Afganistan'dan ayrılan ABD askerleri nereye konuşlanacak?

Afganistan'dan askerlerini tamamen çekmeye hazırlanan ABD yönetiminin rotasını Özbekistan ve Tacikistan'a çevirdiği belirtildi.

Yayınlanma: 10.05.2021 - 16:11
Afganistan'dan ayrılan ABD askerleri nereye konuşlanacak?
Abone Ol google-news

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre ABD yönetimi, Afganistan'dan çekilme planlarının konuşulduğu bu günlerde, bölgedeki askerlerini Orta Asya ve Orta Doğu'daki üslerde konuşlandırma seçeneklerini masada bulunduruyor.

ABD merkezli bazı askeri kaynaklar ve Biden yönetiminden yetkililere göre, ABD'nin yeni rotası, Afganistan'ı çevreleyen ve hızlı erişimin sağlanabileceği Özbekistan ve Tacikistan olabilir. 

Ancak yetkililere göre, Rusya ve Çin'in Washington ile sürdürdüğü gergin ilişkiler ve iki ülkenin Asya'daki gücü, ABD'nin Orta Asya'daki üslere yönelik planlarını karmaşıklaştırıyor.

WSJ'ye demeç veren ABD'li bir yetkili, söz konusu taşınma sürecine ilişkin olarak, "Biraz daha zaman alacak gibi görünüyor" dedi.

ABD yönetimi, 29 Şubat 2020'de Taliban ile yaptığı anlaşma uyarınca, 1 Mayıs 2021'de Afganistan'dan çekilme kararı almıştı.

Biden yönetimi, 1 Mayıs'ta başlamak kaydı ile 11 Eylül'e kadar tamamen çekilmiş olacaklarını açıkladı.

ABD'nin Afganistan özel temsilcisi Zalmay Halilzad, geçtiğimiz hafta Özbekistan ve Tacikistan'a hareket etti. Bölgede açıklamalarda bulunan Halilzad, geri çekilme tarihinden önce Afgan gruplar arasında barışı sağlama çabalarına odaklandıklarını belirtti.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler