ABD dinlemeye doyamadı

Wall Street Journal gazetesi, Obama yönetiminin müttefik liderleri dinlememe sözüne karşın, ABD istihbaratının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanyahu’yu hâlâ takip ettiğini yazdı.

Yayınlanma: 30.12.2015 - 20:30
Abone Ol google-news

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) 2014’ten beri NATO üyeleri arasındaki tek istisna lider olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iletişimini izlediğini yazdı. Halbuki ABD’nin dost düşman neredeyse tüm dünya liderlerini dinlediği NSA eski analisti Edward Snowden tarafından 2013’te ifşa edilmiş, müttefiklerinin tepkisi üzerine ABD Başkanı Barack Obama “zorunluluk olmadığı sürece müttefik ülkelerin hükümet yetkililerini dinlemeyecekleri” sözü vermişti. Habere göre, Amerikan istihbaratı buna rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Erdoğan’ı takibi sürdürdü.

 

Koruma listesine alınmadı

Obama yönetiminin kapalı kapılar ardında “hangi müttefik liderlerin NSA’in casusluğuna karşı koruma listesine alınacağını” görüştüğünü yazan gazete, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bazı NATO liderlerinin listeye alındığını, ancak bu liderlerin başdanışmanlarının izlenmesinin yasaklanmadığını aktarıyor. “NATO müttefik ülke Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dahil olmak üzere diğer müttefikler bu koruma listesinin dışında bırakıldılar ve bu durum üst düzey ABD yetkililerin gizli bilgisi dahilinde NSA’in (bu liderlerin) iletişimlerini hedeflemesine izin verdi” deniliyor.

Haberde İran’la yürütülen nükleer müzakereler esnasında Netanyahu ve yakın danışmanlarının iletişimlerinin yakından izlendiği, hatta Netanyahu’nun ofisinin dinlendiği belirtiliyor. Gazeteye konuşan ABD’li yetkililer, İsrail’in nükleer anlaşmayı engelleme çabalarına karşı bu şekilde tedbir alındığını savunuyor.

 

Beyaz Saray yalanlamadı

Erdoğan’ın dinlendiği iddiasını doğrudan yalanlamayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, “Obama istihbarat çalışanlarına yabancı muhataplarla koordinasyonu ve güveni yeniden sağlamaları talimatını verdi. Yakından çalıştığımız devlet ve hükümet başkanları, kendilerine gerçek bir ortak gibi davrandığımızdan emin olmalılar” açıklamasını yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner ise “Türkiye önemli bir NATO müttefiki, IŞİD’e karşı koalisyonun bir üyesi. Türkiye’nin katkılarına ve katılımına değer veriyoruz, istihbarat paylaşımı yapıyoruz. Dolayısı ile böyle bir kural dışılığa çıkıldığına inanmak için hiçbir neden yok” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler