ABD, Libya’da Rusya etkinliğine karşı Tunus’a asker konuşlandırmayı önerdi

AFRICOM’un İstihbarat Dairesi Direktör Yardımcısı Hadfield, Rusya’nın Libya hamlesiyle Kuzey Afrika’daki jeostratejik kalesindeki gücünü artırma hedefinde olduğunu söyledi.

ABD, Libya’da Rusya etkinliğine karşı Tunus’a asker konuşlandırmayı önerdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.05.2020 - 06:00

Libya’da iç savaş sürerken uluslararası güçlerin Akdeniz’den stratejik Kuzey Afrika bölgesine uzanan mücadelesi kızışıyor. ABD’nin Afrika Kuvvetleri (AFRICOM) Komutanı Stephen Townsend’in, Tunus Savunma Bakanı İmed Hazgui ile telefon görüşmesinde Rusya’nın Libya’daki faaliyetlerinden kaygı duyduklarını söylediği bildirildi.

Tunus’a “Güvenlik Güçleri Yardım Tugayı” konuşlandırabilecekleri önerisini getirdiği aktarıldı. Libya’da Birleşmiş Milletler’in (BM) tanıdığı, Ankara destekli Trablus merkezli Ulusal Uzlaşı Hükümeti (UUH), son dönemde ülkenin doğusunda kontrolü elinde tutan Rusya destekli Halife Hafter güçlerine karşı sahada etkinliğini artırmış durumda.

Bunda son dönemde Türkiye’nin gönderdiği insansız hava araçlarının (İHA) rolü olduğu yorumları dikkat çekiyor.

‘RUS UÇAKLARI GİTTİ’

Hafta ortasında Hafter safında savaşan Rus özel güvenlik şirketi Wagner’e bağlı bir grup paralı askerin, Trablus’un güneyinden tahliye edildikleri haberleri de gündeme yansımıştı. Aynı dönemde, AFRICOM’dan Rusya’ya ait savaş uçaklarının Libya’da Hafter cephesinin kontrolündeki bölgeye gönderildiği açıklaması gelmişti.

İddia ise Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nce reddedilmişti. AA’nın önceki geceki haberinde, AFRICOM komutanı Townsend ile Tunuslu Bakan Hazgui görüşmesinde, iki ülke arasındaki eğitim ve tatbikat faaliyetlerinin yanı sıra stratejik işbirliğinin ele alındığı belirtildi. Libya’da tırmanan şiddete karşı bölgesel güvenlik için işbirliği konusunda mutabık kalındığı kaydedildi.

Townsend’in, “Rusya, Libya’daki çatışmayı körüklerken Kuzey Afrika’daki güvenlik oldukça önemli bir kaygı haline geldi” dediği ifade edildi. Tunus’a “Güvenlik Güçleri Yardım Tugayı” konuşlandırabilecekleri önerisini getirdiği aktarıldı. Bu tugay, ABD Kara Kuvvetleri’ne bağlı ve ittifaklık bulunan ülkelere, güvenlik, eğitim ve tatbikat amacı ile gönderilen birlik olarak biliniyor.

‘OYUN DEĞİŞİR’

Öte yandan Reuters’ın haberine göre, AFRICOM’un İstihbarat Dairesi Direktör Yardımcısı Tuğgeneral Gregory Hadfield, Rusya’nın Libya’ya savaş uçakları göndermesinin süregiden iç savaşta bir taraftan yana denge değiştirici rol sağlayacağını düşünmediklerini belirtti. Ancak bu hamlelerin, Moskova’nın Kuzey Afrika’daki jeostratejik konumunu güçlendirmeye yarayabileceği görüşünü dile getirdi.

Hadfield, gazetecilere yaptığı açıklamada, 14 kadar Rus jetinin Libya’da Hafter güçlerinin bulunduğu Cufra Üssü’ne, İran ve Suriye hava sahalarından geçerek ulaştığını savundu. Uçakların henüz kullanılmadığını söyledi. Rusya’nın halihazırda, Akdeniz Havzası’nda sadece Suriye’de üssü bulunuyor.

Hadfield Moskova’nın adımlarına ilişkin, “Bu Hafter’i ya da onun safındaki Libya Ulusal Ordusu güçlerini desteklemek, nihai zafer, savaşı kazanmakla ilgili değil, Rusya’nın bölgedeki mevzilerini güçlendirmesiyle ilgili” yorumunu yaptı. “Eğer Rusya Libya’da daimi bir pozisyon elde ederse, kalıcı üssü olursa ve dahası uzun menzilli füze sistemi konuşlandırırsa bu Avrupa, NATO ve pek çok Batılı ülke için oyun değiştirici olacaktır” diye konuştu.

Türkiye’ye ABD, AB, İsrail ve kimi Arap ülkelerinden Doğu Akdeniz’de baskılar artarken Ankara Libya’daki UUH ile deniz yetki alanları anlaşmasına varmıştı. Rusya-ABD savaş uçakları arasında hafta arasında Akdeniz ve Karadeniz üzerinde engellemeler yaşandığı haberleri basına yansımıştı.

‘PUTİN YENİ ÜS İSTİYOR’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Suriye’de Rus ordusuna ilave gayrimenkul ve deniz alanı sağlanması için talimat verdiği belirtildi. Bu çerçevede savunma ve dışişleri bakanlıklarını Şam yönetimi ile müzakere etmekle görevlendirdiği kaydedildi.

2015’te Rusya ile Suriye hükümeti arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde müzakerelerin yapılması istendi. Uzlaşı, Rus uçaklarının ve askerlerinin Hmeymim Üssü’ne süresiz yerleşmesini içeriyor. Rus ordusu, Suriye’de Hmeymim Hava Üssü’nün yanı sıra deniz üssü olarak Tartus Limanı’nı kullanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler