"Adli Tıp Kurumu faaliyetlerini acilen durdursun"

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Adli Tıp Kurumu'nun faaliyetlerini acilen durdurmasını istedi. Adli Tıp Kurumu İhtisas Kurulları'nın bilimselliğini, tarafsızlığını ve güvenilirliğini tamamen kaybettiğini savunan TTB, ATK'nin özerk bir yapıya kavuşturulmasını talep etti.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 10:22
Abone Ol google-news

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Adli Tıp Kurumu İhtisas Kurulları'nın bilimselliğini, tarafsızlığını ve güvenilirliğini tamamen kaybettiğini savunarak, kurulların faaliyetlerinin acilen durdurulmasını istedi.

TTB'den yapılan yazılı açıklamada, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin hakkında daha önce Adli Tıp Kurumu (ATK) 3. İhtisas Kurulunca verilen adli tıp raporuyla ilgili kamuoyunda yer alan tartışmalar üzerine Adalet Bakanlığı'nın 16 Ocak 2009 günü yazılı bir basın açıklaması yaptığı hatırlatıldı.

Adalet Bakanlığı'nın açıklamasının TTB tarafından incelenerek konuyla ilgili bir rapor hazırlandığı, metnin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e gönderildiği ve görüşme için randevu talep edildiği kaydedilen açıklamada, rapordan bazı başlıklara yer verildi.

''Türkiye'nin adli tıp alanındaki en büyük bilirkişilik kurumu olan ATK'nın bilirkişiliğin en öncelikli koşulu olan güvenilirliğini bütün toplum nezdinde kaybettiği'' savunulan raporda, ''ATK tarafından hazırlanan bilirkişi raporlarına bugün artık hiçbir vatandaşın itimadı kalmamıştır. Bu durum sürdürülebilir değildir ve Türkiye'deki adli tıp organizasyonu hızla gözden geçirilmeli ve bilimsel veriler doğrultusunda yeniden yapılandırılmalıdır'' denildi.

Raporda, ''ATK ile ilgili kamuoyunda oluşan olumsuz kanaati ortadan kaldırmak ve adli tıp hizmetlerini hizmetin gerektirdiği saygınlığa ve güvenilirliğe kavuşturmak için'' yer alan bazı öneriler şunlar:
''Bilimselliğini, tarafsızlığını ve güvenilirliğini tamamen kaybettiği açık olan ATK İhtisas Kurulları'nın faaliyetleri acilen durdurulmalıdır.
Yaklaşık altı yılı doldurmakta olan görev süreleri boyunca izledikleri tutumlarla ATK'nın bugünkü güven vermeyen durumundan birincil derecede sorumlu olan; üstelik hiçbir eğitici nitelikleri olmadığı halde Türkiye'deki en büyük adli tıp uzmanlık eğitimi kurumunu yönetmeye devam eden mevcut ATK yöneticileri derhal görevlerinden alınarak yerlerine bilimsellikleri, tarafsızlıkları ve güvenilirlikleri tartışmalara yol açmayacak yeni yöneticiler atanmalıdır.
Başta en tartışmalı raporlara imza atan 3. ve 6. İhtisas Kurulları'nın üyeleri olmak üzere bütün İhtisas Kurulu üyeleri görevlerinden alınmalıdır.
Görevi gereği bağımsız olması gereken ATK İhtisas Kurullarına üye olarak atanmak için tanımlanmış hiçbir bilimsel ve objektif kriter yoktur. Atamalar tamamen siyasi otoritenin tercihi ile yapılmaktadır ve bu durum atamalarda bilimsel liyakatten çok siyasi otoriteye yakınlığın gözetildiği endişe ve eleştirilerine yol açmaktadır. ATK gibi son derece önemli bir bilirkişilik kurumunun siyasi iktidara bağlı olması ve onun tarafından şekillendirilmesi hiçbir biçimde kabul edilemez.''

Raporda, Adli Tıp Kurumu Kanunu'nun değiştirilmesi ve ATK'nın özerk bir yapıya kavuşturulması da istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler