AB'de mentollü sigaralar yasaklanıyor

Avrupa'da dakikada bir kişinin ölümüne neden olan sigara ve tütün mamullerini kullanmak zorlaşıyor.

Yayınlanma: 19.12.2012 - 15:38
Abone Ol google-news

AB Komisyonu'nun üye ülkelerin ve Avrupa Parlamentosu'nun onayına sunduğu tütün ürünleriyle ilgili yeni yönetmelik, katkılı sigaraları yasaklarken sağlık uyarılarının paketlerin yüzde 75'ini kapsamasını zorunlu hale getiriyor.

2014 yılında yürürlüğe girmesi beklenen yeni yönetmelikle sigaraların vitamin ve benzeri katkılarla sağlığa faydalıymış gibi pazarlanmasının önü kesilecek. Özellikle kadınlar ve gençlere hitap eden mentollü, vanilyalı ve çikolatalı sigaralar tarihe karışacak. Tütün ürünlerine bağımlılığı ya da zehiri artıran maddeler dahil edilemeyecek.

Paketler üzerinde nikotin, karbonmonoksit ve katran seviyesini gösteren gösteren bilgiler tütünde kansere neden olan 70 madde bulunduğu uyarısıyla değiştirilecek. Sağlık uyarıları paketin yüzde 75'ini kapsayacak.

İskandinav ülkelerinde yaygın olan ve ağızdan emilen tütün mamulü snus, İsveç dışındaki AB üyelerinde satılamayacak.

Yeni yönetmelikle üye ülkeler meşru gerekçelerle standart paket uygulamasına geçebilecek. Bu durumda Avustralya'da uygulandığı gibi farklı markaların sigara paketleri aynı şekilde dizayn edilecek.

Sağlık ve tüketicinin korunmasından sorumlu AB Komiseri Tonio Borg, tütün mamullerinin AB'de yılda 700 bin kişiyi öldürdüğünü ve yol açtığı hastalıkların en muhafazakar tahminlerle 25 milyar avro sağlık harcamasına ve 8 milyar avro verimlilik kaybına neden olduğunu anlattı.
Sigara kullananların çoğunlukla kötü sağlık koşullarında yaşadıklarını ve erken öldüklerini belirten Borg, yeni yönetmelikle kullanıcıların yüzde 70'inde 18 yaşının altında başlayan tütün bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler