pozisyonumuzdan uzaklaşıyoruz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon