Aidatlar cep yakıyor
Lüks konutlardaki aidatlar hem daire sahibini hem kiracıyı bıktırdı. Maksimum aidat rakamlarında İstanbul Avrupa yakası, metrekaresi 13.16 TL ile ilk sırada.
Başta İstanbul olmak üzere ardı ardına piyasaya sunulan konut projelerinde hem fiyatlar hem aidatlar cep yakıyor. Ev almak ya da kiralamak isteyenler artık siteleri tercih ediyor. Sosyal donatıları sebebiyle daha çok tercih edilen sitelerin bazılarında bir kira değerine ulaşan aidatlar konut alıcılarını da kiracıları da zorluyor.
Aidatlarda büyük gelir gören proje geliştiricileri çoğu zaman kurdukları şirketlerle sitenin işletmesini de üstleniyor. Fahiş aidatlar çoğu zaman konutun satışını ya da kiralanmasını da zora sokuyor.
Projenin bulunduğu alan içindeki sosyal alanların çokluğu aidat giderlerini oldukça etkiliyor. Bugün 100 metrekare bir eviniz varsa, metrekare başına 10 TL aidat ödüyorsanız o zaman aylık 1000 TL gibi bir maliyet ortaya çıkıyor. Ortak alandan kullanılan pay da yüksek ise aidatlar daha da yükseliyor. Gerçekte evin masrafı o kadar olmasa da ortak alandan aldığı pay yüksek olduğundan aidatlar da yükseliyor.
Isınma dahil değil
Aidat konusunun marka projelerde ev satmada bile dezavantaj oluşturmaya başladığını kaydeden Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul’da artık en düşük aidat fiyatının 300 liraya dayandığını belirtti. Erilkun, “Bu bedellere ısınma masrafları dahil bile değil. Dünyada konut fiyatı en çok artan ülkeyiz. Bir de aidat probleminin oluşması sektör açısından problem oluşturabilir. Bu sebeple bunun kontrol edilmesi, devletin müdahil olarak, önlem alması gerekiyor” dedi.
İstanbul ilk sırada
Maksimum aidat rakamlarında İstanbul Avrupa yakası metrekaresi 13.16 TL değer ile ilk sırada. Bunu 9.44 TL fiyatla Ankara, 7.54 ile Anadolu yakası ve 4.01 TL ile İzmir takip ediyor. İstanbul Güngören’deki projelerin aidatı metrekare başına 1.02 TL ile en düşük değere sahipken, Beşiktaş ortalama metrekare fiyatı 5.6 TL ile en yüksek aidat ortalamasına sahip ilçe olarak öne çıkıyor. Ayrıca aidatlar her yıl başında zamlanıyor.
Davalık oldular
Hakan Erilkun’un verdiği bilgilere göre, 5.6 TL metrekare fiyatına göre Beşiktaş’ta 100 metrekarelik bir evin aidatı 560 TL’yi geçiyor. Aidat artışı konusunda lider Bahçeşehir oldu. Özellikle merkezin önemli projesi olan Spradon’da pek çok malik artan aidatlar konusunda yönetimle davalık olma yolunu seçiyor. Zira projenin residence blokunda aidatların 1+1 daireler için 425 TL’ye çıkarılması konunun en can alıcı örneğini oluşturuyor.
Konutta köpük oluştu
ABD’li yatırım bankası Goldmans Sachs’tan son zamanlarda Türk konut piyasasına ililşkin artan endişeleri tetikleyebilecek bir rapor geldi. Goldmans Sachs Türk konut piyasasında köpük oluşmaya başladığını ve bu durumun finansal ve makro istikrar açısından risk oluşturduğunu söyledi.
Goldman Sachs, son dönemdeki fiyat artışlarının olağanüstü aşırı olduğunu ve bunu sonucu olarak piyasada köpük oluştuğunu, özelliklede metropollerde bu köpüğün görüldüğünü vurguladı.
Ancak konut sektöründeki bu hızlı fiyat artışından kaynaklı sistemsel risklerin hâlâ göreceli olarak iyi kontrol altında tutulduğunu belirten Goldman Sachs, finans sektörünün konut piyasasındaki risklerinin oldukça düşük olduğunu ifade etti.
Ünlülerin tercihi Etiler ve Cihangir
Altın Emlak’ın verdiği bilgilere göre sitelerin en büyük sorunu aidatlar olunca, ünlülerin ortak tercihi Etiler oluyor. Zira gerek aidatların bölgelere göre fazla değişiklik göstermemesi gerekse merkezi noktalarda ikinci el eski yapılarda da dahi aidatların projelerle neredeyse eşdeğer olmasından ötürü ünlüler şehrin en merkezi noktasında kalmayı tercih ediyor. Bu semtlerin başında da Etiler geliyor. Türkan Şoray’dan Leman Sam’a, Ayşe Kulin’den Yılmaz Erdoğan’a dek onlarca ünlü Etileri’i tercih ediyor. İkinci sırada ise Cihangir var. Gerek Beyoğlu’nun tarihi dokusunun yanı başında, gerek eşsiz İstanbul manzarası gerekse sektörün nabzını tutması nedeniyle Ata Demirer’den Sinan Çetin’e, Hümeyra’dan Hale Soygazi’ye kadar sinema ve tiyatro sektörünün ünlü isimleri Cihangir’i tercih ediyor.
En Çok Okunan Haberler
-
Televizyonlarda doktorlara uygulanan ücret tarifesi
-
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İmamoğlu ve Yavaş şoku
-
Ziya Selçuk’tan açık öğretim sınavları açıklaması
-
Ankara'da evlere şeriat bildirisi dağıtıldı
-
Ülkü Ocakları entelektüel merkezler oldu artık
-
İbo Şov'a katılan isimlere tepki yağıyor
-
‘2. doza ihtiyaç olmaz’
-
Gazeteciyi, haberi olmadan AKP üyesi yaptılar
-
Yurttaş isyan etti: Ya eşimle cezaevine gireceğiz ya da…
-
Özdağ'dan MHP'li Yalçın'a yanıt
Video Haberler
-
Boğaziçililer sosyal medyadan koro halinde seslendi
-
Erdoğan konuşturmadı: Sen mikrofonu vekilimize ver
-
Erdoğan'a 'Takoz' yanıtı: Eğer bir takoz varsa...
-
İstanbul’da kar yağışı başladı
-
Şaşırtan baskın: Dışarıdan çiğköfteci içi berber
-
CHP'li ismi şoke eden skandal görüntüler
-
İmamoğlu, Nazım Hikmet'in eserini okudu
-
İstanbul'da rezaletin görüntüleri! O anlar kamerada
-
Himalaya dağlarındaki çığ felaketi kamerada
-
Boğaziçili öğrencileri karanlık da durduramadı
En Çok Okunan Haberler
-
Televizyonlarda doktorlara uygulanan ücret tarifesi
-
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İmamoğlu ve Yavaş şoku
-
Ziya Selçuk’tan açık öğretim sınavları açıklaması
-
Ankara'da evlere şeriat bildirisi dağıtıldı
-
Ülkü Ocakları entelektüel merkezler oldu artık
-
İbo Şov'a katılan isimlere tepki yağıyor
-
‘2. doza ihtiyaç olmaz’
-
Gazeteciyi, haberi olmadan AKP üyesi yaptılar
-
Yurttaş isyan etti: Ya eşimle cezaevine gireceğiz ya da…
-
Özdağ'dan MHP'li Yalçın'a yanıt