ABD: Türkiye'nin IŞİD'e karşı desteği yetersiz

ABD Savunma Bakanı Ash Carter Türkiye’nin IŞİD operasyonları için ABD'ye desteğinin yeterli olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 21.08.2015 - 06:57
Abone Ol google-news

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin ABD uçaklarına IŞİD operasyonları için üslerini açmasına karşın bunun yeterli olmayacağı mesajı verdi.

Carter, Türkiye’nin hava operasyonlarında tam anlamıyla yer alması gerektiğini söyledi. Prensipte Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyona katıldığını ifade eden Carter, şimdi savaş uçaklarıyla katkı verilmesi gerektiği mesajı verdi. Carter, Türkiye’nin bu isteğe “ayak direyeceğini sanmadığını” da kaydetti.

Komşu Suriye ve Irak’taki çatışmalara işaret eden Carter’ın Türkiye’nin sınırlarında daha fazla kontrol sağlaması gerektiği yönündeki sözleri de dikkat çekti.

Türkiye ile IŞİD arasında petrol ticareti olduğuna yönelik iddialar Batılı kaynaklarca inanılır görülürken konunun Washington’da giderek daha fazla yankı bulduğuna işaret ediliyor. Cihatçıların en önemli gelir kapısını oluşturan petrol ticaretinde, delgeç sınırlara yönelik eleştirilerle birlikte geçmişte sık sık Türkiye’nin adının geçmesine ilişkin Cumhuriyet’in ulaştığı güvenilir Batılı kaynaklar, Türkiye ile İŞİD arasındaki petrol alışverişinin yaklaşık 2 ila 2.5 yıl sürdüğünü belirtti.

Kaynaklara göre, IŞİD’in büyümesinde etkili olan, günde 1-4 milyon dolar civarında bir geliri örgüte kazandırdığı tahmin edilen petrolün Türkiye sınırından satışı “Ankara’da karar verici makamların oluruyla gerçekleşti”. Ayrıca aynı kaynaklar, “bu çapta petrol kaçakçılığı alışverişinin, MİT’in yüksek makamlarından da habersiz olamayacağı” görüşünde.

Guardian gazetesi, Batılı bir istihbarat örgütünün, ABD birlikleri tarafından geçen mayısta öldürülen IŞİD’in finans işleri sorumlusu Ebu Seyyaf’ın bilgisayarında yaptıkları araştırmalarda örgütün “Ankara’daki üst düzey yetkililer ile IŞİD arasında inkâr edilmez bağları ortaya çıkardığını” yazmıştı. Cumhuriyet’in ulaştığı kaynaklar, bu bilgilerin “Batılı kanallardan Türk muhataplara iletilmediği çünkü Türk hükümet yetkililerine derin bir güvensizlik duyulduğunu” söyledi. Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer Cumhuriyet’e konu ile ilgili “yorum yapmayı reddediyoruz” cevabını verdiler.

Daha önce ABD Hazine Bakanlığı’nda terörizm finans analisti olarak çalışmış, Washington’daki Demokrasileri Koruma Vakfı’ndan Jonathan Schanzer şu görüşlerini dile getirdi: “IŞİD’in kontrolündeki topraklardan petrolün Türkiye’deki aracılara satıldığı iyi biliniyor. Türkiye IŞİD arasındaki sınırın da onca zaman sakin olması (IŞİD’in Türkiye’ye saldırmaması) da dikkat çeken bir husus. Bu durum, Türkiye’nin petrol satışına izin vermesi adına önemli sorular ortaya çıkarıyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler