ABD Adalet Bakanlığı yayınladı: 21 sayfalık Sarraf iddianamesinde yok yok

Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanmasının ardından ABD Adalet Bakanlığı, savcılığın Sarraf için hazırladığı iddianameyi yayımladı.

ABD Adalet Bakanlığı yayınladı: 21 sayfalık Sarraf iddianamesinde yok yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.03.2016 - 15:47

Kapatılan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının kilit ismi Rıza Sarraf ABD’de dolandırıcılıktan tutuklandı. ABD Adalet Bakanlığı'nın sitesinde yer alan açıklamaya göre 33 yaşındaki işadamı Rıza Sarraf, Cumartesi günü Florida eyaletinin Miami kentinde gözaltına alındı.

Tutuklanan Rıza Sarraf hakkında çarpıcı gelişme

Sarraf, "İran yaptırımlarını ihlal ederek ABD'yi dolandırmak, bankacılık sahtekarlığı ve karapara aklamak" ile suçlanıyor. Sarraf'ın işlediği iddia edilen suçlar için 21 sayfalık iddianame hazırlandı.

Bu iddianame doğrultusunda dün yine Miami’de federal mahkemede hakim karşısına çıkarılan Sarraf tutuklandı

75 yıl hapis cezası alabilir

İran kökenli Türkiye vatandaşı işadamı Sarraf, tüm suçlamalardan hüküm giymesi durumunda  75 yıl hapis cezası alabilir.

İDDİANAMEDE YOK YOK

İddianameye göre Sarraf, İranlı adamı 29 yaşındaki Kamelia Cemşidi ve yine İran’ın en büyük bankalarından devlete ait Bank Mellat’ın üst düzey yöneticilerinden 65 yaşındaki Hüseyin Necefzade’yle birlikte, İran’a uygulanan yaptırımları delmek amacıyla bir şebeke kurup yüz milyonlarca dolarlık yasadışı bankacılık işlemi yapmakla suçlanıyor.

TÜRKİYE VE YURTDIŞINDAKİ ŞİRKETLER

İddianame’de Sarraf ve diğer şüphelilerin Türkiye ve ABD’deki bazı şirketler aracılığıyla da bu komployu gerçekleştirdikleri yer aldı. Türkiye’deki şirketler Royal Holding, Durak Döviz bürosu, Al Nafees Exchange (Döviz bürosu), Royald Emerald Yatırım, Asi Kıymetli Madenler Turizm şirketi, ECB kuyumculuk iç ve dış sanayi ticaret limited şirketi, Güneş Genel Ticaret /Güneş General Trading) olarak sayıldı.

"AMBARGOYU 5 YIL BOYUNCA DELDİLER"

ABD'li savcı tarafından hazırlanan iddianamede, Sarraf'la birlikte adı geçen iki kişinin, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki firmalar aracılığıyla 2010'dan 2015'e kadar 5 yıl boyunca, İranlı şahıslar ve devlet bankası Bank Mellat'ın, ABD yaptırımlarına yakalanmadan, iş yapmasına yardım ettikleri ifade ediliyor.

YAPTIRIMLARI DELDİĞİ AYRINTILI ANLATILDI

ABD adalet bakanlığının açıklamasına göre iddianamede hem İran hem Türkiye vatandaşı olduğu vurgulanan Sarraf’ın, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) Royal Holding A.Ş. dahil bir şirketler ağının sahibi ve yöneticisi olduğu, Cemşidi’nin Royal Holding’de çalıştığı, ikilinin Necefzade’yle birlikte İran hükümeti ve İran’ın başka kurumlarının yararına olacak biçimde birtakım bankacılık işlemlerini gizleyerek İran’a yönelik ekonomik yaptırımları deldiği belirtildi.

Sarraf, Jamshidy ve Najafzadeh'in uluslararası mali para transferi yaptıkları, bu mali transferlerden, ABD’nin yaptırım koymuş olduğu İran kurumları olan, İran hükümetinin sahip olduğu Bank Mellat, İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC), Naftiran, Hong Kong’daki aracı şirket KHICO, İsviçre ve Hong Kong ile, İngiltere’deki bazı şirketlerin yararlandığı bildirildi.

İddianamede  üçlünün Türkiye ve BAE’deki firmaları aracılığıyla 2010’dan 2015’e kadar İranlı şahıslar ve Bank Mellat dahil kurumların ABD yaptırımlarına yakalanmadan iş yapmalarına yardım ettiği de kaydedildi.

ÜST DÜZEY AÇIKLAMALAR

ABD Adalet Bakanı’nın Ulusal Güvenlik’ten sorumlu Yardımcısı John P. Carlin, "Zarrab, Jamshidy ve Najafzadeh hakkındaki iddianame, İran hükümeti ve İran kurumları adına milyonlarca dolarlık para transferi yapılması suçunu içeriyor. Söz konusu suçlamalar ve eylemleri kapatmak için gerçekleştirilen çabalar, ABD yaptırımlarını ve ulusal güvenliğini savunmayı amaçlayan ABD yasalarını ihlal anlamına gelmektedir" diye konuştu.  

Davayı üstlenen New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, “Davalılar yıllarca ABD’nin İran ve İran kurumlarına karşı yaptırımlarını ihlal etme ve delmeye yönelik tertiplere karıştı, dünya genelindeki kurumlar yoluyla kara para aklayarak İran’a karşı ABD yaptırımlarını hiçe saydı ve federal suç işledi” diye konuştu.

FBI New York Saha Ofisi Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez, “Davalılar neredeyse beş yıl süreyle, 2010’dan 2015’e kadar İran kurumları adına yapılmış mali işlemleri gizleyerek İran’a karşı ABD ve uluslararası ekonomik yaptırımları delmek için komplo kurdu” dedi. Rodriguez, “Bu suçlamalar, gerçek iş ortaklarının kimler olduğunu saklamaya çalışanlara mesaj göndermeli” ifadesini de kullandı.
75 yıla kadar hapis cezası

TÜRKİYE'DE 37 YIL HAPSİ İSTENMİŞ, DOSYA KAPATILMIŞTI

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında Sarraf’ın rüşvet alıp verme ve altın kaçakçılığı suçlarından 37 yıla kadar hapsi istenmişti. Ne var ki İran kökenli işadamı, 28 Şubat 2014’te tahliye edilmiş, dava sonucunda da aklanmıştı.

Sarraf, dört eski bakan hakkındaki yolsuzluk fezlekelerinin de merkezindeki isimdi, fezlekedeki ifadeyle ‘suç örgütünün lideri Sarraf’tı.’ Bakanlar istifa etmiş, ancak AKP’lilerin oylarıyla Yüce Divan’a gitmekten kurtulmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler