Ahlaka aykırı aday var

Diyarbakırlılara dini refaransların ağırlıklı olduğu sözlerle seslenen Davutoğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yaptığı görüşmede HDP’nin eşcinsel aday göstermesini eleştirdi.

Yayınlanma: 01.06.2015 - 05:53
Abone Ol google-news

Partisinin mitingi için Diyarbakır’a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim sürecinde geceyi Ankara dışında ilk kez Diyarbakır’da geçirdi. Davutoğlu’nun ziyareti nedeniyle kentte olağanüstü önlemler alındı. Davutoğlu, kentin tarihi yerlerini gezip sabah ve öğle namazlarını camide kıldı. Yaşlı Diyarbakırlılarla “çawani (nasılsın)” sözleri ile selamlaşan Davutoğlu sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yaptığı görüşmede HDP’nin eşcinsel aday göstermesini eleştirdi.

Davutoğlu, Diyarbakır’a önceki gece geç saatlerde özel uçakla geldi. Davutoğlu’nun geliş saatlerinden itibaren Diyarbakır üzerinde sürekli polis helikopterleri uçtu. Davutoğlu, geceyi otelde geçirdi.

Davutoğlu, sabah namazını kılmak üzere, kent merkezinde konakladığı otelden Ulu Cami’ye geçti. Ulu Cami’nin, kendisine bir yönüyle Kudüs’ü bir yönüyle de Şam’ı hatırlattığını ifade eden Davutoğlu, bir yurttaşın huzur istediğini söylemesi üzerine Başbakan Davutoğlu, “Bunu, hala gelip burada silahı konuşanlara söyleyin de duysunlar” diye yanıt verdi. Davutoğlu, sabah kahvaltısında ise 200’den fazla sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile basına kapalı kahvaltıda bir araya geldi. Davutoğlu, STK temsilcileri ile yaptığı konuşmada HDP’nin eşcinsel milletvekili adayını gündeme getirdi. Davutuoğlu, eşcinsellerin Lut kavminin helakına sebep olduğunu öne sürüp bu özellikteki şahısları milletvekili adayı yapan bir partinin itikatlı toplumu temsil edemeyeceğini ileri sürdü.

Davutoğlu toplantı sonrasında Diyarbakır’da kentin 8 bin yıldan bu yana merkezi konumunda bulunan İçkale mevkiindeki tarihi yapıları gezdi. Davutoğlu mitingde de HDP milletvekilinin “Başörtüsü kadını aşağılayan bir ritüeldir” dediğini belirten Davutoğlu, meydandaki kalabalığa şöyle seslendi: “Diyarbakırlılar böyle bir adama oy verir mi? 28 Şubat’ın ikna odacılarıyla bunların ne farkı var? Birisi Kürt, birisi Türk. Bir farkı var mı bunların? Birisi vaktinde CHP, Diyarbakır’ın Kürt kimliğini, kendi kültürel kimliğini, dilini reddetmişti. Bu gelen Kürt Baasçıları da Diyarbakır’ın İslam kimliğini reddetmek istiyorlar. İzin verir misiniz?”

HDP’nin neden Batı’daki adaylarını buraya gelip göstermediğini soran Davutoğlu, “Her adayımızı Diyarbekir sınavına sokarım ben. Diyarbekir ne demek hepsi anlatır. Ama HDP’nin İstanbul, Eskişehir, İzmir adayları gelip ahlak abidesi, iman abidesi Diyarbekir’in huzuruna çıkabilir mi? Gelsinler batıda söylediklerini burada da konuşsunlar. Diyarbekir’in ahlakına, irfanına aykırı sözleri burada söyleyebilirler mi?” diye sordu.

“Burada gelip başörtülü bacımın yüzüne bakarak ‘başörtüsü kadını aşağılayan bir ritüeldir’ diyebilir mi?” diye soran Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “O zaman böyle iki yüzlülere siz oy verir misiniz? Tevhitten nasipsizlere siz oy verir misiniz? Edepten, aileden nasipsizlere siz oy verir misiniz? Ama bunların aile ahlakını ortadan kaldıran adayları var. Bunlara oy verir misiniz?”

İki muhalefet partisinin baskıda ve tek tipçilikte aynı zihniyete sahip olduklarını dile getiren Davutoğlu, “Bugün CHP ile HDP anlaşıyor. Ama Diyarbakır’ın kimliğini kim reddetti, CHP. 12 Eylül’de Diyarbekir’de bu zulmü yapan 12 Eylül zihniyeti, bu yaptığı zulümle abad oldu mu?” dedi. HDP ve arkasındaki örgütün “İyi Kürt bana tabi olan Kürt’tür, olmazsa Kürt de olsa Türk de olsa hepsiyle savaşırım, tehdit ederim, hepsini baskı altına alırım” demek istediğini dile getiren Davutoğlu, “Ama bilmez, bilmezler, Diyarbekir’e baskıyla şiddetle boyun eğdirilir mi?” dedi.

‘Muhatap değişir’ sinyali'

Davutoğlu, 7 Haziran’dan sonra çözüm sürecinin nasıl devam edeceğine ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı. “Barajı aşamazsam silah kullanacağım yaklaşımına girerse, çözüm süreci devam eder ama bu unsurlar muhatap olma niteliğini kaybeder” diyen Davutoğlu; İmralı, Kandil ve HDP arasında görüş ayrılıkları olduğunu söyledi ve ekledi: “8 Haziran’dan sonra kimin muhatap alınıp alınmayacağını masaya yatıracağız.” Davutoğlu’nun Kürtlere seslenerek, “Kürt temsilliği bizdedir. Oy vermeyin HDP’ye” ifadesi dikkat çekti. Habertürk TV’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, olası Hükümet Programı’nın ipuçlarını verirken 8 Haziran’dan sonra ele alacakları 10 maddeyi tespit ettiklerini bunlardan birincisinin de yeni anayasa olduğunu kaydetti. Davutoğlu, muhalefete sivil bir anayasa çağrısı yapacaklarını kaydetti.

Gazeteciler bile arandı

Miting alanında Davutoğlu için çok yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Alana girmek isteyen gazetecilerin cihazları bile detektör köpeklerle arandı. İstasyon Meydanı’ndaki miting öncesi, alanın çevresine çok sayıda polis yerleştirildi. Mitinge katılımı arttırmak üzere çevre il ve ilçelerden taşınanlar için ise bir benzinlik toplanma merkezi olarak seçildi.

Davutoğlu, “Bunlara bir tarih dersi verecek miyiz? Bunlara Kudüs dersi verecek miyiz? Bunlara Selahaddin Eyyubi dersi verecek miyiz? Söz mü? Bütün mahalleleri dolaşıp bir tevhid dersi verecek miyiz?” diye sordu.

CHP ve HDP için “Biri Türk, biri Kürt ırkçısı” nitelemesinde bulunan Davutoğlu şöyle konuştu: “Kılıçdaroğlu ‘Diyaneti kaldıralım’ diyor, Demirtaş da ‘doğru kaldıralım’ diyor. Bu Demirtaş da diyor ki ‘Allah Kürtçe bilmiyor mu?’ Bre gafil, Allah âlimdir her şeyi bilir. Ama Ezan-ı Muhammedi bu semalarda kıyamete kadar aslıyla okunacaktır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler