Adıyaman'daki yerel basına 'Süleymancıların yurdundaki istismarı yazmayın’ baskısı

Cinsel istismar skandalıyla gündeme gelen Adıyaman Besni’de yerel basına yönelik ciddi baskı var. Yerel gazeteciler, AKP’lilerin ve resmi görevlerde bulunan üst düzey isimlerin söz konusu haberlerin yapılmaması yönündeki baskılarını anlattı.

Yayınlanma: 10.09.2017 - 11:53
Abone Ol google-news

Adıyaman Besni’de Süleymancıların yurdunda yaşanan cinsel istismarın ortaya çıkmasının ardından konuya ilişkin yayın yasağı gelirken, kentte bulunan tarikatçıların, AKP’lilerin ve resmi görevlerde bulunan üst düzey isimlerin söz konusu haberlerin yapılmaması yönünde yerel basın muhabirlerine baskı uyguladığı ortaya çıktı. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş BirGün’e yaptığı açıklamada Adıyaman Valisi’nin yerel gazeteciler arayarak söz konusu konuda haber yapmamaları gerektiğini söylediğini aktardı. Yarkadaş’ın iddialarını BirGün’ün konuştuğu Adıyaman yerel basın çalışanları da doğruladı.

CHP'li Yarkadaş'tan ağır suçlama: Valilik çocuk tacizlerinin üzerini örtmeye çalışıyor

Süleymancıların ‘yazdırmama’ gücü

 

Süleymancılar olarak bilinen tarikata ait yurtta yaşanan cinsel istismarın yankıları sürerken BirGün, bu tarz haberleri kamuoyuyla paylaştığı için tehdit edilen gazetecilerle konuştu.

BirGün'den Can Uğur'un haberine göre, Gerger Fırat gazetesinden Özgür Boğatekin söz konusu haberin hemen ardından polislerin kendisine geldiğini söyledi. Boğatekin şöyle devam etti: “Polisler geldiğinde resmi olarak bana verdikleri evrağı alacak bir sıfatının bulunmadığını kendilerine ilettim. Onlar da bana, ‘Bundan sonra haber yap da görelim’ dedi ve gitti. Daha önce de Gerger İmam Hatip Lisesi’nde yaşanan cinsel taciz olayını ortaya çıkardığımızda benzer baskılarla karşılaştık. Bize baskı uygulayanların çoğunluğunu AKP’liler oluşturuyor. Kendileri açısından sorun olan, her türlü olayın üzerini kapatmak istiyorlar. Resmi olarak yayın yasağı getiriyorlar o olmazsa kentteki siyasal ağırlıklarını kullanmaya çalışıyorlar.”

 Yandaş medya suskun

Boğatekin kentteki AKP’ye yakın gazetelerin suskunluğunu da eleştirdi. Boğatekin, bunca olay yaşanırken gazetecilerin suskun kalmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

 Kentte yerel basında çalışan ve ismini vermek istemeyen bir diğer gazetecinin BirGün’e yaptığı açıklama ise şöyle: “Bu tarz olayları açığa çıkardığımızda hemen yayın yasağı geliyor. Ekonomik ve siyasi açıdan bizi baskı altına almaları ulusal basından daha kolay maalesef. Bunu bildikleri için kentteki AKP’li isimlerle resmi makamlarda bulunan isimler böyle durumlarda ciddi basınç oluşturuyor.”

 CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise, “Valilik hem Süleymancıları koruyor hem de olayın üstünü örtmeye çalışıyor” dedi. Yarkadaş, şöyle devam etti: “Adıyaman’da hiçbir yerel gazete bu olayı yazamıyor. Polis, Süleymancıların kolluk kuvveti mi? İçişleri Bakanı bu rezalete ne diyecek merak ediyorum!”

Yine tarikat yurdu, yine taciz...'Aileler çocuklarını tarikat yurtlarına vermesin'

CHP, taciz haberine yayın yasağına itiraz ediyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler