Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması yürürlükte, indirim bekleniyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK), akaryakıt fiyatlarında tavan uygulanmasına yönelik karar bugün yürürlüğe girdi. EPDK'nın açıklamasına göre, akaryakıt fiyatlarında 9-10 kuruş indirim yapılması bekleniyor.

Yayınlanma: 20.02.2015 - 12:52
Abone Ol google-news

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK), bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, akaryakıtta tavan fiyatını iki ay süre ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu belirleyecek. Alınan karar ile EPDK, benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek kâr marjını litrede 34 kuruş, motorinde ise 37 kuruş olarak sınırlandırdı. Karara göre benzin ve motorin için tespit edilen kar marjlarının en az yüzde 60'ı bayilere verilecek.

Ayrıca, her bir ilde motorin türleri ve benzin türleri için akaryakıt bayi tavan fiyatına EPDK tarafından belirlenen TL/Litre fiyat farkı uygulanabilecek ve söz konusu fiyat farkını ürünün o ilde ikmalini sağlayan lisans sahipleri (rafineri, dağıtıcı, bayi) aralarında paylaşabilecek.

EPDK kararında yayımlanan listeye göre bu fark illere göre, benzinde 1 kuruştan 16 kuruşa, motorinde de 1 kuruştan 17 kuruşa değişiyor.

EPDK KURULU DÜN TOPLANDI

EPDK'dan dün yapılan yazıla açıklamada, "Kurumumuz bugünkü kurul toplantısında, dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen fiyat metedolojisine uymamaları nedeniyle, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ilgili hükümleri gereğince tavan fiyat uygulama kararı almıştır. Alınan karar Resmi Gazete yayımlanmasına müteakip yürürlüğe girecektir. Kurul kararı gereği benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 34 kuruş/litre, motorinde ise rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 37 kuruş/litre olarak sınırlandırılmıştır. Bu şekilde pompa fiyatında 9-10 kuruş/litre mertebesinde indirim oluşmaktadır" denildi.

EPDK'nın daha önce iki kez tavan fiyat uygulamasına gittiğini nımsatan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "Tüketiciyi korumaya yönelik bu tip karaları almak zorundayız ve bu da bizim yasal görevimiz" dedi.

Sistemin kendi dinamik yapısına kavuşuncaya kadar bu tip kararların olacağını söyleyen Yılmaz, tavan fiyat kararıyla dağıtım şirketlerinin kâr marjlarının makul ve adil bir olarak daraltıldığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler