Akademi kan kaybediyor
Türkiye, 77 ülkeden bin üniversitenin değerlendirmeye alındığı “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralamasında geçen yıla göre daha geriye düştü. Oxford’un birinci olduğu sıralamaya Türk üniversiteleri ancak 301-350 bandından başlayarak girebildi.
Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu Times Higher Education (THE) “Dünyanın En İyi Üniversiteleri Sıralaması’’nı açıkladı. 77 ülkeden bin üniversitenin yer aldığı listede, Türkiye’den 16 üniversite bulunuyor ancak bu sayının yarısı geçen yıla göre gerilere düştü. Oxford Üniversitesi’nin birinci olduğu sıralamada, Cambridge Üniversitesi ikinci, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ve Stanford Üniversitesi de üçüncü oldu.
Yapılan açıklamada, Türkiye’nin önde gelen üç üniversitesinin küresel rekabetin artmasıyla listede gerilediği vurgulandı. THE değerlendirmesine göre, Koç, Sabancı ve Bilkent üniversiteleri ‘azalan öğretim itibarı’ ve ‘atıf etkisi’ nedeniyle yerlerini kaybettiler. Koç Üniversitesi 251-300 bandından 301-350 bandına, Sabancı Üniversitesi 301-350 bandından, 351-400 bandına, Bilkent Üniversitesi de 351-400 bandından 401-500 bandına geriledi.
Atılım Üniversitesi de büyük oranda, akademik etkisinin az olması (atıf) ve akademik personel arasında doktora oranının düşüklüğü nedeniyle 401- 500 bandından 601-800 bandına düştü.
Değerlendirmede, Türkiye’deki akademik özgürlükler konusundaki uluslararası endişelerin, gelecekte ülkenin uluslararası akademisyen bulmasını ve araştırma performansını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi.
‘Türkiye hayal kırıklığı’
THE Sıralama Editörü Phil Baty, Türk üniversitelerinin durumuyla ilgili şunları söyledi:
“Özellikle Asya ülkeleri sürekli yükselirken Türkiye’nin düşüş göstermesi hayal kırıklığı yarattı. Sonuçlar, Türkiye’deki akademik özgürlükler konusundaki dünya çapındaki endişelerin ülkenin gelecekteki performansına zarar verme ihtimalini ve yüksek öğrenim sektöründeki küresel rekabeti gösteriyor.’’
Asya Avrupa’yı tehdit ediyor
Avrupa’daki üniversiteler, ilk 200’deki kurumların yarısını oluştursa da Asya üniversiteleri ile sert rekabete devam ediyorlar. 14 yıllık sıralama tarihinde ilk kez iki Avrupalı kurum ilk iki sırayı paylaştı. Ancak, Asya üniversitelerinin yükselişi, sıralamalarda Avrupa’daki kurumları tehdit ediyor. Örneğin, Çin’in önde gelen iki üniversitesi, Almanya’nın ünlü üniversitesi LMU Münih’i geçmiş durumda.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt