Adalet söküme yetişemedi

Zehirli gemi Kuito'nun söküm işlemleri bittikten sonra mahkeme sökümün yürütmesini durdurdu.

Yayınlanma: 12.11.2015 - 16:05
Abone Ol google-news

Angola'dan Türkiye'ye sökülmek üzere getirilen, içinde radyoaktif ve tehlikeli atık bulunan Kuito adlı tankerin söküm işleminin iptali için Çevre Mühendisleri Odası ve İzmir Barosu'nun açtığı davada İzmir 3. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Geçen şubat ayından bu yana mücadele eden Çevre Mühendisleri Odası, geminin 100 bin varil petrol işleme kapasitesine sahip olduğunu, 2013'te yapılan incelemede gemide olması gereken değerlerin 5 katı radyoaktiviteye tespit edildiğini açıklamıştı. Geminin, İzmir Aliağa'da 9 aydır söküm işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, “Geminin Türkiye'ye girdikten sonra geri gönderme şansımız olmayacağını yetkililere söylemiştik ancak dinletemedik. Geç gelen adalet adalet değildir” dedi. Bozoğlu, geçen şubat ayında Türkiye'deki yetkililere ellerindeki belgeleri verdiklerini Angola'nın derdinin gemiyi elden çıkarmak olduğunu vurguladıklarını da anlatarak, şunları söyledi:

“Geminin yola çıkmadan önce incelemesini istemiş, 'radyoaktif etki var mı, tehlikeli atık var mı' tespit edilsin demiştik. Ayrıca, geminin Türkiye‘ye girişine ilişkin yasal izni olup olmadığının, gemiye ilişkin, 'tehlikeli madde içermediğine ilişkin rapor varsa kamuoyuyla paylaşılsın' demiştik, ancak sesimizi duyuramadığımız gibi bir de yüklenici firma tarafından tehdit edilmiştik. Bütün bu çabalarımıza rağmen 'zehir gemisi'nin ülkemize getirilerek sökümüne başlanmasını engelleyememiştik. İzmir Barosu'yla birlikte açtığımız davaya İzmir 3. İdare Mahkemesi, söküm işlemi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şimdi soruyoruz. Gemi sökümü bitti mi? Sökümde çalışan işçilerin sağlıkları hakkında inceleme yapıldı mı? Bu işçiler söküm sırasında radyasyona maruz kaldılarsa bunun bedelini kim ödeyecek? Yaşanan sağlık sorunlarının telafisi olacabilecek mi? Daha önce kamuoyundan gizlenen, geminin ihale dokümanının 8. maddesinde belirtilen radyoaktif maddelerin sökülmeleri ve konteynırlar ile Angola‘ya gönderileceği, Angola‘nın Kuito‘yu sökümünü gerçekleştiren ülkeden radyoaktif atıkları geri alacağı hükmüne uyuldu mu?”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler